Levinyt!
 

Raekallion porot tekevät invaasion Helsinkiin

03.03.2016

Ei niitä kannata tuoda Helsinkiin…

Taiteilija Reijo Raekallio kertoo, että häntä alkoi suorastaan ärsyttää etelästä kaikuneet kommentit, joissa kritisoitiin Lapin poromaalareita.

– Väitetään, että poro on kliseinen Lappi-aihe, jolla vain rahastetaan. Eikä muutenkaan kuulemma poroaiheisia töitä kannata viedä esille Helsinkiin, kun siellä ei porojenkaan päälle mitään ymmärretä. Siitä kimpaantuneena päätin, että pitääkin laittaa niitä nyt oikein kunnolla.

Reijo Torikokous

Humoristisena yksityiskohtana muun muassa Helsingin kaupungin matkailukartassa komeilee kansikuvana Suurkirkko Senaatintorin kirkkaassa auringon paisteessa ja katolle heijastuu varjokuvana selkeä poron siluetti.

Reijo Raekallio (s. 1950) on jokseenkin koko uransa ajan kuvannut poroa akvarelleissaan, grafiikassaan, piirroksissaan ja öljymaalauksissaan, hän totisesti hallitsee poron anatomian. Ensimmäiset taideteoksiksi tarkoitetut työt syntyivät jo vuonna 1968. Noin 3 000 teosta tehneenä ja niistä 2 900 teosta myynyt taitelija loi alkuvuodesta kaksi Helsinkiin matkaavaa poroaiheista työtä.

Nyt nähdään, miten akvarellityöt, Torikokous ja Helsingin valtaus, iskevät yleisön makuun. Torikokouksessa Senaatintorin ovat vallanneet monet Raekallion aikaisemmistakin töistä tutut porotokat, humoristiset ja herkät, aikuiset ja vasat. Helsingin valtauksessa puolestaan porot tungeksivat Vanhan Ylioppilastalon edustalla Kolmen sepän patsaan juurella, kuin ihmiset matkalla Stockmannin hulluille päiville.

Taiteen vuosittainen suurkatsaus.

Maalaustaiteen vuosittainen suurtapahtuma, Taidemaalariliiton Teosvälitys, valloittaa viikolla 11 Kaapelitehtaan Merikaapelihallin. Myynnissä on yli 1 500 taideteosta lähes 600 Taidemaalariliittoon kuuluvalta ammattitaiteilijalta kautta Suomen. Teosvälitys on ainutlaatuinen tilaisuus saada kokonaiskuva Suomen nykymaalaustaiteesta ja nähdä millaisia tekijöitä taidekentällä nyt on. Teoksia on kaikista eri tyylisuunnista, toteutettuina monilla maalaustaiteen eri tekniikoilla. Teoksia on paljon myös monilta nuorilta vasta uransa alkuvaiheessa olevilta taiteilijoilta. 1970-luvulta lähtien toteutunut tapahtuma kerää noin 20 000 kävijää vuosittain näyttelyynsä.

Taidemaalariliiton teosvälitys 12.–20.3. Helsingissä, Kaapelitehdas, Merikaapelihalli, Tallberginkatu 1 C. Avoinna: ma–pe 12–18, la–su 11 – 17; näyttely on avoinna ajanvaranneille 11.3. Vapaa pääsy. Taiteilijoiden opastamat yleisöesittelyt la ja su klo 12 ja klo 14.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas