Levinyt!
 

Testaamalla saa konkreettisen tuntuman skinisuksiin

07.04.2016

Skinisukset kiinnostivat.

Intersport Levi ja Amer Sports järjestivät pääsiäisenä kahden päivän skinisuksiesittelyn Ravintola Draivin kupeessa. Ladun varrelle sijoitetulta teltalta pääsi suoraan ladulle testaamaan Salomonin ja Atomicin skiniuutuuksia. Paikan valinta näytti onnistuneelta, sillä suksista kiinnostuneita riitti ajoittain jonoksi asti.

suksitesti

Päätin lähteä testaamaan erilaisia malleja, jotta tunnen konkreettisesti niiden erot. Ammattitaitoisten esittelijöiden kuvaus suksien toiminnasta tuki testikokemustani, joka osui yksiin myös testiladulla tapaamieni vaasalaisten Maisa ja Kaarlo Tuliniemen kanssa. He tykästyivät samaan malliin kuin minä. Totesimme hiihtofilosofiammekin olevan samanlainen, tärkeää ei ole matka, vaan että ladulla vietetään aikaa.

– Meillä on käytössä jo toiset Yokon Optigrip -pitopohjasukset, joihin olemme pääosin tyytyväisiä. Vain heikko luisto kovalla pakkasella ja tökkiminen uudella lumella ovat olleet niiden ongelmana. Kannatti pysähtyä testaamaan, olimme ensimmäistä kertaa suksitestissä, tosi hienoa, että tällaisia järjestetään, Tuliniemet sanovat.

– Testaamalla voi tuntea suksien toiminnan konkreettisesti. Skinisuksien jäykkyyden valinta on selkeästi tärkeää, ja sen tuntee parhaiten hiihtämällä. Seuraavat suksemme tulevat olemaan skinit, mutta emme me tästä suoraan kauppaan silti hiihdä, vanhoilla mennään vielä.

Suksissa on eroja.

Aloitin oman testin Salomonin harrastajasuksilla, joissa oli varma pito, tosin se tuli osaksi luiston kustannuksella. Atomicin vastaava malli taas pelasi moitteettomasti. Siinä oli hyvä hiihtotuntuma, ja ehdin olla jo varma, että tästä ei pistetä paremmaksi, mutta päätin kuitenkin testata vielä aktiivihiihtäjän mallit.

Atomicin aktiivisuksen pito oli hieman herkkä, ja se vaati jämäkämpää potkua. Minua aktiivisemmalle hiihtäjälle se voi olla hyvä valinta, minä koin sen hieman raskaaksi. Salomonin aktiivimalli vei lopulta testini voiton. Se oli helppo hiihdettävä, pito oli jämäkkä, myös hiihto ilman sauvoja tuntui varmalta, luistokin pelasi moitteettomasti. En löytänyt siitä mitään vikaa, päinvastoin, suksi oli minulle täysi kymppi.

Skinisukset ovat lyöneet tänä vuonna itsensä läpi laajalla rintamalla. Atomic toi kyseisen tekniikan markkinoille jo viisi vuotta sitten, nyt malleja on saatavissa useilta eri merkeiltä. Suksen pohjassa oleva pitokarva kestää hyvin talven hiihdot ja sen voi vaihtaa tarvittaessa, luistopinnat voidellaan normaalisti luistovoiteella. Aktiivihiihtäjän suksissa on parempi luistopintojen pohjamateriaali, joka imee hyvin voidetta, joten niihin on helpompi saada huippuluisto.

Pidon ja luiston suhde riippuu suksien profiilista, ja paras tapa selvittää itselleen sopiva malli on testata niitä käytännössä. Levillä toimivien urheiluliikkeiden hyllyissä on testisuksia, joten skinejä pääsee testaamaan muulloinkin kuin testipäivinä. Kannattaa kysyä testimahdollisuutta suksia hankkiessa, sillä toimivilla suksilla hiihtäminen on vaivatonta.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas