Levinyt!
 

Talvityö Levillä, kesätyö Naantalissa

18.02.2016

Kota-cafe Naava avasi ovensa joulukuussa

Aurinko ja sopivan vilpoinen pakkanen katselevat Utsuvaaran lumisia puita. Vaaran kyljessä Kota-cafe Naavan pihapiirissä porot, Rouva Kaneli ja tämän vasa Manteli, nauttivat auringonsäteistä, jotka puikkelehtivat harvan puuston lomassa.

naava pariskunta

Kotakahvilan terassille leijailee vastapaistettujen munkkien tuoksu. Kodan keskellä tulisijan liekit luovat lämpöä. Kota-cafe Naavan yrittäjäpariskunta Päivi Malin ja Markku Helenius ottavat vieraan hymyillen vastaan. Malin ja Helenius avasivat kotakahvilan joulukuun alussa.

- Meillä on Naantalissa leirintäalue, joka on auki kesäisin. Meillä oli myös ruokaravintola, mutta se myytiin, sillä leirintäalueen ja ruokaravintolan pyörittäminen yhtä aikaa kävi liian raskaaksi, Malin sanoo.

Pariskunta alkoi hautoa ajatusta kotakahvilasta Lapissa. Malin kertoo, että he ovat joka syksy kierrelleet Lapissa, ja jo toistakymmentä vuotta he ovat viettäneet tammi-helmikuun Levillä.

- Leirintäalueella kesä on kovaa hulinaa, kun alue pannaan syksyllä kiinni, olemme aina tulleet Lappiin. Täällä saa vetää happea. Varsinkin ruska-aika on kiva. Talvella vielä ennen sesonkia Levillä on mukavan rauhallista, mutta silti kaikki palvelut ja tarjonta ovat lähellä. Ja pidemmälle, kun kiertelee, niin löytyy kaikkea kivaa, Malin kertoo Lapin lumosta.

- Noin vuosi etsittiin ja katseltiin sopivaa paikkaa, sitten löysimme tämän. Tämä tuntui heti mukavalta ja näytti hyvältä. Rakennus on myös uusi. Markku rakensi pöydät ja tiskin, hän jatkaa.

Markku Helenius naurahtaa, että nyt heillä on sekä talvi- että kesätyö.

Munkki ja kahvi, lyömätön yhdistelmä

Malinin ja Heleniuksen kotakahvila on ollut toiminnassa vasta vähän aikaa, mutta ihmiset ovat Malinin mukaan löytäneet tiensä kahvin ja munkin ääreen oikein mukavasti.

- Tähän pääsee kelkalla, hiihtäen, autolla ja patikoiden. Paikallisiakin käy mukavasti.

Malin jatkaa, että ihmiset ovat tykänneet elävästä tulesta ja paikan Lappi-henkisyydestä, sillä ne ovat asioita, joita ihmiset tulevat täältä hakemaan.

Malin ja Helenius kiittelevät myös saamaansa vastaanottoa.

- Yllättävän hyvin meidät otettiin vastaan. Paikalliset ovat käyneet esittäytymässä, ja mekin tietysti olemme käyneet toisten luona, Helenius sanoo.

Malin nyökkää ja toteaa, että kilpailu asiakkaista ei ole lähtökohta.

- Enemmän se on yhdessä jakamista ja opastusta myös toisiin latukahviloihin ja paikkoihin. Mitä enemmän ihmisille antaa vaihtoehtoja, sitä enemmän porukkaa myös tulee.

- Jos viikonkin täällä on, niin täytyyhän vaihtoehtoja olla, Markku Helenius sanoo.

Ravintoa keholle ja sielulle

Kota-cafe Naavassa on tarjolla niin lämpimiä kuin kylmiä syötäviä ja juomia.

- Lohikeitto, makkaraperunat, tulossa on myös aurajuustomakkaraperunat, tietysti munkkeja, ja sitten on tikkuvohveleita. Itse leivotaan lähes kaikki, munkit ovat aina tuoreita, vastapaistettuja, kertoo Päivi Malin.

Keskellä olevassa tulisijassa kahvilan asiakkaat voivat myös paistaa makkaraa. Tarjolla on myös lappilaisia käsitöitä, kuten koruja ja lyhtyjä.

Kotakahvilan suosituin parivaljakko on pariskunnan mukaan ehdottomasti kahvi tai kaakao ja munkki.

- Myös mustikkasoppa on erityisesti hiihtäjien mieleen, Malin ja Helenius sanovat.

Kota-cafe Naava on auki joka päivä kello 10–17 huhtikuun 24. Päivään asti. Kahvila sijaitsee osoitteessa Levin ympärystie 681. Kelkkareiteillä ja hiihtoladuilla ovat opasteet kotakahvilaan.

Henri Jokela

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas