Levinyt!
 

Oikea rinnekoneen ajotapa säästää rahaa ja ympäristöä

10.03.2016

Parempi jälki, sama aika, pienemmät kulut.

Levi Ski Resort sijoitti tänä talvena ensimmäisenä hiihtokeskuksena Suomessa ympäristöystävälliseen hydriditamppariin. Rinneyhtiö panostaa muutenkin toiminnassaan vihreisiin arvoihin. Yhtiön rinnekoneiden kuljettajat pääsivät todellisen ammattilaisen oppiin helmikuun puolivälissä, kun saksalainen Christian Zimmermann opetti heitä 5 vuorokautta taloudellisempaan ja tehokkaampaan ajoon sekä ajatteluun.

rinnekonekoulutus

Zimmermannilla on kolme pientä hiihtokeskusta Saksassa Black Forestin alueella, ja hän kouluttaa Eco-Snow Drive -yrityksessään rinnekoneiden kuljettajia ympäri maailmaa, joista kaukaisimmat ovat Uudessa-Seelannissa. Lapsesta asti perheensä hiihtokeskuksissa tampparia ajanut Christian on perehtynyt laitteisiin sekä ajotavan yhdistämiseen rinteiden profiileihin. Hän ajoi ensimmäisen kerran itsenäisesti tampparia jo 10-vuotiaana 1970-luvulla.

- On helppo säästää 20 prosenttia polttoaineen kulutuksessa, mutta perinteisellä koneella voidaan päästä jopa 50 prosentin säästöihin, hybridikoneillakin yli 30 prosentin. Täällä säästimme jopa yli 60 litraa polttoainetta konetta kohden yhden työvuoron aikana. Kun sen kertoo koneiden määrällä ja talven työvuoroilla, lukemat kasvavat suuriksi. Oikea ajotapa säästää kalustoa, kuljettajat saavat ajaa parempikuntoisilla koneilla, ja koneiden kunnossapitokulut laskevat, Zimmermann sanoo.

Hyvää työtä haastavissa olosuhteissa.

Kun kyseisillä tekniikoilla saadaan rinteetkin entistä parempaan kuntoon, ymmärtää opetuksen olevan kannattavaa. Zimmermann kouluttaa myös johtajia, sillä on tärkeää, että johtajat puhuvat samaa kieltä työntekijöiden kanssa, ja samat ajatukset ovat mukana jokapäiväisessä toiminnassa. Halu muuttaa totuttuja tapoja tulee kaikille vain yhteisen ymmärryksen ja tahdon kautta.

 - Tärkeää ei ole se, miten ajat, vaan miten ajattelet. On otettava huomioon kaikki osatekijät ja ajateltava kokonaisuuksia. Yleensä ajetaan liian lujaa, mikä nostaa kulutusta, eikä sillä säästetä aikaa. Rinteen rakenteen sekä koneen tekniikan ymmärtäminen ja ajon suunnittelu säästävät enemmän aikaa. Kun voidaan ajaa hitaammin, paranee ajojälki ja polttoainetta säästyy päästöjen samalla pienentyessä.

- Levillä tehdään töitä usein haastavissa olosuhteissa, sumussa ja lumisateessa. Kuljettajien osaamisentaso on täällä hyvä, henkilökunnassa on jopa kansainvälisesti ajateltuna aivan kärkipään konekuskeja, mutta täällä on silti halu oppia ja kehittyä, ja sainkin kuskeilta kiitosta opetuksesta, sanoi Zimmermann.

Timo Koivisto

www.eco-snowdrive.com

 


 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas