Levinyt!
 

Merenneito Nerissa Jäämereltä pulahti kylpylän altaaseen

25.02.2016

Ammattimaisia merenneitoja on
Suomessa vain kaksi

”Pohjoinen jäämeri aaltoilee tasaisesti. Valaat ja hylkeet halkovat tumman meren aaltoja ja puuhastelevat omia askareitaan. Hylkeiden ja valaiden kanssa uiskentelee myös merenneito Nerissa. Pohjoisella jäämerellä ei kuitenkaan ole oikein muita merenneitoja seuraksi. Nerissa on uintimatkoillaan käynyt Islannin ja Norjan rannikoilla, ja katsellut kuinka lapset leikkivät rantavesissä. – Ihmisseura olisi oikein mukavaa, tuumii neito.

merenneito nerissa

Niinpä merenneito päättää lähteä uimaan pitkin Norjan rannikkoa ja sieltä edelleen Kemijokea pitkin Rovaniemelle kahden joen risteykseen. Se on hyvä paikka, sillä jokea edestakaisin risteilevät kalat tuovat uutisia ja kuulumisia monista eri paikoista.”

Mutta ihan etelään hän ei lähtenyt. Tarinan Nerissa eli Neea Pauri on toinen Suomessa ammattimaisesti toimivista merenneidoista.

– Taidan olla myös maailman pohjoisin merenneito, rovaniemeläinen Pauri sanoo.

Hän kertoo, että merenneito on tietyllä tavalla esiintyjä, mutta varsinaista koreografiaa ei ole. Neito uiskentelee ihmisten seassa, leikittää lapsia ja saattaa opettaa jotain pieniä temppujakin.

– Se on enemmänkin interaktiivinen tapaaminen, otan esimerkiksi lapsia reppuselkään kyytiin, Pauri esittelee.

Maailmalla merenneitoja on Paurin mukaan paljon. Hän kertoo, että merenneitoja on ollut jo ainakin 1970-luvulla Yhdysvalloissa, jossa merenneito on jo pitkään ollut rekisteröity ammatti. Suomessa merenneidot ovat uusi juttu.

– Ennen ei ole tämmöistä ollut, ja innostus on suurta. Merenneitohahmot ovat mielettömän tarinallisia, ja minä rakastan tarinoita. Lapsen elämässä mielikuvituksen korostaminen onkin tärkeää, ja on ihana kuulla lasten keksimiä omia taustatarinoita.

Hän sanoo, että esimerkiksi Rovaniemelle pikkumerenneitoja on tullut paljon.

Vesielämä on kiehtonut aina

Paurin oma kiinnostus merenneitoihin juontaa juurensa lapsuuteen. Hän kertoo leikkineensä vedessä aina, joten ammatti veden parissa löytyi luontaisesti. Myös luontodokumentit kiinnostivat.

– Olen aina fanittanut vesielämää ja vedenalaista luontoa. Jacques Cousteaun dokumentit olivat lemppareitani. Lapsena katsoin myös H2O -ohjelmaa, jonka kautta sain tietoa pyrstöistä. Pyrstöt olivat kuitenkin kalliita, joten ajattelin, että ei tästä taida tullakaan mitään.

Toisin kuitenkin kävi. Pauri suoritti laitesukelluskurssin pari vuotta sitten ja sai valmistujaislahjaksi monoräpylän. Ja pyrstöjen hinnatkin olivat tulleet alaspäin.

Nyt Paurilla on menossa toinen pyrstö. Se on valmistettu platinasilikonista. Painoa sillä on 14 kiloa, ja pituutta noin kaksi metriä vyötäröstä pyrstön kärkeen mitattuna. Vaikka pyrstö kuulostaa painavalta, ei uinti ole Paurin mukaan kovinkaan raskasta.

– Tärkeintä on delfiinipotku, eli jalat yhdessä potkiminen. Keskivartalo pitää myös olla kunnossa. Kun tekniikka on ok, ei uiminen ole kauhean raskasta. Luonnollisesti uima- ja sukellustaito ovat lähtökohta merenneidolle.

Henri Jokela

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas