Levinyt!
 

Matkaratsastus on ratsukoiden taloudellisuusajoa

06.08.2015

Nopea ratsun palautuminen ratkaisevaa.
Levi Outdoor Festien päätöspäivänä eturinteen juurella näkyi tavallisesta poikkeavaa liikehdintää, kun matkaratsastajat toivat sinne hevosensa äkäslompololaisen eläinlääkäri Markus Kiilin tarkastukseen kilpailua varten. Hän tutki hevosten liikkeitä sekä kuunteli stetoskoopilla niiden elintoimintoja ja kuntoa.
- Nyt hevosille tehdään normaali, suppea terveystarkastus ennen lähtöä. Matkaratsastus on minullekin täysin uusi laji, mutta se vaikuttaa hienolta, sillä hevosesta ei oteta kaikkea irti, vaan sen kunnosta huolehditaan. Moottoriurheilussa tätä voisi verrata taloudellisuusajoon. Laji kehittää ratsastajan tuntemusta hevostaan kohtaan. Näin lyhyellä matkalla ei varmaan tule olemaan ongelmia, pitkät matkat ovat vaativampia, Kiili arveli ennen kilpailua.

matkaratsastus satrtti

Lähtö ja edessä ravakka nousu eturinteen päälle.


Matkaratsastuksessa tarkastetaan ennen lähtöä hevosen vointi, ja jos sen syke on yli 64 tai tarkastuksessa havaitaan muita vaivoja, se ei pääse mukaan kilpailuun. Vaihtoehtoina ovat joko ihanneaika- tai nopeuskilpailu, joissa molemmissa ratkaisevassa roolissa on hevosen palautuminen. Raskaissa maaston kohdissa hevosta voi ja saa taluttaakin, jotta syke ei nouse tarpeettoman korkealle.
Kilpailuun voivat osallistua 12 vuotta täyttäneet ja tuomarin luvalla myös nuoremmat ratsastajat.
Levillä käyty kisa oli Taso 1 seurakisa, jossa hevonen kvaalautuu hyväksytyn suorituksen jälkeen jatkamaan harrastusta pidemmille matkoille. Järjestävä seura on paikallinen Revontulten Ratsastajat ry.

Anun ja Hapiksen yhteispeli sujui parhaiten.
Kilpailu-ura aloitetaan ihanneaikakisoista, joissa matkat vaihtelevat tasosta riippuen 12–79 km välillä, etenemisnopeus on 8–16 kilometriä tunnissa. Nopeuskilpailujen luokissa matkat ovat 80–160 km, ja ensimmäisenä maaliin tullut on voittaja, jos läpäisee lopputarkastuksen. Maaliintulon jälkeen aikaa tarkastukseen ilmoittautumiseen on 30 minuuttia, mutta jos ratsun syke on siellä yli 64, suoritus hylätään.
Levi Outdoor Festin matkaratsastuskisa sai ihanteelliset, pilvipoutaiset olosuhteet, ja klo 12 startanneeseen kilpailuun lähti 10 ratsukkoa, jotka kaikki saapuivat maaliin tavoiteajassa klo 13.45–14.30. Reitin pituus oli hieman vajaa 20 km, ja se suuntautui eturinteeltä huipun kautta etelärinteelle. Torajaisen kodalla oli taukopaikka, missä hevoset ja ratsastajat saivat hieman hengähtää, juoda ja nauttia välipalaa. Sieltä reitti jatkui Utsuvaaraan, edelleen golfkentän kupeesta takaisin eturinteelle Lastenmaan portilla sijaitsevaan maaliin. Levin kisareitille sopivin vauhti tavoiteaikaan oli 8–12 km/h.

matkaratsastus

Torajaisissa oli huoltopiste. Reitti oli ratsastajien mieleen.


Parhaiten reitistä ja palautumisesta suoriutuivat pudasjärveläiset Anu Elsilä Suomen Matkaratsastusseurasta (SuMaRa) ja arabiruuna Habanero SE, jotka tulivat maaliin yhtä aikaa Mirva Viiki, Husaari Ratsastajat ja suomenhevonen Sirocco III:n sekä Tiina Vesterisen (SuMaRa) ja Aabrosin kanssa. He etenivät matkan 9,38 km/h vauhdilla. Eläinlääkärin pisteytyksen jälkeen Elsilä oli paras Habaneron palautuessa ratsuista nopeimmin.
- Tämä oli minun ja Hapiksen ensimmäinen yhteinen kilpailu. Meille oli jo voitto päästä Pudasjärveltä kisapaikalle, sillä Hapis on ollut tähän asti aika huono matkustaja. Nyt se matkusti reippaasti. Toivottavasti kotimatka menee yhtä mukavasti, sanoi Elsilä.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas