Levinyt!
 

Sähköinen latupalvelu näyttää latuverkoston sekä latujen varsilla olevat kohteet

17.03.2016

Latupalvelu helpottaa.

Levi julkaisi tälle kaudelle uuden sähköisen latupalvelun, jonka avulla hiihtäjät voivat tarkkailla latujen kunnossapitotilannetta ja seurata latukoneiden liikkeitä reaaliajassa. Palvelun tärkein anti ovat kuitenkin latuverkostot ja -reitit sekä niiden pituudet etapeittain ja kokonaismatkoittain. Latupalveluun on myös merkitty latukahvilat, kodat, laavut ja taukotuvat. Palvelun avulla voi siis suunnitella päivän reitin ja pysähtymiskohteet. Palvelu toimii myös kännykässä, ja omaa etenemistä voi seurata gps-paikannuksen avulla.

sähklatupalvelu

Päätän kokeilla, miten latupalvelu käytännössä toimii. Palvelun hankkiminen käy nopeasti. Latupalvelun käyttöoikeus maksaa kymmenen euroa, jonka voi maksaa esimerkiksi nettipankin kautta, jolloin käyttöoikeuden saa muutamassa minuutissa. Latupalvelun käyttömaksut käytetään latuverkoston ylläpitämiseen.

Sitten ladulle. Päätän lähteä matkaan Etelärinteiltä. Ensimmäinen tenkkapoo tulee, kun olen unohtanut käyttäjätunnuksen. Onneksi uuden tunnuksen saa nopeasti, joten hiihtoretki ei ole saman tien pulkassa.

Reittiä kannattaa suunnitella jo kotona.

Paikannus toimii hyvin. Pitäisi vain päättää, mihin olen menossa. Periaatteessa reitin esivalmistelut olisi ollut hyvä tehdä kotikoneella, sillä uuden ohjelman käyttö kosketusnäytöllä ulkona tuo omat haasteensa.

Latureittien varsilla olevat kohteet näkyvät kartalla hyvin. Haluan päästä suhthelpolla, joten valitsen kohteeksi lähimmän latukahvilan. Latupalvelun mukaan matkaa on noin nelisen kilometriä. Harmi kyllä, latupalvelussa ei ole navigaattoreista tuttua pisteestä A pisteeseen B -tyyppistä toimintoa. Toisaalta, kartasta näkee kokonaiskuvan ja oman sijaintinsa, joten reitillä pysyminen ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa. Lisäksi karttanäkymää on mahdollista suurentaa ja pienentää, ja latujen risteyksissä ovat opasteviitat. Karttanäkymissä on valittavissa maastokartta korkeuskäyrineen sekä 3D-korkeustehosteineen sekä ilmakuvakartta. Korkeuskäyriin kannattaa tutustua, sillä omalla reitilläni oli muutamia hurjan tuntuisia mäkiä, jotka pääsivät hieman yllättämään. Yksi oikea ongelma mobiilikäytössä kuitenkin ilmenee, sillä jostain syystä reitti-infon teksti haluaa mennä näytön reunan yli, eikä siten näy aivan kokonaan.

Paikannus pysyy kuitenkin hyvin vauhdissa mukana. Kännykkä olisi kätevintä saada esimerkiksi olkavarteen kiinnitettävään läpinäkyvään suojakoteloon ja näyttö jatkuvasti päälle, jos omaa etenemistä haluaa seurata saumattomasti. Itsellä kännykkä oli rintataskussa, joten omaa sijaintia tarkastellessa oli pysähdyttävä.

Yhtä kaikki, pääsen turvallisesti perille sinne, minne olin halunnutkin. Navigaattorina latupalvelu ei ehkä toimi, mutta se on hyvä työkalu päivän hiihtoretkiä suunniteltaessa.

Henri Jokela

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas