Levinyt!
 

Levin Huskypuisto täyttää 25 vuotta

29.10.2015

 Grönlannissa opiskelemassa arktista kurjuutta.

Levin Huskypuiston isäntä Reijo Jääskeläinen innostui huskyista 1970-luvulla. Kevytrakenteiset maratonkoirat ovat kuljettaneet häntä sittemmin ympäri maailmaa. Hän on käynyt kilpailemassa koiravaljakoilla yli 30 hiihtokeskuksessa 7 maassa ja voittanut muun muassa kuusi Suomen ja kolme Pohjoismaiden mestaruutta.

HuskyReijo

• Reijo Jääskeläinen on koiramies, joka on ehtinyt kilpailla, matkailla, harrastaa ja tehdä koirien kanssa elokuvia sekä ajaa valjakoita jo 40 vuotta.

- Vuoden 1981 keväällä kävin opiskelemassa arktista kurjuutta Grönlannissa, mihin minut kutsuttiin mukaan retkiryhmään koirakokemukseni perusteella. Vajaassa kuukaudessa matkattiin Grönlannin itärannikolla koiravaljakoilla noin 700 kilometriä. Se oli opettavainen retki, joka antoi oman näkökulmansa ilmaston lämpenemiseen, jääkarhujen kohtaloon sekä ihmisen pienuuteen tässä maailmassa.

- Opin näkemään asioita uudella tavalla ja välittämään ne mielikuvina asiakkaille. Siellä näin myös, kuinka eri tavalla alkuperäiskoiria voidaan kohdella. Vanhat hylkeenpyytäjät osasivat käsitellä niitä kunnioittavasti, kun taas nuoret kohtelivat koiriaan välillä todella ala-arvoisesti, Jääskeläinen muistelee.

 Johtajakoira vei lumimyrskystä mökkiin.

Siperianhusky on sosiaalinen koirarotu, joka on kehittynyt pehmeän lumen alueella. Ne jaksavat tarvittaessa odottaa paikallaan, mutta toisaalta matka taittuu tarvittaessa jopa 200 km vuorokaudessa. Jääskeläisen pitkälle uralle mahtuu huimia kokemuksia, mutta mieleen muistuu eräs Nordic Maraton -kilpailu Kebnekaiselta1980-luvulla.

- Lähtö tapahtui karmeassa säässä, myrskyn seasta näkyi hädin tuskin kaksi viimeistä häntää 13 koiran valjakosta. Tuulen pauhusta erottui kilpailun starttia estämään tulleen helikopterin ääni, mutta olimme jo taipaleella. Näkyvyys oli olematon, ja lumi meni läpi vetoketjuistakin. Tunturiylängöltä selvisin kompassin ja luotettavan johtajakoirani avulla. Yhtäkkiä reki pysähtyi, ja löysin itseni ja valjakkoni mökin eteisestä, mihin koira vei sen sisään myrskyn auki repimästä ulko-ovesta. En tiennyt sijaintiani, joten mökissä lämmittelyn jälkeen aamulla luotin johtajakoiraan, joka ohjasi minut takaisin reitille. Se kilpailu meni pieleen, mutta seuraavana vuonna valjakkoni juoksi saman kilpailun reittiennätyksen.

huskyBoogie

 • Talven uutuuksia on muun muassa susisafari... Kuvassa Boogie-suden laumaa.

- Leville tulin otollisella hetkellä, sillä saksalainen matkatoimisto etsi juuri yhteistyökumppania koirasafareille. Aloin vetää viiden vuorokauden retkiä, joilla yövyimme Metsäntutkimuslaitokselta ja yksityisiltä vuokraamissamme kämpissä. Alusta asti panostin toiminnassa laatuun, ja se on edelleen ohjaava tekijä toiminnassamme. Nykyään Huskypuiston safarit on lyhennetty perheille ja ryhmille sopiviin mittoihin, ja niiden oheen on suunniteltu puistokierros sekä eläimiin tutustuminen oheisohjelmineen.

 Johanna vastaa näyttelijäkoulutuksesta.

Johanna Rasinaho tuli Huskypuistoon neljä vuotta sitten avustamaan Reijoa venäläisessä Lumikuningatar-elokuvaprojektissa. Hän on sittemmin opetellut kaikki puiston toiminnot, ja elokuvatähdiksi koulutettavat eläimet on luotettu pääasiassa hänen harteilleen. Hän on siis Suomen pohjoisimman näyttelijäkoulun rehtori, joka valitsee eläimille oikeat opettajat, eläimet joita oppilaat mieluiten seuraavat.

HuskyJohanna

• - Eläinten kouluttaminen elokuvarooleihin vaatii pitkäjänteisyyttä ja paljon harjoitusta. Eläin vaistoaa ihmisen energiat, joten sille on oltava joka hetki täysillä läsnä, eikä töihin voi lähteä huonolla tuulella, sanoo Johanna Rasinaho.

- Villieläimet ovat koiria herkempiä häiriötekijöille, joten niiden käyttäytymistä on tulkittava tarkasti. Esimerkiksi viime keväänä meille tullut Väinö-kettu totutettiin aluksi sisätiloihin. Se tuli kanssani aamukahville ja yhdessä katseltiin televisiosta luonto-ohjelmia. Temput ja rapsuttelut ovat nyt tarhassa jokapäiväistä rutiinia, välillä Väinö saattaa rauhoittua syliinkin, sanoo Johanna.

- Kuvauksissa vaadittavien ottojen määrää vaikuttavat häiriötekijöiden määrä ja se, kuinka paljon kohtausta on mahdollisuus harjoitella etukäteen. Kuvauspaikkaan tutustutaan ennalta, ja on hyvä tietää mahdollisimman ajoissa, mitä eläimeltä toivotaan.  Pyrimme peruskouluttamaan eläimet monipuolisesti, ja kun ne tuntuvat valmiilta, ilmoitamme yhteistyötahoille, että uusi tähti on syntynyt.

Timo Koivisto

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas