Levinyt!
 

Mesiangervo on Lapin luonnon voimayrtti

14.09.2015

Niittyjen tehokasvi.
Jo 1990-luvun loppupuolella teki Ylläsjärven Pihvikeisari-ravintolan yrteistä innostunut toinen puolisko eli yrittäjä Jaana Sara ensimmäiset keitoksensa mesiangervovoiteesta. Siitä lähtien on Mesiangervovoiteen voittoisa tie ollut viitoitettu. Nyt ollaan jo tilanteessa, että puolisen tusinaa poimijaa kerää kesällä parhaan kukinnan aikaan mesiangervon kukkaa, josta osa menee heti pataan voidekeitokseen, ja loput pakastetaan tulevia voide-eriä varten. Yrtit poimitaan puhtaasta Lapin luonnosta Ylläsjärvi–Kurtakko -alueelta.

mesiangervokukka
- Kuivaamme myös mesiangervoa, kuivattuna siitä valmistetaan teetä. Osa mesiangervosta päätyy myös siirappiin ja erilaisiin juomasekoituksiin. Mesiangervovoiteesta olen saanut vuosien mittaan mainiota palautetta ja käyttäjien kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti hyviä. Se aina liikuttaa, kun jotenkin on voinut ihmisiä auttaa ja saada hyvää aikaiseksi.

Verenkiertoa virkistävää ja palovammoihin.
Mesiangervo (Filipendula ulmaria) sisältää luonnon omaa aspiriinia, ja siitä on kautta aikain uutettu kansanlääkinnässä salisyylihappoa, joka lievittää kipua ja särkyä sekä lämmittää kylmiä käsiä ja jalkoja.
Mesiangervotee juotuna tehoaa virtsaneritykseen hoitaen siten mm. reumatismia, erilaisia ihottumia ja sidekudostauteja.
Ulkoisesti mesiangervoa käytetään voiteina, jolloin sillä voidaan parantaa ja lievittää ihotulehduksia, ihottumia, hoitaa märkiviä haavoja, ja se tepsii myös palovammoihin.
- Eräs kokeistamme sai vahingossa kiehuvan kuumaa kastiketta kämmenelleen työvuorossa. Siinä ei kokki kauan aikaillut, vaan levitti paksulti voidetta palaneeseen kohtaan ja puhtaat puuvillakäsineet päälle sekä suojakäsineet. Hän hoiti työvuoronsa loppuun ilman suurempaa särkyä ja kotona sitten purki sidoksen. Edes rakkuloita ei noussut ja käsi parani nopeasti.

Mesi_Jaana
Jaana Sara hoitaa muutenkin omaa henkilökuntaansa. Flunssaa tai mahatauteja ei tässä yrityksessä sairasteta, kun pureskellaan mahavaivoihin kokonaisia valkopippureita ja napsitaan päivittäin väinönputken siemeniä.
Mesiangervovoidetta passaa laittaa, jos kärsii levottomista jaloista tai suonenvedosta, on suonikohjuja tai mustelmia, se helpottaa jopa lasten kasvukipuja.

Resepti on salainen.
Jaana Saran menestystuotteen tarkka resepti on tietysti salainen, mutta sen verran voi raottaa mystiikan verhoa ja kertoa, että ensin keitetään noin puolitoista tuntia tuoretta tai pakastettuja kukintoja rypsiöljyssä. Seuraavaksi kaadetaan siilattu seos uuteen kattilaan, jossa se yhdistetään kookosrasvaan ja mehiläisvahaan. Kun seos on sulanut kirkkaaksi, purkitetaan se. Purkit pestään kertaalleen ulkopuolelta ja etiketit liimataan. Tuote säilyy avattuna huoneenlämmössä 2 vuotta.
Voidetta myydään 40 ml, 100 ml ja 190 ml purkeissa.

Myyntipisteet

mesiangervovoide
Oma ravintola Ylläksen Pihvikeisari Ylläsjärvellä sekä monet toritapahtumat, joissa Jaana ehtii käydä.
Kaikki Metsähallituksen Lapin luontokeskukset (Kellokas/Ylläs, Pallas, Kilpisjärvi, Skierri/Hetta, Siida/Inari).
Monet kaupat ja matkamuistoliikkeet, kuten Levillä LeviMarket, Baija, Woodjewel Levillä, Kolarissa ja Ylläksellä. Sonkamuotkassa Arctic Knife, Äkäslompolossa Jounin kauppa ja Mailan putiikki, Kilpisjärvellä Kilpishalli. Leppäjärvellä Galdotieva, Nuorgamissa K-Rajamarket Suomenrinne, Rovaniemellä Lahjaliike Aarnivalkea, Turtolassa Pörrö Poro, Ranualla Lappituote, Saariselällä Shaman design.

Pihvikeisarin juhlavuosi.
Jaana Sara ja miehensä Tomi Sara isännöivät omaa yritystään Ylläksen Pihikeisaria ja Kotaravintola Sarakkaa jo 15:ttä vuotta. Marraskuussa tulee juhlaetappi täyteen.
Ravintola on tunnettu paitsi Jaanan yrtti- ja marjajalosteista, joiden tuotosta ovat monet herkulliset siirapit, marmeladit, kastikkeet, teet, ja uusina tuotteina myös maitohorsmasokeri ja väinönputkisuola, myös hyvistä ja erikoisista riistaruuista sekä mainioista drinkeistään. Kun haluaa nauttia jotain erikoisempaa viihtyisässä miljöössä kannattaa suunnata askeleet kohti Ylläsjärveä.

Jaspis Toivonen

www.pihvikeisariyllas.com

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas