Levinyt!
 

Röntgenhoitaja Harri Ahonen patikoi kirjailijaksi

02.07.2015

Vaeltava röntgenhoitaja.
Kuusitoista vuotta sitten tamperelainen Harri Ahonen oli pyrkimässä röntgenhoitajaopinnoistaan vaihto-oppilaaksi Ateenaan. Opettaja aavisteli opintojen sujuvan paremmin autiommassa pohjoisessa ja lähetti pojan Tromssaan. Röntgenhoitaja Harrista tulikin, mutta opettaja ei huomannut, että Pohjois-Norjassa voi hurahtaa vaellukseen ja päätyä kirjailijaksi.

Harri Ahonen kirjastossa

Harrin esitelmä vaeltamisesta innosti kittiläläiset kuulijat retkisuunnitelmiin.
Harri Ahonen esitelmöi huhtikuun lopussa Kittilän kirjastossa Pohjois-Skandinavian vaellusreiteistä, joista on kirjoittanut kirjan. Hän tekee kirjailijan työn ohella edelleen osa-aikaisesti röntgenhoitajan töitä ja opiskelee samalla Skandinavian historiaa ja aatehistoriaa. Sittemmin Harri on asunut Norjassa Tromssan lisäksi Trondheimin lähistöllä Orkangerissa sekä Oslossa.

Uusi kirja kävelytyön alla.
Harri ihastui Pohjois-Skandinavian vuoristoihin ja avaraan maastoon kerrasta. Matkamittari olisi jo reippaasti 5 000 kilometrin paremmalla puolella, jos sellainen kulkisi mukana. Ensi kesänä vaelluskengät kuluttavat 965 kilometriä uutta kirjaa varten, jossa esitellään Keski-Norjan ja Länsi-Ruotsin vaellusreitit.
Työn, opiskelun, kirjoittamisen ja vaelluksen ohella aika kuluukin kuivatessa ruokia seuraaville vaelluksille. Harri valmistaa matkaeväänsä pääosin itse, kuivatusta retkiruoasta neljännes on lihaa ja loput kasviksia.
- Kerran törmäsin vaelluksella omenaa mutustelevaan amerikkalaiseen. Ihmettelin, mistä omena. Mies esitteli rinkkansa, joka oli omenia pullollaan. Yritin vinkata, että kuivattuna ne olisivat vähän kevyempiä ja mahtuisi muutakin.
- Matkalla tavatut ihmiset ovatkin yksi vaellusten vetovoima luonnon ja henkeäsalpaavien maisemien lisäksi. Kanssavaeltajat ovat mukavaa ja mielenkiintoista porukkaa, joskus tapaa eriskummallisiakin persoonia.

Varustusvinkkejä ja tupatapoja.
Reittiesittelyjen lisäksi Harrin kirjasta saa käytännön vinkkejä vaellusten suunnitteluun, varustautumiseen ja matkan varrelle. Kirjassa on hyödyllistä tietoa Pohjois-Skandinavian vaellustupakäytännöistä ja -varustuksista. Reittien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä useamman päivän vaelluksiin, joten kirjasta on hyötyä niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin vaeltajalle. Harri on myös perustanut oman Vaellushelppi-yrityksen, jossa suunnittelee vaelluksia tilauksesta ja lähtee toivottaessa mukaan oppaaksi.

Harri Ahonern kirja


Kirjoissa keskitytään merkittyihin reitteihin, mutta omaksi ilokseen Harri poikkeaa mielellään polulta ja etsii omat reittinsä. Kaksi kolmasosaa vaelluksista Harri tekee yksin ja loput ystävien kanssa.
Kyseessä on ensimmäinen vaelluskirja, joka kokoaa yhteen Pohjois-Skandinavian vaellusreitit suomenkieliseksi kirjaksi. Seuraava kirja ilmestyy ensi vuoden huhtikuussa ja kolmanteenkin kirjaan on jo idea valmiina.
Maria Mäenpää

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas