Levinyt!
 

Taivaanvahti tallentaa ja valottaa taivaan ilmiöitä

29.10.2015

 Jokainen havainto on tilastollisesti tärkeä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on Suomen suurin tähtiharrastajien järjestö, jonka tavoitteena on välittää laadukasta ja ajantasaista tietoa tähtitieteestä sekä tarjota tähtiharrastukselle hyvät edellytykset Suomessa. Ursassa on 12 jaostoa, jotka ohjaavat esimerkiksi ilmakehän kohteiden, sään, aurinkokunnan sekä ulkoavaruuden havainnointia.

TaivaanvahtiPalmi

Esa Palmi vahtii taivaan ilmiöitä.

Taivaanvahti on Ursan havaintojärjestelmä, joka kerää tietokantaansa tähtitieteellisten ja ilmakehän tapahtumien tietoja. Sen internet-sivuilta saa infoa syvän avaruuden, aurinkokunnan, pimennysten, tulipallojen, revontulten ja harvinaisten pilvityyppien ilmiöistä sekä myrsky- ja haloilmiöistä. Jos havaitsee niihin liittyviä tapahtumia liikkuessaan luonnossa, niistä voi ilmoittaa Taivaanvahdin internetsivuille ja olla osaltaan lisäämässä Ursalle meneviä tietoja.

- Jokainen havainto on tilastollisesti tärkeä. Taivaanvahdin tiimissä on harrastajien lisäksi mukana alan ammattilaisia, jotka seuraavat myös vapaa-aikanaan taivaan ilmiöitä. Kuka tahansa voi ilmoittaa sivulle www.taivaanvahti.fi havainnoistaan, sanoo Levillä asuva Taivaanvahdin ylläpitotiimiin kuuluva Esa Palmi.

 Revontulet ja haloilmiöt ajankohtaisia Levillä.

Palmi kulkee aktiivisesti Levillä kuvaamassa taivaan tapahtumia. Syksyn aikana on saatu ihastella huikeita revontulia, ja suuressa osassa Suomea nähtiin 12.10. komea tulipallo. Saanatunturin taivasta taas koristi 11.10. erikoisen muotoinen pilvi, joten taivaalla tapahtuu miltei koko ajan. Palmi ihmettelee Lapista ilmoitettavien havaintojen vähäistä määrää.

- Taivaanvahti perustettiin vuoden 2011 lopulla ja siihen on ilmoitettu tähän mennessä lähes 39 000 havaintoa. Lapista niitä tullut suhteellisen vähän, mikä voi johtua siitä, että esimerkiksi revontulet ovat täällä niin tavallisia, ettei niihin kiinnitetä sen suurempaa huomiota, Palmi arvelee.

TaivaanvahtiHalo

 Haloilmiö on ilmakehän optinen ilmiö. Se näkyy taivaalla erilaisina renkaina, kaarina ja kirkastumina. Halot syntyvät auringon, kuun tai keinovalon taittuessa ilmassa leijuvista jääkiteistä. Kuvassa näkyvä 22 asteen rengas on erittäin yleinen halotyyppi.

- Auringossa on tällä hetkellä menossa aktiivinen kausi, mikä aiheuttaa revontulia. Auringonpurkauksista tulevien hiukkasten reagointi maan ilmakehässä saa aikaan revontulet, ja ainakin tämä talvi tulee olemaan vielä aktiivista aikaa. Pitkään jatkunut selkeä sää on edesauttanut tänä syksynä revontulihavaintoja. Lumetuskausi tuo Levillä mukanaan haloilmiöitä, ja ne ovatkin nyt ajankohtaisia.

 Kuvat mukaan havaintoihin.

- Pyrin valokuvaamaan havaintoni, ja aika usein Taivaanvahtiin tulevissa ilmoituksissa on mukana valokuvia, mikä on hyvä asia. Tulipalloista saadaan harvoin tallennettua kuvia, mutta sellaisen nähdessään kannattaa arvioida ilmiön kestoaika ja kirkkaus, miten se sammuu sekä ilmansuunta, mihin tulipallo lentää, jotta voidaan arvioida kohteen mahdollinen putoamispaikka.

Säkyläläinen Antti Henriksson kuvasi Kittilässä vuonna 2013 sitä ennen tuntemattoman haloilmiön, Pilarin zeniitinympäristön kaaren, joka tunnetaan löytäjänsä mukaan myös nimellä Henrikssonin kaari. Hän sai havainnostaan Ursan Stella Arcti -palkinnon vuonna 2014. Taivaanvahdin sivuilla voi ihastella kyseistä ilmiötä Henrikssonin ottamista kuvista.

Timo Koivisto

www.taivaanvahti.fi

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas