Levinyt!
 

Särestöniemi mukaan valtakunnalliseen museokorttijärjestelmään

10.06.2015

Yksi kortti, lähes 200 museota.
Suomen Museoliitto on kehittänyt museokorttijärjestelmän, jonka tavoitteena on lisätä museoiden kävijämääriä ja tehdä vierailu käyttäjäystävällisemmäksi ja edullisemmaksi kulttuurista kiinnostuneille.
Suomessa museokorttijärjestelmään kuuluu tällä hetkellä 186 museota. Kittilän Särestöniemi-museo on mukana myös. Lapin alueella järjestelmään ovat liittyneet muun muassa Rovaniemen Arktikum ja Korundi, Tankavaaran Kultamuseo, Oulun Taidemuseo, Aineen Taidemuseo Torniossa sekä Inarin Siida-museo. Eteläisin mukana oleva kohde löytyy Hangosta. Museoiden lisäksi mukana on muitakin kulttuurikohteita kuten luontokeskuksia.

museokortti

Anne Koskamo ja Raija Kulppi puhuivat museokortin puolesta.


Poikkeuksellisen laaja museoiden yhteisprojekti on saanut alkunsa Alankomaista, jossa järjestelmä otettiin käyttöön jo vuonna 1992. Nykyään sellainen on myös Sveitsissä, Suomessa järjestelmän käyttö aloitetaan kolmantena maailmassa.

Taloudellinen sijoitus.
- Kortti maksaa 54 euroa ja on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta. Vuoden aikana korttia saa vinguttaa mielin määriin, museokäynneille ei ole asetettu ylärajaa. Museoiden kertalippujen hinnat vaihtelevat, mutta keskimäärin kertakäynti kustantaa noin seitsemän euroa, arvelee Särestöniemen museosihteeri Raija Kulppi.
Tällä laskukaavalla museokortti olisi maksanut itsensä takaisin kahdeksan visiitin jälkeen. Toki esimerkiksi Helsingin Ateneumin normaalihintainen pääsymaksu on 13 ja Kiasman 12 euroa, joten suurimmissa kaupungeissa vieraillessa lippu käy nopeamminkin taloudellisesti kattavaksi.

Taide on loisto lahja.
Museokorttien myynti aloitettiin valtakunnallisesti 5.5. Särestöniemen museosihteeri Raija Kulppi ja museonjohtaja Anne Koskamo pitivät samana päivänä info-tilaisuuden museokortista Kittilän Café Somassa.
Kortin voi ostaa kaikista järjestelmään liittyneistä museoista ja myös verkosta museot.fi -nettisivulta. Kortista saa väliaikaisen version heti ja parin viikon kuluessa museokortti kolahtaa postiluukkuun. Museoon pääsee maksutta, vaikka kortti unohtuisikin kotiin, nimi pystytään tarkastamaan järjestelmästä. Koskamo ja Kulppi huomauttavat, että museokortti on myös oiva lahjaidea niin yksityishenkilöille kuin firmoillekin.
- Taiteella on tutkitusti myös työkykyä ylläpitävä vaikutus ja positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen, Koskamo muistuttaa.
Vaikkei museoissa olisi liiemmin vieraillut aiemmin, on kortin myötä kätevä ottaa kulttuuritietouden kartoitus esimerkiksi kesäloman oheisprojektiksi.
Maria Mäenpää

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas