Levinyt!
 

Kittilän kaivoksella menossa hyvä vuosi

01.09.2015

Avointen ovien päivä kiinnosti jälleen.
Agnico Eaglen Kittilän kaivoksen viides avointen ovien päivä 22.8. veti ennätykselliset lähes 500 vierasta. Kaivoksen väki oli yllättynyt siitä, kuinka paljon toiminta kiinnostaa. Vieraita tuli Kittilästä sekä naapurikunnista, ja myös matkailijoita vieraili päivän aikana ulkomaita myöten. Kittilästä oli järjestetty ilmainen bussikuljetus, ja perillä vieraille tarjoiltiin paljon tietoa, keittolounasta sekä kakkukahvit.

kaivos tuohino

Kaivoksen johtaja Tuomo Tuohino kertoo vieraille allasalueen rakennustyömaasta ja näyttää ensi vuonna rakennettavan uuden vesienkäsittelylaitoksen sijainnin.


Kaivoksen maanpäällisiin osiin järjestettiin päivän aikana yhteensä 11 kiertoajelua, joilla nähtiin kaivoksen rakennusten lisäksi toimintansa lopettanut avolouhos sekä rikastushiekka-altaat. Eri osastot esittelivät toimintaansa näyttelyissä, ja asiantuntijoilta sai kysyä kiperiäkin kysymyksiä. Lisäksi muutama onnekas pääsi arvonnan perusteella tutustumaan maanalaiseen kaivokseen, jossa nykyisin louhitaan.
Päivän aikana kyselyyn vastanneet toivoivat kaivokselta luonnosta ja ympäristöstä huolehtimista, kaivostoiminnan jatkuvuutta, työpaikkojen säilymistä sekä nuorten ja kittiläläisten työllistämistä. Lisäksi toivottiin, että kullan hinta nousisi, joten vieraiden toiveet olivat varsin yhteneväiset yhtiön omien tavoitteiden ja toiveiden kanssa. Ihmiset kokivat saaneensa riittävästi tietoa kaivoksesta, tärkeimpänä tietolähteenä mainittiin paikallismedia.

Nostokuilu odottaa päätöstä.
Kaivoksella on menossa hyvä vuosi, heinäkuussa tehtiinkin uusi tuotantoennätys. Suurin maanpäällinen rakennuskohde on tällä hetkellä allasalueen laajennustyömaa. Vuoden 2016 aikana rakennetaan altaiden kupeeseen uusi vedenkäsittelylaitos, joka pudottaa Seurujokeen tulevan sulfaattikuormituksen kolmannekseen nykyisestä. Kaukolämpöverkko, joka hyödyntää rikastamon savukaasupesurin hukkalämpöä, on valmistumassa ja otetaan käyttöön syksyn aikana.
Kittilän kaivos sai toukokuussa Tampereeen Euro Mining -tapahtumassa Vuoden ympäristöteko 2015 –tunnustuksen. Sen voi saada kaivostoimija, joka huolehtii ympäristöasiat esimerkillisesti toiminnassaan. Palkinnon luovuttanut emeritus Elias Ekdahl sanoi Kittilän kaivoksen huolehtivan esimerkillisesti ympäristöstä, turvallisuudesta, henkilöstöstä sekä myös ympäröivästä yhteisöstä.
Kaivoksen johtaja Tuomo Tuohino ja kaivossuunnittelupäällikkö Kyösti Huttu opastivat maanalaiseen kaivokseen päässeiden ryhmää. Siellä tutustuttiin tunneliverkostoon ja 350 metrin syvyydessä sijaitsevaan huoltotasoon, missä ovat maanalaiset varastot, kaivoskoneiden huoltotilat sekä ruokala. Maan päällä käytiin katsomassa allasalueen laajennustyömaata.
- Jatkossa eteen tulee uuden huoltotason rakentaminen 800–900 metrin syvyyteen. Sinne tehdään nykyistä suurempi tila kaluston huollolle sekä varastoille. 120 miljoonaa euroa maksavalle nostokuilulle on tehty kannattavuuslaskelmat, ja sen rakentamisinvestointi odottaa päätöstä. Koska rakentamiseen käytetään joka vuosi kymmeniä miljoonia, suuremmat projektit joutuvat odottamaan oikeaa aikaa, sanoo kaivoksen johtaja Tuomo Tuohino.
- Kaivoksen sisällä on menty vuodessa jälleen 100 metriä syvemmälle, nyt syvin kohta on noin 820 metrissä. Maan alle rakennetaan louhintatyön edetessä koko ajan myös kaivoksen infrastruktuuria, joten jokainen metri alaspäin tarkoittaa myös lisärakentamista siihen suuntaan. Kaivoksessa on tunneleita jo yli 50 kilometriä, sanoo kaivossuunnittelupäällikkö Kyösti Huttu.
Timo Koivisto 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas