Levinyt!
 

Kaukosen uusi silta avattiin juhlallisesti

19.09.2014

Vedenpinnan vaihtelu haastoi.

Pitkään liikennettä vaikeuttanut solmukohta kantatiellä 79 saatiin viimein korjattua, kun Kaukosen uuden sillan avajaisia juhlittiin 11.9. noin kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin. Todistajanaan parisataa paikalle saapunutta Kaukosen kylää edustanut Taito Maunula katkaisi sillan poikki viritetyn Ounasjoen uittoajoista muistuttavan uittopuomiketjun pienoismallin.
Ketjua olivat leikkaamassa myös aluepäällikkö Esa Kaitala sekä projektivastaavat Juha Koivumaa ja Tomi Tiuraniemi Lapin Ely-keskuksesta, Lapin Liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi, kehittämispäällikkö Antti Rytkönen Liikennevirastosta, johtaja Keijo Haavikko sillan urakoinnista vastanneesta Graniittirakennus Kalliosta sekä sillan pääsuunnittelija Antti Karjalainen WSP Finlandista.
Karjalainen piti suunnittelukohdetta helppona, koska pohja oli hyvä. Vedenpinnan voimakas vaihtelu tosin toi omat haasteensa, ja siltaa suunnitellessa oli huomioitava myös, etteivät siltarakenteet rajoita veden virtausta.
- Aloitimme 2012 syksyllä tiesuunnittelulla, minkä jälkeen siirryimme miettimään itse siltaa. Aikataulu oli nopea, mihin osaltaan vaikutti paine saada raskas liikenne takaisin tielle, sillä pitkä kiertoreitti oli rahtiliikenteelle kallista ja aikaa vievää, sanoo Karjalainen.
Vuonna 1952 rakennettu vanha silta oli kapea ja huonossa kunnossa, joten se oli painorajoituksen vuoksi suljettu raskaalta liikenteeltä. Kiertotie aiheutti rahtikuljetuksille merkittävän lisämatkan. Vanhan sillan purkutyöt aloitettiin muutama päivä uuden sillan avajaisten jälkeen.

Enää ei pelätä kevättulvia.

Uudessa sillassa on kevyen liikenteen väylä, joka lisää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Silta on 176 metriä pitkä ja 13 metriä leveä, ja se tuli maksamaan 8,7 miljoonaa euroa. Alun perin kyläläiset olisivat halunneet uuden sillan vanhan paikalle, mutta lisäselvitysten jälkeen uusi sijainti osoittautui käytännöllisemmäksi.
Kaukosen siltahanke on ollut vireillä 1980-luvulta asti, mutta odottanut pitkään rahoitusta. Eniten hankkeen puolesta eduskunnassa puhunut kansanedustaja Simo Rundgren koki välttämättömäksi tulla mukaan avajaisiin.
- Joihinkin tapahtumiin on vain osallistuttava ja tämä on yksi niistä. Toivottavasti Kemijoen kalatiehankkeen tuloksena uudelta sillalta voidaan katsella tulevaisuudessa kudulle nousevia lohia, kuten ihmisillä esimerkiksi Pajalassa on tapana, hän sanoi.
Vuonna 1952 Kaukosen vanhaa siltaa rakentamassa ollut Taito Maunula saa huokaista helpotuksesta uuden sillan valmistumisen myötä. Kevättulva ehti kastella hänen talonsa viisi kertaa, koska vanhan sillan maavallit kavensivat alapuolista joen uomaa. Kolme kertaa talo oli lähes viikon veden saartamana.
- Uusi silta on napakymppi. Se vähentää liikenteen aiheuttamaa meteliä, eikä enää tarvitse pelätä kevättulvia. Kun vanha silta puretaan, en tosin voi enää kertoa puhelimessa, montako kiveä pilarista näkyy, kuten tähän asti tulvia jännitettäessä.
(Timo Koivisto)

 

Kaukosen uusi silta 2014

 

Kaukoslainen Taito Maunulaoli avaamassa uutta siltaa, joka näkyy siluettina taustalla.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas