Levinyt!
 

Kansainvälinen Barents Rescue 2015 -harjoitus Levillä

17.09.2015

Rankkasateet ja tulva pohjana harjoitustilanteelle.
Kittilän alueella järjestetään 29.9.–1.10. kansainvälinen Barents Rescue 2015 -pelastusharjoitus, johon ottavat osaa neljä keskenään Barentsin alueella pelastuspalveluapusopimuksen solminutta maata eli Suomi, Ruotsi, Norja ja Venäjä. Harjoitus järjestetään joka toinen vuosi, viimeksi sitä isännöi Norja, Suomen jälkeen järjestelyvuorossa on Venäjä.
Vuonna 2008 solmitun sopimuksen syntyyn vaikuttivat pohjoisen haasteellinen toimintaympäristö, johon kuuluvat ilmasto, harva asutus sekä pitkät etäisyydet. Harjoitus parantaa maiden keskeistä toimintavalmiutta ison onnettomuuden tapahtuessa ja siihen osallistuu noin 400 pelastusalan vapaaehtoista ja ammattilaista.
Lähtökohtana on tilanne, jossa pohjoisen Suomen pelastuslaitosten voimavarat eivät riitä ja apua on pyydettävä naapurimaista. Skenaariossa Kittilässä ovat takana pitkään jatkuneet sateet, jotka aiheuttavat tulvan ja murentavat alueen tiestöä jättäen alueita vaille maayhteyksiä ja tuovat tullessaan myös sähkönjakeluongelmia. Tulvatilanne pohjautuu kymmenen vuotta sitten koettuun Kittilän suurtulvaan.

Pitkä valmistelurupeama.
Myös Kittilän kultakaivoksella tapahtuva suuronnettomuus kuuluu harjoitukseen. Kaivoskäytävissä toteutettavan pelastustyön tekee kaivoksen oma pelastustoimi, sillä se vaatii kaivosalan erityisosaamista. Näiden kahden päätapahtuman ympärillä tapahtuu useita pienempiä onnettomuuksia ja tilanteita, joissa testataan toimijoiden osaamista ja yhteistoimintaa naapurimaista saapuvien ammattilaisten kanssa.
Kolmen päivän harjoitusta on edeltänyt kahden vuoden valmistelu ja suunnittelu. Harjoituksen kokonaisvastuu on sisäministeriöllä, ja sitä valmistelevat Kriisinhallintakeskus sekä sisäministeriön pelastusosasto yhteistyössä Lapin pelastuslaitoksen ja kaivosyhtiö Agnico Eagle Finlandin kanssa.
Mukana on 40 toimintaorganisaatiota Suomesta sekä keskeiset pelastuksen ja lääkinnän toimijat naapurimaista. Harjoituksen ohessa järjestetään seminaareja pelastustoimesta, kaivosturvallisuudesta sekä lääkinnällisestä yhteistyöstä Barentsin alueella.

Yleisölle nähtävää torstaina 1.10.
Yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoitukseen torstaina 1.10., jolloin esitellään kansainvälistä pelastus- ja lääkintätoimintaa eturinteen pysäköintialueella klo 9.30–12. Harjoitukseen liittyvä näyttelyalue on avoinna samana päivänä klo 11–15 Hullu Poro Areenalla. Hissitie on varattu harjoituksen ajaksi siihen liittyvälle liikenteelle sekä hälytysajoneuvojen pysäköintiin.
- Tämä on hyvä testi koko Barentsin alueen pelastusjärjestelmälle. Koska lainsäädännöt ja toimintatavat eroavat maiden välillä, on hyvä testata niiden yhteensopivuutta tositilanteessa. Harjoitukseen liittyen olemme saaneet tehtyä myös kansallisen ohjeistuksen kansainvälisen pelastusavun vastaanottamisesta. Se perustuu Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismiin ja pääsee nyt testiin, sanoo ylitarkastaja Jari Honkanen sisäministeriön pelastusosastolta.
Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas