Levinyt!
 

Sakari Kautto otti työrukkaset naulasta ja palasi sahan ääreen

10.02.2016

Koivuklapeista rakentajan erikoistarpeisiin.

Kautton saha palvelee jälleen Kittilässä puutavaran tarvitsijoita. Yrittäjä Sakari Kautto on käynnistellyt toimintaa vuoden verran ja aloitti sen koivuklapien teosta, mihin suuret varastotilat olivat omiaan. Samalla hän on kunnostanut pitkään seisonutta sahauskalustoa, joka oli joulukuun puolivälissä jo miltei käynnistystä vailla. Saha sijaitsee Aakenuksentiellä noin kaksi kilometriä Kittilästä Ylläksen suuntaan.

kautton saha

Kautto autteli jo lapsena isäänsä hänen sahallaan Kittilän Pakatissa ja aloitti oman yrittäjäuransa siellä vuonna 1981. Kymmenen vuotta myöhemmin hän siirtyi nykyiseen paikkaansa Aakenuksentielle ja täydensi kalustoaan hiljalleen. 1990-luvulla sahan tuotteita vietiin jopa Ruotsiin ja Norjaan, Leville toimitettiin tavaraa rakennusliikkeille, ja pitkospuiden, siltojen ja lumiaitojen rakenteita valtion laitoksille ja kunnalle.

Vuonna 2003 Sakari liisasi sahansa toiselle yrittäjälle, joka toimi siinä kymmenen vuotta, kunnes taantuman seurauksena sopimus purkaantui. Sen jälkeen saha on seisonut viime vuoteen saakka. Kalustoon kuuluu kaksi kuivaamoa, sahalinja kuljettimineen, tasohöylä sekä haketin, jolla saadaan tehtyä ylijäämätavara hakkeeksi, ja lisäksi on klapikone.

Kauttoon kannattaa olla yhteyksissä kaikissa puurakenneasioissa, sillä hän pystyy toimittamaan myös erikoismittaista materiaalia esimerkiksi saneerauskohteisiin. Sisustusratkaisuina suosittujen tuppi- ja kelotuppilautojen sahaus ja höyläys toivottuun vahvuuteen onnistuu täällä. Sahalla tehdään myös rahtisahausta, eli asiakkaan omaa puutavaraa voi viedä hänelle sahaukseen.

Omat tukit rakennusmateriaaliksi.

- Tällä hetkellä polttopuiden toimitus ja puutavaran välitys ovat merkittävimmissä rooleissa. Varastosta löytyy heti lautoja, lankkuja ja listoja sekä kyllästettyä puutavaraa erilaisiin rakentajien tarpeisiin, sanoo Kautto.

- Muumilaakson tarinoista muunneltuna nälkä kapellimestarina sai tarttumaan taas töihin. Perheen kasvu kahdella tytöllä pisti hommaamaan eläkkeen oheen lisäansioita, ja halu pelastaa sahauskalusto rapistumiselta potki asiassa eteenpäin. Kun tyttärenpoika Oskari vielä kiinnostui alasta, päätimme suunnitella 5-vuotisprojektin, jossa käynnistämme sahan toiminnan ja teemme mahdollisesti lopuksi sukupolvenvaihdoksen. Hän on tällä hetkellä sahalla osa-aikatöissä.

- Tuleva kesä ja rakentamisen määrä näyttävät lisätyövoiman tarpeen, mutta palvelulle näyttäisi olevan Kittilässä kysyntää. Yksi syy toiminnan uudelleen aloittamiseen oli ihmisten kysely, jopa painostus sahan käynnistämiseen.

Kautton pitkäaikaisena unelmana on ollut rakentaa talo yrityksen läheisyyteen. Hänellä on siihen piirustukset tehtynä jo 1990-luvulla. Talo on luonnollisesti puutalo, johon on suunniteltu käytettäväksi paljon omaa materiaalia. Asunnolta olisi lyhyt matka auttamaan tyttärenpoikaa sahalle, samalla voisi toimia alueen valvojana ja vartijana.

Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas