Levinyt!
 

Apteekin Helenaa on ehditty jo kaivata

17.12.2015

Missä Helena?

Monelle Levin Apteekin asiakkaalle tuli yllätyksenä elokuussa farmanomi Helena Ylitörmäsen siirtyminen eläkkeelle. Sillä ainahan se Helena on siellä ollut opastamassa ja neuvomassa… Ja melkein niin on ollutkin, sillä Kittilän Apteekin palveluksessa Helena aloitti 26.11.1973. Levin Apteekille Helena tuli töihin sen toisena kautena eli vuonna 2003.

helena

- Olen ehtinyt olla neljällä apteekkarilla Kittilässä työssä eli aloittaessa apteekkarina oli Ingeborg Dahlbom, sitten oli vuorossa Marja Sikiö, seuraavaksi Sinikka Niemi ja nykyisin Minna Loukusa. Leville tulo minua aikanaan vähän jännitti, että mitenkä sitä tulee matkailijoiden kanssa juttuun, kun kirkonkylällä oli pääosin paikalliset vakioasiakkaat, mutta oikein hyvin täällä aloin viihtyä. Ja suurimman osan ajasta olen täällä tehnyt Karoliina Asikaisen aisaparina.

Työkaverin kanssa sujuu.

Työparin, farmaseutti Karoliinan ja farmanomi Helenan, työ sujuu kuin tanssi, sen verran hyvin on toimeen tultu aina. Jo puolesta sanasta toinen hoksaa, mitä toinen ajattelee. Niinpä nyt on ollut tosi mukavaa, kun Helena palasi kiireapulaisen roolissa.

- Kävin elokuussa polvileikkauksessa ja olen kuntoutunut todella hyvin. Mielelläni palasin kiiretuuraajaksi, sillä työ hoitaa omaakin korvien väliä. Ehtii sitä kotia puunata myöhemminkin, sanoo kolmen lapsen äiti ja kohta kuuden lapsenlapsen isoäiti.

Karoliina sanoo, että on mahtavaa, kun ei tätä kiireapulaista tarvitse töihin perehdyttää. Helenalta hommat sujuu kuin ei olisi välillä poissa ollutkaan. Ja vakioasiakkaat riemuitsevat, kun on jälleen tuttu ihminen tiskin takana. Levin apteekki koetaan vahvasti paikalliseksi ja omaksi. Apteekkityö on pikkutarkkaa ja huolellisuutta vaativaa, mutta asiakaspalvelu tuo siihen vaihtelua. Kielitaitoa vaaditaan, ja Helena sanoo, että on saanut oppia sanastoa englanniksi inkivääristä ja nenäliinoista kihomatoihin. Joskus joutuu myös olemaan hyvinkin tomerana, kun kulttuurierot törmäävät ja Suomen lääkelainsäädäntö määrää muuta kuin asiakkaan kotimaa.

Verenperintönä alalle.

Muoniosta syntyisin oleva Helena ajautui apteekkiin, kun varsinkin isän puolelta sukua ala oli tuttua. Ensimmäinen kosketus oli Limingassa, 3 kuukauden harjoittelupesti, joka jännitti nuorta tyttöä kovasti. Itkun kanssa sieltä tultiin kotiin, mutta sitten hän pääsi Muonion apteekkiin töihin ja samalla piti olla apteekkarin karkailevan husky-koiran hoitajanakin. Kipinä oli saatu ja Helena opiskeli Oulussa farmanomiksi.

- Ala on vuosien mittaa kovasti muuttunut. Ennen tehtiin apteekeissa paljon käsityötä, kun monet pulverit sekoitettiin, punnittiin sekä pakattiin itse. Lääkevalmisteiden nimet ovat muuttuneet, enää ei saa Hotapulveria tai Fortal C 200, mutta esimerkiksi kamferitippoja löytyy. Apteekkituotteiden rinnalle myyntiin ovat tulleet monet muut tuotteet lukulaseista kosmetiikkaan.

Helena Ylitörmänen kiittelee nykyistä apteekkaria, joka rohkeasti laajensi Levin apteekin aukioloaikoja sesonkien mukaisiksi. Sunnuntain aukiolo tasoittaa maanantain ruuhkaa. Apteekki myös palvelee nopeasti, jos ei juuri sillä siunaamalla jotain tuotetta löytyisikään, lisää saadaan pääapteekista Kittilästä, ja tukustakin jopa seuraavana päivänä. 

Jaspis

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas