Levinyt!
 

Vapaalaskufestivaaleilta oppia ja takamaiden fiiliksiä

10.03.2016

Peruskoulu puuterimaailmaan.

Vapaalaskufestivaaleilla helmikuun lopulla saatiin päivän aikana tiivis tietopaketti lajin historiasta ja nykypäivästä sekä lumiturvallisuudesta. Intohimoisen vapaalaskijan ja kuvaajan Arttu Muukkosen ideoimat festivaalit mahdollistavat uusille harrastajille helpon sisäänpääsyn lajiin ja antavat hyvän tietopaketin kokeneimmallekin takamaiden konkarille.

arto majava

Arto Majava.

Arto ”Ape” Majava tutustutti päivällä kurssinsa osallistujat lumiturvallisuuteen, illalla Kimmo ”Skipe” Oivo avasi omaa elämäntarinaansa laskettelusta innostuneesta vekarasta hiihdonopettajaksi, hiihtopummiksi ja vapaalaskun legendaksi. Päivä päättyi Muukkosen leffailtaan, jonka leffat katseltiin Tuikun terassin screeniltä lämpimistä sisätiloista.

Muukkonen on ammattikuvaaja, vapaalaskija ja tapahtumatuottaja. Hän on tehnyt neljä omaa vapaalaskuleffaa ja järjestää muun muassa Ski Expon yhteydessä suositut vapaalaskuiltamat sekä -elokuvakiertueen. Parhaat hetket hän on kokenut kuvausmatkoillaan Kanadassa, hänestä rankinta on ollut Pohjois-Norjassa, missä värjöteltiin 5 tuntia liikkumatta pakkasessa vuoren seinällä yhtä ottoa varten.

Henkensä uhalla ei kannata lähteä.

Arto Majava on kiertänyt lajin parissa ympäri maailmaa ja oppinut matkoillaan, miten turhat riskit vältetään menettämättä lajin tuomia elämyksiä. Kurssilla tulivat tutuksi lumivyörytyypit sekä varokeinot niiden välttämiseksi. Myös lumiturvallisuusvälineiden käyttöön tutustuttiin ja piipparikentällä tehtiin harjoitusetsintöjä. Lumen kerrostuneisuuteen perehdyttiin visuaalisesti niin avotunturissa kuin puurajan alapuolellakin.

Majava suosittelee ottamaan uusissa kohteissa yhteyttä paikallisiin konkareihin, oppaisiin sekä ski patroleihin, jos aikoo suunnistaa maastoon laskemaan. Pallasta hän pitää maailmanluokan vapaalaskualueena, jossa voi kokea retkeilyn riemua ja vauhdin hurmaa.

vapaalasku

Mia Ritola telemarkeilla.

- On tärkeää tiedostaa omat taidot ja olosuhteet ja valita kohteet niiden mukaan. Jos olosuhteet eivät suosi vapaalaskua, kannattaa joko vaihtaa paikkaa tai nauttia jostakin muusta. Ryhmän yhteispeli ja kokemusten kartoittaminen ennalta on tärkeää, jotta osataan luottaa oikeisiin ihmisiin pulmatilanteissa. Muihin ryhmän jäseniin tulee säilyttää rinteessä näköyhteys. Jos on epävarma taidoistaan, ei kannata ottaa turhia riskejä, hän sanoo.

Skipen elämä ei mahtunut normien sisään.

Skipe Oivon tarina nahkakenkien ja ruuvilukkojen ajasta Torstain toppa-asuihin ja nykyvälineisiin antoi hyvän kuvan siitä, mitä tarkoittaa, kun mies rakastaa lajia niin paljon, että on valmis irtautumaan yhteiskunnan normeista ja sietämään sen aiheuttamat paineet saadakseen harrastaa juuri sitä, mitä haluaa. Hänen kuvilla sävytetty tarinansa kertoi tiivistettynä merkittävän osan Suomen laskettelun historiaa.

Kukaan ei kannustanut alkuun harrastuksessa, ennemminkin mies sai otsaansa hullun leiman, kun elämä oli lähes pelkkää hiihtoa ja matkustamista. Pyhä oli hänelle pitkään tärkeä vapaalaskukohde talvisin, sieltä oli helppo lähteä maastoon hiihdonopettajan työn ohessa. Vuonna 2000 Pyhä vaihtui Chamonixiin, mistä tuli oululaisen toinen koti. Ensimmäisen kerran hän kävi siellä jo 1980-luvun lopulla.

- Suksilla on tehty kaikkea kivaa, eikä loukkaantumisiltakaan ole voinut välttyä, minulle on tehty viitisentoista isompaa operaatiota vuosien aikana. En ole koskaan treenannut kisoja varten, ja kepit olen kiertänyt aina kaukaa. Vapaalaskukisoissa olen laskenut, mutta sielläkin tärkeää ovat olleet kaverit, ei kisat. Nykyään saan laskea nuoruusaikojen idolieni kanssa, mikä tuntuu joskus aika erikoiselta, Skipe sanoo.

Vapaalaskufestivaalit palauttivat 1970-luvun lopulla omat käännöksensä rinteessä aloittaneen toimittajan mieleen monia hyviä muistoja. Lisäksi päivä valaisi välinekehityksen askelia ja antoi hienon tietopaketin lajin eri puolista alan huippujen kertomana.

Timo Koivisto

 

www.vapaalasku.com

 

Jos tiedät tai sinulla on omakohtaisia tarinoita vapaalaskun historiasta Levillä, niitä toivotaan lähetettäväksi Miia Ritolalle Levin Matkailuun, jotta ne eivät vaivu unohduksiin.

miia.ritola@levi.fi

 


 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas