Levinyt!
 

Kittilän taiteilijakodit tutuiksi matkailijoille

01.09.2015

Kolme kohdetta kerralla.
Linja-autokierros paikallista murretta tai englantia puhuvan oppaan johdolla on mainio tapa tutustua Kittilän taiteilijakoteihin. Torstaina 13.8. testattiin uutta pilottivaiheessa olevaa matkailutuotetta, joka voi tulla Levin ohjelmapalveluvalikoimaan jo ensi talvena.
Lapin esittävien taiteiden keskuksen, Särestöniemen museosäätiön, ja Milla Magian yhteistyöprojekti, Kittilän taiteilijakoteja, on osa Letken Lapin kunnissa toteuttamaa Performing Arts for Travellers -kulttuurimatkailun kehittämishanketta. Se on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Oppaana toimii Levillä asuva teatteri-ilmaisun ohjaaja sekä erä- ja luonto-opas Anna-Leena Nordberg.
taidekodit milla

Villa Magian emäntä Marja-Liisa Nummela eli Milla Magia on räiskyvä persoona, keramiikka- ja tekstiilitaiteilija ja omien sanojensa mukaan myös sosiaalinen erakko. Sekä Nordberg että Milla ovat pukeutuneet Milla Magia Design asuihin koruja myöten.

Retken vierailukohteina olivat edesmenneiden taiteilijoiden Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan kodit. Lisäksi matkalla poikettiin Kaukosessa Marja-Liisa Milla Nummelan pihapiirissä Villa Magiassa, missä tutustuttiin Millaan ja hänen taiteeseensa sekä syötiin lounaaksi maittavaa savuporokeittoa.

Räiskyvät Reidar ja Milla.
Tietoa taiteilijoista alkoi tulla Anna -Leena Nordbergin suusta heti, kun bussi starttasi Leviltä. Hänen tietämyksensä Reidar Särestöniemen elämästä aina hänen lapsuudestaan saakka valaisi jo matkalla taiteilijan sielunelämää ja suhdetta luontoon. Esille tulivat elävästi Reidarin perhesuhteet sekä hänen elinympäristönsä ja luonnon vaikutus taiteeseen.
Vanha Särestö tarinoineen selvensi taiteilijan lapsuudenmaisemia, ja museon kahvilassa näytetty videoesitys toi Reidarin persoonaa näkyville. Myös omaperäiset työtavat, jotka eivät jäljitelleet taidesuuntia, tulivat videossa hyvin ilmi.
Villa Magiassa meidät vastaanotti aina iloinen ja räiskyvä, sanojensa mukaan sosiaalinen erakko, Milla Magia eli Marja-Liisa Nummela. Hän päätti 1990-luvun puolivälissä hypätä pois opettajan arjesta, minkä jälkeen hän on kunnostanut Kaukosessa 1800-luvulta peräisin olevat vanhan Hettulan rakennukset Villa Magiaksi, tehnyt monipuolisesti taidetta ja elättänyt itsensä torikaupalla.

Milla tekee keramiikka- ja tekstiilitaidetta ja maalaa, erikoisuutena Villa Magiassa ovat itse suunnitellut batiikkivärjätyt vaatteet, jotka hän valmistaa talven aikana Balilla Indonesiassa sikäläisten luottotyöntekijöidensä kanssa. Niitä on myös myynnissä Villa Magian puodissa. Millan valloittava olemus ja värikkäät tarinat, jotka ovat totta, vaikka kuulostavatkin uskomattomilta, saavat takuulla hymyn huulille.

Palsa-museon karu totuus.
Retken päätti vierailu Kalervo Palsan kodissa ja hänen Getsemane-ateljeessaan, jotka esitteli museo-oppaana toimiva Sampo Sirkka. Kontrasti Palsan karun ja Reidarin hulppean elinympäristön välillä korostui, kun ne nähtiin samalla retkellä.

taidekodit palsa

Palsa-museon ateljee kertoo Kalervo Palsan karuista työolosuhteista, joista kumpusi valtava tuotanto.


Alkoholin ja väkivallan sävyttämä lapsuuden elinympäristö pienessä pirtissä sekä makasiinista muokatun ateljeen tarjoama pakopaikka saavat ymmärtämään Palsan taidetta. Myös kylmyys rajoitti talvella ateljeessa työskentelyä. Kalervo Palsa ei ehtinyt saada arvostusta taiteestaan elinaikanaan, mutta tiesi jo silloin, että hänestä kuullaan vielä. Palsa-museo on Särestöniemi-säätiön ylläpitämä ja rakennukset on kunnostettu ennen kuin ne avattiin kesäisin avoinna olevaksi museoksi.
- Parhaillaan kartoitetaan, minkälaisia mahdollisuuksia Kittilän taiteilijakoteja -ohjelma tarjoaa kenellekin, ja miten sitä voidaan muokata vuodenaikojen mukaan. Tulevaisuus näyttää, missä vaiheessa tuote tulee matkailijoiden saataville, mutta omatoimisesti kohteisiin voi tutustua vaikka heti, sanoo Nordberg.
Timo Koivisto

 

 

  

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas