Levinyt!
 

Koulutussillasta nuorelle kokoaikatyö terasseilta tunturiin ja samalla alan tutkinto

29.10.2015

Jos perustutkinto puuttuu, ei hätää.

Matkailuala tarjoaa paljon töitä kautta Suomen, mutta ongelmana on alan kausiluonteisuus. Pohjoisen hiihtokeskuksissa tehdään talvella pitempää pätkää, ja kesän terassikausi etelässä on usein sitäkin lyhyempi. On usein mahdotonta ansaita toimeentulo samassa paikassa koko vuodelta, mutta tähänkin on lääke.

Työllistymistä saattaa myös varsinkin nuorilla alle 25-vuotiailla haitata alan perustutkinnon puuttuminen. Intoa olisi lähteä töihin, mutta ammattitaito puuttuu ja siksi ei työtä saa. Ehkä työn hakeminenkin koetaan vaikeaksi.

Nyt on mahdollista korjata tilanne käytännössä sekä samalla ansaita ja päästä työelämään kiinni. Avuksi tulee Koulutussilta matkailualalle -hanke, jossa tarjotaan oppisopimuskoulutuksen avulla mahdollisuutta suorittaa matkailualan perustutkinto, kokin, vastaanottovirkailijan tai tarjoilijan ammattiin, sekä samalla työllistyä. Kyseessä on vähintään kahden työnantajan malli, jossa työhön pääsee kiinni joko Lapissa tai muualla Suomessa, esim. talvi tunturissa ja kesä etelässä meren rannalla.

Kun on kyse oppisopimuksesta, työntekijä ansaitsee normaalista palkasta 80%, hänen kanssaan tehdään työsopimus, noudatetaan koeaikaa sekä voimassa olevaa alan työehtosopimusta. Työpaikassa opitaan kisälli-mestarimallilla eli työpaikalla työntekijä perehdytetään talon töihin ja ammattiin, sen vaativiin tehtäviin työpaikkakouluttajan opastuksella, oppilaitoksesta hankitaan teoriatiedot. Työn ohessa näyttöjen perusteella suoritetaan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto.

 Rohkeasti mukaan.

Lapissa on jo työnantajien yhteistyöverkosto, joka kattaa suurimmat hiihtokeskusalueet eli mukana on yrityksiä Leviltä, Ylläkseltä ja Saariselältä. Kesäsesonkikohteista mukana on muun muassa jo Linnanmäki, Hanko, Raasepori, Porvoo ja Naantali. Myös Oulu tai sisä-Suomi voivat tarjota kesätyötä.

Opiskelijalle Koulutussilta merkitsee 3–4 oppisopimusjaksoa vuoroin etelässä ja vuoroin Lapissa, melkein kokovuotista työtä on siis tarjolla kaikkiaan noin kaksi vuotta. Alan koulutuksellisesta sisällöstä vastaavat Helsingissä Haaga-Perho ja Kittilässä ja Rovaniemellä Lapin Matkailuopisto.

Työnantajalle Koulutussilta merkitsee muun muassa tuttua, jo talon tapoihin perehtynyttä, palaavaa työntekijää. Työnantajalle maksetaan puolestaan koulutuskorvaus.

Hankkeen koordinaattorina toimii Päivi Ajo, joka kehottaa rohkeasti ottamaan yhteyttä, mikäli asia alkoi kutkuttaa.

Muutkin kuin Koulutussillan kohderyhmään kuuluvien kannattaa rohkeasti kysellä koulutuksista. Teemme henkilökohtaiset opintosuunnitelmat sekä koulutuspolut kiinnostuneille. Aikuiskoulutuksessa otetaan huomioon jo tehdyt mahdolliset tutkinnon osat ja muu osaaminen. Lisäksi autamme muissakin seikoissa, kuten selvitetään asumis- ja kulkemisasioita.

- Tavoitteena on luoda hanketta pitempi järjestelmä työllistyä sesonkipainotteiselle alalle ja samalla lisätä osaamista.

 Kahden työnantajan mallista kokemuksia.

Best Western Levillä aloitti jälleen lokakuussa hotellin vastaanotossa naantalilainen Hilppa Laaksonen, joka teki töitä viime kesänä 2,5 kuukautta Kultaranta Resortilla Naantalissa. Laaksonen on perheineen talvet Levillä, sillä tytär käy koulua Kittilässä ja aviomies työllistyy myös tunturissa.

- Olen jo viidettä kautta kaikkineen täällä, aikanaan aloitin Hullussa Porossa, jossa työllistyin lobbybaarissa ja Shopporossa, ja sitten löytyi tämä. Kultarannassa olen jo ollut kahteen otteeseen. Meillä on omakotitalo Naantalissa ja talvet asutaan Levillä mökissä. Parasta tässä on töiden monipuolisuus, on monenlaista työtä tarjolla, tässä näkee niin paljon, ja lomaakin ehtii pitämään. Ja bonuksena meillä on nyt aina oikea talvi ja oikea kesä.

Best Western Levin yrittäjä Johanna Erkkilä sanoo oikein odottavansa näitä luottotekijöitään, jotka jo ovat talon tavoissa sisällä. Toinen hotellin talvisesonkilaisista saapuu joulukuussa Leville, ja parhaillaan hän on työsuhteessa etelässä niin ikään Best Western -ketjulla.

Hullu Poron henkilöstöjohtaja Annukka Paksuniemi lämpenee myös Koulutussilta-hankkeelle, jonka ensimmäinen työsopimus Hullussa Porossa allekirjoitettiin 27.10.

- Opiskelija on jatkuvassa ohjauksessa työhön perehdyttämisen jälkeen ja tavoite on 2-vuotisesta sopimuksesta vähintään kahdessa eri yrityksessä, johon kuuluu alan tutkinnon suorittaminen. Työpaikkakouluttajan rooli on myös erittäin tärkeä. Hulluun Poroon voidaan harkita muutamaa henkilöä tällaiseen oppisopimussuhteeseen, jos kiinnostuneita löytyy salille tai keittiöpuolelle.

 Hankkeen kokoonpano.

Mukana ovat oppilaitokset Lapin matkailuopisto sekä Haaga-Perho, Lapin Oppisopimuskeskus Rovaniemeltä sekä Luksia, Länsi-Uudenmaan oppisopimuskeskus. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ota yhteyttä rohkeasti: hankekoordinaattori Päivi Ajo, Lapin matkailuopisto (paivi.ajo@redu.fi) puh. 040 8479243.

 Jaspis

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas