Levinyt!
 

Ante Aikio julkaisi jatko-osan Aigi-saagaan

17.12.2015

Lovi on ulottuvuuksien välinen tila.

Samilandin isäntä Ante Aikio on 30-vuotias poromies, joikaaja, ja kirjailija, joka on paneutunut saamelaisuuden tutkimiseen. Omat juuret ovat kiinnostaneet häntä pienestä pitäen, ja vuonna 2011 hän perusti Levi Summitiin saamelaista kulttuuria esittelevän Samilandin. Anten kumppaneineen vuonna 2013 perustama Goranus Oy syntyi kunnioituksesta saamelaista muinaisuskoa kohtaan. Kiinnostus pohjoisen kansan mytologiaa kohtaan on poikinut jo kaksi kirjaa.

ante

- Oman elämäni perusta ovat isäni puolen esi-isät. Olen löytänyt heidän tarinoilleen ja uskomuksilleen selityksiä Juha Pentikäisen, Tuomo Itkosen, Jacob Fellmanin ja Lars Leevi Laestadiuksen saamelaisuudesta kertovasta kirjallisuudesta. Näen myös omat kirjani tärkeänä osana saamelaisen perinteen ja muinaisuskon säilyttämisessä ja sen palauttamisessa arvoiseensa asemaan, sanoo Aikio.

Hänen ensimmäinen kirjansa, Aigi - Jänkäjärven syöverit, ilmestyi vuonna 2013. Se on vauhdikas ja jännittävä kertomus saamelaisten ihmisten ja heidän mytologiansa henkiolentojen seikkailuista maailmoissa, missä tavallisille ihmisille mahdottomat asiat muuttuvat mahdollisiksi. Toinen teos on nimeltään Lovi ja jatkaa siitä, mihin ensimmäinen kirja päättyi.

Mielikuvamaisemia, joihin on helppo uppoutua.

- Toisen kirjani käsikirjoitus valmistui jo toukokuussa 2013, mutta kirjoittamisessa ja tekstin viilaamisessa lopulliseen muotoon meni pari vuotta. Se on jatko-osa Aigi-saagan ensimmäiselle teokselle, kirjan nimi, Lovi, tarkoittaa eräänlaista ulottuvuuksien välistä tilaa, Aikio sanoo.

- Ensimmäisessä teoksessani otin enemmän vapauksia, Lovi on uskollisempi saamelaiselle mytologialle ja arktiselle elämäntavalle. Olen panostanut myös kirjalliseen asuun ensimmäistä kirjaa enemmän, mistä olen saanut jo lukijoilta hyvää palautetta. Kirja on omakustanne ja se on tehty yhteistyössä Reuna-kustantamon kanssa, jonka verkkokaupasta osoitteesta reunalla.fi kirja myös löytyy.

Aikion yksityiskohtainen kerronta luo selkeitä mielikuvamaisemia, joihin helposti uppoutuu. Kirjailijan tietämys saamelaisesta kulttuurista, luonnosta sekä mytologiasta antaa jokaiselle uutta sisältöä luontoon ja sen ilmiöihin. Kirjan seikkailut herättävätkin paljon ajatuksia siitä, mitä kaikkea saamelainen elämäntapa luonnossa näkee, ja miten se sitä tulkitsee.

Saamelainen mytologia on rakentunut Lapin luonnossa eletyn elämän pohjalle, ja myös siellä taistelivat keskenään hyvät ja pahat voimat. Saivomaailma, lovi ja maanpäällinen maailma selittävät eri todellisuuksien välisiä eroja, ja jokainen voi tulkita niitä omalla tavallaan. Yhteys luonnon kanssa on saamelaisen elämän perusta ja siten luonut pohjan myös omalle uskonnolle, jonka mysteerejä Aikion kirjat avaavat, uskonnolle joka oli aikoinaan jäädä kristinuskon jalkoihin.

Timo Koivisto

www.samiland.fi

www.goranus.com

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas