Levinyt!
 

Levin Viinikellarin vetäjä vaihtuu, mutta marjaviinit pysyvät

10.03.2016

Jari Rolig jatkaa marjaviiniperinnettä.

Levin Viinikellarin perustaja Esa Siitonen ja yrityksen jatkaja Jari Rolig huokaisevat helpotuksesta. Nyt kaikki on valmista. Yrittäjävaihdos ravintolassa, joka myy omia viinejään vähittäismyyntinä, on vaatinut yli kahden kuukauden byrokratiarumban.

– Lupien kanssa väännettiin. Yritykselle oli jatkaja, mutta kun yritystunnus pitää muuttaa, niin samalla kaikki luvat pitää hakea uudestaan alusta alkaen. Tullin ja Valviran kanssa oli sitten oma prosessinsa, Esa Siitonen pudistaa päätään ja sanoo, että olisi parasta jos lupa-asiat hoituisivat yhden luukun periaatteella.

viinikellari

Häntä hieman huolestuttaa suomalaisten vähittäismyyntiä harjoittavien viinitilojen puolesta, sillä niitä on nykyään vain parisenkymmentä, kun niitä aiemmin oli yli 50.

– Niissä on jatkajaongelma, sillä byrokratia tekee siitä monimutkaista, Siitonen toteaa.

Paperisota ei kuitenkaan Siitosta ja Roligia lannistanut. Viinikellarin toiminta jatkuu Jari Roligin huomassa. Hän ottaakin vetovastuun vastaan intoa puhkuen.

– Motivaatio on täysi sata. Harmi, etten jo kymmenen vuotta sitten löytänyt tätä. Ainahan alussa on vähän epäilystä, mutta nyt ne ovat karisseet pois. Näyttää siltä, että oikeilla jäljillä ollaan. On hienoa jatkaa tätä marjaviinien perinnettä, Rolig juttelee.

Marjoistakin kypsyy huippuviiniä

Siitonen Rolig ovat sitä mieltä, että Suomessa ei ehkä vielä ymmärretä, minkälaisia aarteita arkisilta tuntuvat metsämarjamme oikein ovatkaan. He kertovat, että esimerkiksi eräs ranskalainen ryhmä ihastui ikihyviksi marjaviineihin, vaikka aluksi olivat epäilevällä kannalla.

– Ryhmästä kahdella oli oma pieni viinitila, ja varsinkin he epäilivät, ettei marjoista hyvää tule. Maistatuksen jälkeen ryhmä kävi meillä joka päivä ja ostivat viinejä kotiin viemisiksi.

– Omia marjoja ei osata arvostaa. Ulkomaalaisten pitää tulla meille se erikseen sanomaan, Rolig lisää.

Siitonen ja Rolig sanovat, ettei marjaviinien teko oikeastaan eroa rypäleviinien valmistuksesta. Tosin Viinikellarin viinit tehdään mäskikäymisen avulla, mikä auttaa säilyttämään viinin värin ja maun paremmin. Siitosen mukaan missään muualla Suomessa marjaviiniä ei tehdä mäskikäymisellä. He muistuttavat myös, että marjaviineissä ei käytetä lisäaineita, kuten gelatiinia.

– Marjaviineissä ei ole tanniinejakaan, joista aika moni voi saada pääsärkyä, Rolig kertoo.

Ruokaakin saa.

Mitä ajatuksia uudella yrittäjällä on Levin Viinikellarin ruokafilosofiaksi?

– Emme lähde kilpailemaan isompien fine dining -paikkojen kanssa. Päivällä tarjoamme keittolounasta ja tarjoamme paikallisia tuotteita eri muodoissa edullisesti. Päätuote ovat viinit, joten tastingeja ja kursseja on luvassa, Rolig sanoo.

– Tämä on paikka, minne on helppo tulla vaikka suoraan ladulta monot jalassa istumaan ja nauttimaan rennosta meiningistä. Karaokekin on mahdollisuus laulaa, hän jatkaa.

Lisäksi tarjolla on aamiaista kello 8.30 alkaen.

– Se on aamukiireisille hyvä vaihtoehto, ja siitähän voi sitten suoraan jäädä lounaallekin, Rolig naurahtaa.

Henri Jokela

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas