Levinyt!
 

Kadonnuttta Penttiä etsittiin harjoituksessa yhteisvoimin

19.09.2014

Etsintää pitää harjoitella.
Tilanne: Elokuun 29. päivänä maastoon lähtenyt Pentti Parkkila ilmoitettiin kadonneeksi seuraavana aamuna. Poliisi oli tehnyt lähietsinnän ja löytänyt miehen auton metsäautotien päästä Lauttasjängän lähistöltä. Lähietsintä ei tuonut tulosta, niinpä kutsuttiin avuksi Rajavartiolaitos ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.
Etsittävän tuntomerkit ja vaatetus olivat selvillä, varustuksena hänellä oli marjasanko. Hän oli aikonut lähteä mustikkaan edellisenä päivänä, eikä ollut tullut sovittuna aikana kotiin. Häntä oli jo ehditty etsiä jo tuloksetta myös helikopterilla.
Tällaisesta kuvitteellisesta tilanteesta Poliisi, Rajavartiolaitos ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu lähtivät harjoittelemaan maastoetsintää elokuun lopussa Venejoen kämpällä. Harjoituksiin osallistui yli 50 auttamisesta kiinnostunutta, kaukaisimmat Haminasta ja Lappeenrannasta.
Länsi-Lapissa järjestettiin tänä kesänä kaksi suurta maastoetsintää tositilanteessa, jotka ovat osaltaan saaneet ihmiset huomaamaan etsijöiden tarpeen.

Harjoitus antoi hyvän kokonaiskuvan.
Ennen harjoitusta käytiin läpi MSO-etsinnän perusteita sekä purettiin kesällä tapahtuneiden katoamistapausten esiin tuomia asioita. Kehitettävää todettiin olevan, mutta koska molemmat etsinnät johtivat hyvään tulokseen, niitä voitiin pitää onnistuneina.
Ylikonstaapeli Sami Helander Kittilän poliisista toimi harjoituksen tilannejohtajana. MSO-miehenä, joka lohkoo etsittävän alueen ja johtaa partioiden toimintaa, toimi vanhempi konstaapeli Matias Kinnunen, Vapepan johtajana oli Veli-Pekka Kurki. Helander on kehittänyt talvietsintämenetelmiä ja toimii Länsi-Lapin alueella MSO-etsintäkouluttajana. MSO tuli hänelle tutuksi jo vuonna 2007 pilottihankkeessa.
Aiemmin käytetty haravaetsintä on kankea ja hitaammin reagoiva kuin MSO-menetelmä, jossa toimivia pieniä partioita on helpompi johtaa. MSO vaatii tosin pari tuntia pohjatyötä ennen kuin etsintä voidaan käynnistää, mutta kun se saadaan käyntiin, se rullaa jouhevasti. On mukava nähdä, että näin moni ihminen on kiinnostunut auttamisesta ja olemme saaneet myös paljon ensikertalaisia mukaan.
MSO on amerikkalainen Managing Search Operations -etsintämenetelmä, joka Suomessa on saanut lempinimen ”Missä sie oot”. MSO-etsinnässä on kysymys lohkoetsinnästä ja pienten 3 hengen partioiden käytöstä, joilla saadaan tehokkaasti ja nopeasti käynnistettyä etsintä.
Todellakin, harvoin näkee 50 ihmisen keskittyvän niin tarkasti kuuntelemiseen kuin elokuun lopussa Venejoen kämpällä. Myös tällä kertaa etsintä päättyi tuloksekkaasti, ja Pentti Parkkila löytyi maastosta. Harjoitukseen osallistuneet kokivat saaneensa hyvän kokonaisnäkemyksen etsinnän kulusta ja yhteispelistä viranomaisten kanssa.
(Timo Koivisto)

 

etsintaharjoitus

Sami Helander kouluttaa MSO-etsintää Länsi Lapissa. Hän on kehittänyt talvietsintämenetelmiä ja on tyytyväinen, että ihmiset ovat kiinnostuneita toisten auttamisesta. Harjoitukseen osallistui paljon nuoria etsijöitä, useat heistä olivat ensikertalaisia.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas