Levinyt!
 

Levin kylpylässä on polskittu jo 30 vuotta

03.03.2016

Kylpylämatkailun suunnan näyttäjä Suomessa.

Vuodesta 1981 toimineesta Hotelli Levitunturista rakentui vuonna 1986 monien vaiheiden jälkeen ja silloisen hotellinjohtajan Pekka Sammatin sinnikkyydellä Suomen ensimmäinen kylpylähotelli ja liikuntakeskus. Hotelliin tuli samalla lisää majoituskapasiteettia, hoitokeskus sekä toimintakeidas, jossa oli aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisillekin.

vanhaakylypää

Vanha kylpylä oli edelläänajastaan ja Levillä lanseerattiin käsite viihdekylpylä.

Kylpylästä tuli heti menestystarina, joka nosti hotellin käyttöasteen uusiin sfääreihin. Liikuntahallissa voi pelata erilaisia sisäpelejä, sen yhteyteen rakennettiin aluksi myös squash-halli. Toimintakeitaan keilahallilla oli kaksi rataa, joiden keilat nostettiin pystyyn naruilla, golfiakin pääsi kokeilemaan golfsimulaattorissa. Vuonna1999 kylpylään avattiin David-kuntokeskus, hotellin seinään kiinnitettiin samana vuonna myös Levin ensimmäinen pankkiautomaatti.

Vuonna 2009 tuli aika uudistaa jo vanhanaikaiseksi käynyt kylpylä, tehtiin mittava laajennus, joka valmistui nykyiseksi elämyskylpyläksi vuotta myöhemmin. Spa Bistro Miellan, Sport Bar Niilan, Spa Bowlingin sekä Lastenmaailma Inka & Nikon lisäksi tiloihin tuli myös kauneushoitola ja parturi-kampaamo, kylpylän viereen valmistui myös uusi Ounas-majoitusrakennus.

Yrttihöyrysauna herätti keskustelua.

Hotelli- ja kylpyläpäällikkö Ulla Rauhala aloitti työharjoittelijana Hotelli Levitunturissa vuonna 1985. Kuukauden harjoittelu on vienyt hänet sittemmin vastaanottovirkailijaksi, vastaanottopäälliköksi, hotellipäälliköksi ja lopulta nykyiseen tehtäväänsä. Työharjoittelua on jatkunut siis jo 31 vuotta.

- Kun tulin ensimmäisen kerran Leville vuonna 1985 postiautolla, ajattelin että jos auto kääntyy takaisin, hyppään mukaan, mutta se jatkoi pohjoiseen. Kylpylän alkuvuosina asiakkaina olivat savolaiset, hämäläiset, pohjalaiset ja muut maakuntien asukkaat. Nyt on kansainvälistytty ja maakunnat vaihtuneet eri maihin.

kylpylänväki

Tämän pöydän ääressä on koolla toista sataa vuotta kokemusta Levin kylpylästä, vastaava fysioterapeutti Hannu Niemelä, kylpylä- ja hotellipäällikkö Ulla Rauhala, markkinointipäällikkö Tarja Syrjänen ja apulaiskylpyläpäällikkö Orvokki Puljujärvi.

 

Markkinointipäällikkö Tarja Syrjänen tuli kylpylähotellin myyntisihteeriksi kesän 1986 alussa ja sai Pekka Sammatilta käteensä mapin, josta hän alkoi itsenäisesti perehtyä myyntisihteerin työhön. Kylpylän suosio yllätti kesän aikana kaikki ja ihmisiä jouduttiin kutsumaan kesälomilta takaisin töihin.

- Sovimme erään miestoimittajan kanssa radiohaastattelun uuteen, paljon kohua herättäneeseen, miesten ja naisten yhteiseen yrttihöyrysaunaan, jossa ei saanut käyttää uima-asua. Kun odottelin saunassa toimittajaa, ja kostea ilma muutti ihoni rusinaksi, mietiskelin, että tätäkö tämä myyntisihteerin työ tulee olemaan. Sekä kylpylän että koko Levin toiminta on muuttunut 30 vuoden aikana askartelusta kansainväliseksi liiketoiminnaksi, Tarja sanoo.

Orvokin ensimmäiset asiakkaat ovat jo aikuisia.

Kylpylän vastaava fysioterapeutti Hannu Niemelä aloitti vuonna 1987. Suuri osa asiakkaista oli kuntoutuslomalaisia, nykyään he ovat enimmäkseen aivan tavallisia lomailijoita. Niemelän mukaan yhä nuoremmat tulevat hoitoon selkäongelmien vuoksi.

- Eräs asiakas halusi aikoinaan aina hoidon jälkeen akupetiin, jonka rullat liikkuivat asiakkaan alla päästä nilkkoihin. Hoitoaika oli 15 minuuttia, minkä jälkeen laite sammui itsekseen. Kerran hän nukahti laitteeseen, ja herättelin hänet kolme tuntia myöhemmin, joten ilmeisesti hänellä oli myös unen tarve, Niemelä muistelee.

kylpylä revot ulkona

Viimeisimmässä kylpylän laajennuksessa porealtaita tuli myös ulos, revontulitaivaan alle.

Apulaiskylpyläpäällikkö Orvokki Puljujärvi aloitti Toimintakeitaan emäntänä ja monitoiminaisena vuonna 1989. Hänestä tuli kaikkien lasten suosikkitäti, työkavereille hän on ollut aina tukipilari sekä työssä että yksityiselämässä.

- Muistan, miten hienoa oli päästä töihin kylpylähotellille. Toimintakeitaalla tuli läheiseksi lasten kanssa, sillä he olivat silloin pääasiakasryhmä, ja lähes kaikki olivat suomalaisia. Silloiset asiakkaat ovatkin kasvaneet vuosien varrella aikuisiksi ja tulevat nykyään moikkaamaan minua perheineen, Orvokki sanoo.

Timo Koivisto

 

 

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas