Levinyt!
 

Rakentaminen piristymässä Lapissa

17.03.2016

Loma-asunnoille on aina kysyntää tunturikeskuksissa.

Polar House Oy:n taloedustaja Olavi Vanhapiha kertoo, että Lapin alueella rakentaminen on piristymään päin.

– Tunturikeskuksissa on aina tarvetta loma-asunnoille. Myös omakotitalojen ja ylipäänsä hirsitalojen kysyntä on hieman kasvussa. Ihmiset viihtyvät tunturikeskuksissa, kun lunta vielä on, Vanhapiha sanoo.

polar house

Loma-asunnot ovat nykyään enemmän kakkoskoteja, joissa voi asua ympäri vuoden. Ihmiset ovat nykyään hyvin tarkkoja talojen energiatehokkuudesta. Kaikissa Polar Housen taloissa on takka, joihinkin on asennettu lisäksi maalämpö.

Hän on uransa aikana huomannut, että asiakkaat vaativat loma-asunnoiltaan yhä enemmän korkeaa tasoa ja mahdollisuutta ympärivuotiseen asumiseen. Vanhapiha toteaa, että mökki on ihmisille nykyään kakkoskoti, johon saatetaan esimerkiksi eläkkeelle siirtymisen myötä muuttaa pysyvästi. Talojen koot ovat kuitenkin tulleet jopa hieman alaspäin huippuvuosiin verrattuna.

– Hyvää tasoa vaaditaan ja energiataloudellisuutta. Lämmityskustannuksiin kiinnitetään paljon huomiota. Kaikissa taloissa on takka, ja joissain vapaa-ajan taloissa on jopa maalämpö, Vanhapiha sanoo.

Hän lisää, että siksi esimerkiksi Polar House rakentaa loma-asunnot omakotitalojen lämpöarvojen mukaan.

Levin tonttitilanne hyvä.

Vaikka maailmalla ja Suomessa talouden tila on mitä on, Vanhapiha näkee, ettei se enää niin kovasti jarruta ihmisten loma-asuntojen rakentamishaluja.

– Moni on ajatellut, ettei tohdi rakentaa, mutta he ovat huomanneet, että valmiudet rakentamiseen kuitenkin ovat olemassa. Ja ihmiset haluavat yhä enemmän nauttia vapaa-ajastaan, Vanhapiha toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että omakotirakentamisessa tilanne on hieman toisenlainen.

– Pankit ovat hyvin varovaisia rahoittamaan, kohta liiankin varovaisia.

Levin alueella Polar Housen talokauppa käy Vanhapihan mukaan tällä hetkellä hyvin vilkkaana. Tonttitilannekin on hyvä.

– Useita kohteita on piirretty, ja monesta on jo kaupat tehty. Uusia tontteja on avautunut esimerkiksi Laturakkaan, ja Levijärven ympärillä on myös paljon tontteja. Ylläksen alueella tontteja on myös hyvin, varsinkin Äkäslompolon alueella. Hyvältä näyttää tilanne täälläkin, Vanhapiha sanoo.

Talo rakentuu suurelementeistä.

Polar Housen taloissa käytetään lämpöhirsiä, joiden eristyskyky on parempi kuin massiivihirrellä. Vanhapiha kertoo, että seinissä käytetään lisäksi ekovillaa, joten rakenne on hengittävä, eikä rakenteissa siten ole muovia.

Hän esittelee, että talot rakennetaan suurelementeistä. Talon pystytys käy nopeasti.

– Talon seinät ja kattorakenne ovat pystyssä pitkän työpäivän jälkeen. Avaimet käteen -periaatteella talo on kokonaan valmis neljän–kuuden kuukauden kuluttua, kun huomioon otetaan kuivausajat.

Valmiista elementeistä kasatuista taloista kuulee usein kauhutarinoita, kuinka talo homehtuu ennen aikojaan. Vanhapiha lyttää myytin suoralta kädeltä.

– Rakenne on aivan sama, kuin talo tehtäisiin paikan päällä. Yleensä suurimmat virheet tehdään perustustöissä, joiden takia kosteus pääsee nousemaan laatan alta. Elementit rakennetaan säältä suojassa ja talojen ilmastointiin kiinnitetään paljon huomiota, Vanhapiha päättää.

Henri Jokela

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas