Levinyt!
 

Säteilysumu ihastutti elokuun lopussa

01.09.2015

Lämpötilaerojen ja tyynen sään tulos.
Elokuussa lähes helteiseksi yltynyt tuuleton sää poiki Lappiin upean sääilmiön, sillä paikoin alavat maat olivat puolille päivin asti sankan sumun peitossa, kun taas tunturissa sää oli täysin selkeä. Levin huipulta katsottuna alhaalla näkyi vain pilvimassaa sekä naapuritunturien laet, iltapäivisin auringon lämpö haihdutti sumun pois.

sumupilviä

Säteilysumu peitti alavat maat, kun taas huipulla oli pilvetön taivas. Kätkätunturin laki tervehti Leviä pilvien yläpuolella.


- Kyseessä on säteilysumu. Syksyn lähestyessä aurinko lähtee laskemaan aikaisemmin kuin kesällä, eikä se iltaisin enää juuri lämmitä. Lämpötilan laskua auttavat korkeapainetilanteessa heikko tuuli ja pilvetön taivas. Yöllä lämpötila laskee maan pinnalla nopeasti, ja samalla siellä oleva ilma jäähtyy, sanoo meteorologi Anniina Törmä Helsingin Sanomista.
Kun ilmassa on riittävästi kosteutta, muodostuu sumua. Säteilysumua muodostuu yleensä aukeille pelloille ja notkelmiin. Koska vain maan pinnan lähellä olevat kerrokset jäähtyvät, syntyy inversio eli tilanne, jossa lämpötila kasvaa ylöspäin mentäessä. Esimerkiksi Levin huipulla ilma on silloin lämpimämpää kuin maan pinnalla ja sää siten selkeä.
- Kylmä ilma on painavampaa kuin lämmin, joten se jää maan pinnalle. Tilanteen purkautuminen vaatii auringolta tähän aikaan vuodesta jo paljon energiaa, jotta ilma sekoittuu, ja sumu haihtuu. Siksi sumu voi jäädä roikkumaan vielä iltapäivän puolelle, tuuli auttaisi sumun hälvenemisessä, Törmä sanoo.
Timo Koivisto 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas