Levinyt!
 

Reidar on nyt valettu pronssiin, taiteilija pääsi vihdoin kotiin

17.09.2015

Kulttuurimesenaatin yllätys.
Perjantaina 11.9. paljastettiin Särestöniemi-museolla kuvanveistäjä Sonja Vectomovin pronssinen patsas, joka esittää taidemaalari Reidar Särestöniemeä. Patsaan pronssiin valun on tehnyt taidevalaja Erkki Liukkonen. Kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen teetti ja lahjoitti patsaan museolle Reidarin syntymän 90-vuotisjuhlan ja Särestöniemi-museon perustamisen 30-vuotisjuhlan muistoksi.
Museonjohtaja Anne Koskamo oli lahjoituksesta iloisen yllättynyt.
- Kiitos Kauko Sorjoselle ja Kauko Sorjosen säätiölle sekä veistäjälle, että saimme patsaan tänne. Se tuli meille täytenä yllätyksenä ja on nyt paikalla, jossa Reidar katsoo Ounasjoelle, kohti sielunveljeään ja Vanhaa Särestöä eli synnyinkotiaan.

Paluu paratiisiin.
Särestöniemi-museosäätiön asiamies ja edellinen Särestöniemi-museon johtaja Liisa Tervahauta paljasti patsaan yhdessä Kauko Sorjosen säätiön hallituksen jäsenen Leena Jääskeläisen kanssa.
- Museon säätiö saa olla paljosta kiitollinen mesenaatin antamasta taloudellisesta tuesta, jolla Särestöniemen toimintaa on turvattu ja uhkakuvia torjuttu. Museo on kovalla työllä nostettu arvoiseensa asemaan ja tämä on nykyään valtakunnallisesti merkittävä kulttuurikohde. Oli myös oikea aika suoda Reidarille oma patsas ja se kunnioitus, mitä hän ansaitsee, sillä ilman Reidaria täällä tuskin olisi muuta kuin kivijalka. Hän toivoi aikanaan tulevansa haudatuksi Särestöön, se ei toteutunut, mutta nyt hän on täällä takaisin.
Tervahauta kertoi puheessaan, ettei Reidar halunnut lähteä Särestöniemestä kuin välttämättömyyden edessä. Poikkeuksena olivat opinnot Helsingissä, Leningradissa ja Pariisissa. Kun rakas Alma-äiti kuoli vuonna 1973 ja isä-Matti vuonna 1974, sammuivat valot Särestöstä.
- Särestöniemi oli Reidarin paratiisi. Täällä hän huolehti vanhemmistaan ja teki elämäntyönsä. On hienoa, että Reidar pääsee nyt pronssiin valettuna takaisin.

Tsekinmaan lahja Suomen taiteelle.

Reidarin patsas
Kuvanveistäjä Sonja Vectomov on syntyjään Tsekinmaasta, mutta asunut Suomessa jo yli 30 vuotta. Hän on opiskellut myös Suomessa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän työskentelee Jyväskylässä Vivi Lönnin talossa ja hänen töitään voi ihailla muun muassa Sorjosen säätiön tiluksilla Kuokkalan kartanossa. Vectomov on myös musiikillisesti lahjakas ja innostunut muun muassa tanssitaiteesta.
- En ole tavannut koskaan Reidaria elossa, mutta hän tuli tutuksi luomisprosessin aikana, sanoi Vectomov.
Taidevalaja Erkki Liukkonen on Kauko Sorjosen ystävä jo vuosien takaa, ja Liukkonen sanoi, että tällaisissa hankkeissa on oltava tunto ja voima, ja se löytyy nimenomaan kotiseutuneuvos Sorjoselta.
- Valamiseen on kulunut yli 500 työtuntia, ja kuumassa 1100-asteisesa valuprosessissa ovat omatkin kilot karisseet. Valaja on kuitenkin vain renki, sillä taiteilija luo aiheen ja valaja tekee, mitä todelliset taitajat haluavat. Kannattaa myös tutkia patsaan taustakin tarkemmin, sillä teos on täynnä yksityiskohtia, vinkkaa Liukkonen.
Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas