Levinyt!
 

Tonttulan Elämyskylässä voi pian löytää oman sisäisen tonttunsa

19.01.2016

Miljoonien eurojen sijoitus.

Päivikki Palosaaren omistama Hullu Poro Oy avaa Leville kansainvälisille markkinoille tähtäävän Tonttulan elämyskylän. Keskuksessa kävijöitä palvelee elämysmetsä Tonttulan Piilo, ravintoloita, boutiquehotelli Taivaanvalkeat, Country House ja muita majoitustiloja. Tonttulan visiona on olla vuonna 2020 Euroopan tunnetuin ja vetovoimaisin tarinoihin ja mytologiaan pohjautuva elämys- ja aktiviteettipuisto.

taivaanvalkeat kaamos

Tonttula avataan vaiheittain ja siihen sijoitetaan miljoonia euroja, myös työllistämisvaikutukset tulevat olemaan mittavat. Tavoitteena on tuoda lisää kävijöitä Leville sekä kasvattaa kävijöiden viipymää. Kävijämääräksi kaavaillaan 100 000 vierasta vuosittain.

Elämyskokonaisuus rakentuu vaihteittain. Se on osittaisessa testikäytössä jo keväällä 2016, ja kokonaisuudessaan ensimmäinen vaihe on valmis kesällä 2017.

Lapin historiasta inspiraatiota.

Tonttula - Elves Hideaway on Taivaanvalkeitten alueelle rakennettava Suomen Lapin elävä satu, elämyskylä, jonka vetovoima perustuu tarinoihin, satuihin, kulttuuriin ja mytologiaan. Ekologisuus on yksi keskeinen osa Tonttulaa ja sinne rakentuu mm. voimametsä, pakurikääpäviljelmä ja yrtti- ja puolukkapellot.

- Luonto- ja kulttuurimatkailu on globaalissa nosteessa ja siihen viitekehykseen tämä sopii täydellisesti. Alueesta on tulossa huvipuisto ilman laitteita. Täällä jokaisella kävijällä, oli sitten lapsi tai aikuinen, on mahdollisuus kaivaa esiin oma sisäinen tonttunsa. Ja kohde on ympärivuotinen, kertoo projektiasiantuntija Anne Lukkarila.

taivavalkeat pp ja al

Päivikki Palosaari ja Anne Lukkarila tekevät Taivaanvalkeista elämyskohdetta, jonka veroista ei Suomessa ole vielä nähty.

Päivikki Palosaari kertoo ensimmäisenä julkaistavasta sadusta Keltapukuinen Tonttu, jonka päähahmo, keltapukuinen tonttutyttö asuu Tonttulan Piilossa ja päättää lähteä maailmalle.

- Sadussa on paljon tuttuja hahmoja, olemme ammentaneet piirteitä myös Palosaaren suvun historiasta. Lisäksi sadun avulla voidaan elämyspuistossa avartaa luontokäsityksiä, oppia maahisista ja tontuista, seurata luonnon kiertokulkua ja nauttia Lapin puhtaista yrteistä ja luonnontuotteista. Näin täällä Lapissa on ennen selviydytty, lapset kasvatettu ja opittu asioita, tonttujen ja maahisten opein.

- Avaamme tonttujen ja maahisten kodin ensi kertaa ihmisille. Elämyspuisto sopii huvitteluun, retriittiin, jopa opetukseen. Alue on laaja, ja se käsittää Taivaanvalkeitten pihapiirin, Ounasjokeen rajoittuvan lähimetsän ja koko Revontulikodan alueen, kertoo Päivikki Palosaari.

Sovelluksia, karttoja…

Yksinkin voi tutustua uuteen puistoon tulossa olevan mobiilisovelluksen avulla, mutta tarkoitus on, että alueeseen syvennytään opastetuilla kierroksilla. Tänä keväänä viikoilla 8–10 toteutuvat ensimmäiset Keltaisen Tontun kierrokset, samoin laskiaisena, ystävänpäivänä ja pääsiäisenä.

Kesällä valmistuu puutarha ja viljelmät. Kesäksi saadaan myös frisbeegolfrata auki.

Keltaisen Tontun satu tuotteistetaan kirjaksi sekä muiksi AV-tuotteiksi. Nykyteknologia tarjoaa monia välineitä, joita Taivaanvalkeissa tullaan käyttämään, ja yhteistyöverkosto on elämyskylän ympärillä jatkuvassa kasvussa. Sadun ovat luoneet tiimityönä luova joukko eli Pirita Laru, Päivikki Palosaari, Anne Lukkarila sekä brittiläinen Chesterin yliopiston draamaprofessori Allan Owens. Tiina Puljujärvi työstää sadun pohjalta parhaillaan myös näytelmää.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas