Levinyt!
 

Luonto hyvinvoinnin lähteenä ja matkailun vetonaulana

10.02.2016

Levillä helposti luontokosketukseen.

Kesä- ja hyvinvointimatkailun sekä matkailun viherrakentamisen pilottihanke Voimametsistä viherkattoihin kokoontui 14.1. työpajaan Kylpylähotelli Levitunturin kokouskeitaalle. Pajassa pohdittiin hyvinvointi- ja terveysmatkailijoiden tarpeita ja saatiin viimeisintä tietoa Levin ja Kittilän potentiaalista luonto- ja hyvinvointimatkailussa.

teeret ouissa

Kideve Elinkeinopalvelujen, Kittilän kunnan, Luonnonvarakeskuksen ja alueen yrittäjien toteuttaman hankkeen tavoitteena on luoda parempia edellytyksiä lähiruoka-, matkailu-, hoiva- ja ympäristöpalveluja tarjoaville yrityksille. Syksyn aikana tehdyn karttakyselyn perusteella löydettiin ihmisille tärkeitä luontokohteita sekä kolme hyvinvointimatkailijatyyppiä: palveluista laajasti kiinnostuneet, hyvinvointi- ja liikuntapalveluista kiinnostuneet sekä omatoimimatkailijat.

Reittiverkostoja tutkimalla huomattiin, että matkailijoiden on helppo päästä Levillä kosketukseen luonnon kanssa jo palvelukeskuksessa sekä sitä ympäröivissä mökkikylissä. Matkailijoiden ikääntyessä ja lomamatkojen lyhetessä lähiluonnon merkitys korostuu.

- Kesäreittien kehittämisessä olisi tärkeää saada erämaisia kohteita, kuten laki-, suo- ja järvimaisemia, mahdollisimman monipuolisesti lähireittien varrelle, sanoo tutkija Marja Uusitalo Luonnonvarakeskuksesta.

Rinteet kukkimaan ja pölyttäjille keinopesiä.

Hankkeeseen liittyen toteutetaan keväästä alkaen yrtti-, puolukka- ja pakurikääpäviljelmä, metsäpuisto, rinneniitty, viherkatto sekä palvelukokeilu. Koska luonnonmarjat tarvitsevat tuekseen pölyttäjiä, parannetaan pölyttäjähyönteisten elinolosuhteita rakentamalla niille keinopesiä.

tykkypuut

Gondolirinteen alaosaan on suunnitteilla kukkiva rinneniitty yhteistyössä rinneyhtiön kanssa. Sen reunoille on tarkoitus tuoda ensi kesänä keinopesiä pölyttäjille, jolloin lähialueen marjasadon varmuus paranee. Rinteiden viherrakentamisessa testataan kosteutta ja ravinteita sitovaa biohiiltä, jota suunnitellaan tulevaisuudessa valmistettavan myös paikallisesti. Yli puolet suomalaisista poimii marjoja, ja niinpä Levin alueen marjapaikoista tehdään teemakartta, joka helpottaa niiden löytämistä.

- Laskettelukeskuksen kukkivat rinteet voivat toimia erinomaisina pölyttäjähyönteisten suoja-alueina. Kukkivat mesikasvit varmistavat ravinnon riittävyyden, valo ja lämpö taas tekevät rinteet houkutteleviksi kohteiksi. Kun pölyttäjien olot optimoidaan, Levin alarinteistä voi tulla marjastajien unelmakohteita, sanoo tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Elokuussa 2017 yhteistyössä Green Care Finlandin kanssa Levillä järjestettävät Pohjoisen Viherpäivät esittelevät, mitä kaikkea hankkeen aikana saadaan aikaan. Voimametsistä viherkattoihin -hanke saa EAKR -rahoitusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Rahoittava viranomainen on Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hanke päättyy vuoden 2017 lopussa.

Teksti: Timo Koivisto Kuvat: Jaspis

 

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas