Levinyt!
 

Joiun ja klassisen musiikin liitosta tuli menestys

19.09.2014

Hevosenjouhi liikutti tunteita.

Klassisen musiikin Neljän Tuulen festivaali päättyi 13.9. Levi Summitissa upeaan konserttiin, jossa esiintyivät sopraano Laura Pyrrö, norjalainen viulutaituri Kolbjörn Holthe sekä Saimaa Sinfonietta kapellimestariprofessori Ari Rasilaisen johdolla. Illan teemana olivat legendaaristen säveltäjien, Mozartin ja Beethovenin, teokset.
Sekä herkät että voimakkaat sävellykset saivat hienon lisämausteen, kun luonto intoutui ilottelemaan salin ikkunoissa iltaruskon väreissä musiikin tahdissa. Orkesterin, kapellimestarin ja solistien yhteistyötä oli ilo katsella, kuunnella ja ihmetellä.
Taiteilija Reijo Raekallion sanoin, on uskomatonta, kuinka voimakkaasti hevosenjouhi voi liikuttaa tunteita vaeltaessaan kireälle viritetyn teräslangan päällä.
Ari Rasilainen ja Laura Pyrrö olivat konsertin jälkeen tyytyväisiä Neljän Tuulen festivaalien antiin. Erityisesti saamelaisen ja klassisen musiikin kohtaaminen tamperelaisen Henri Sokan sävellyksessä oli jäänyt molemmille mieleen.
- Sokka onnistui tiukasta aikataulusta huolimatta sävellystyössään hienosti, haluan viedä esityksen jatkossa myös muualle. Ensi vuonna festivaaleille olisi tarjolla hienoa ohjelmaa Jean Sibeliuksen 150-, Olavi Virran 100- ja Aulis Sallisen 80-vuotisjuhlavuotena. Saamelaisen musiikin haluan pitää ohjelmistossa mukana ja näenkin saamelaisten perinteiden siirtämisen jälkipolville tärkeänä asiana, sanoo Rasilainen.
- Toivoisin yleisöä festivaaleille myös Keski-Euroopasta, missä aionkin käyttää kontaktejani, sillä siellä olisi kysyntää yhdistetyille kulttuuri- ja luontomatkoille, ja lomat kestävät siellä syyskuun loppuun. Silti Neljän Tuulen festivaali on ennen kaikkea paikallisille ihmisille suunnattu tapahtuma, joka toimii samalla lisäpalveluna matkailijoille.

 

Lappi sykähdytti Lauraa.
Levi on Rasilaiselle tuttu paikka, sillä hänellä on sukulaisia Kittilässä, ja hän otti ensimmäiset käännöksensä Levin rinteissä jo 10-vuotiaana. Pyrrö taas oli ensimmäistä kertaa Levillä ja ihastui niin puitteisiin, ruokaan kuin lappilaiseen luontoonkin. Molemmat haluavat jakaa ihmisille elämyksiä ja tunteita klassisen musiikin parissa.
- Kävin Särestöniemi-museossa sekä Palsa-museossa, joka hämmästytti, sillä on vaikea kuvitella, että joku on asunut sellaisissa oloissa niin vähän aikaa sitten. Valloitin myös Kätkätunturin esiintyjäparini Jouni Kokoran opastuksella, ja maaruska siellä oli huikea, Pyrrö sanoo.
Laura rikkoi taannoin musiikillisia rajojaan televisiossa Tähdet, tähdet -sarjassa, eikä pelkää tehdä sitä toistamiseen. Saamelainen musiikki kiinnostaa, ja ensi vuonna Neljän Tuulen festivaaleilla voidaankin kuulla jälleen uusi aluevaltaus.
- Olenhan räpännyt miljoonayleisön edessä, joten miksipä en voisi myös joikata. Tarvitsen kyllä Niiles-Jounilta intensiivikurssin, jotta se onnistuu. Olen saanut rohkeutta kokeilla uusia laulutapoja ajatuksena, että jos kurkkuun ei satu, laulu menee teknisesti oikein. Tekisi mieli tulla tänne jo talvella uudestaan, vaikka en olekaan talviurheilija, mutta onhan minulla kyllä maastohiihtovälineet.

Timo Koivisto

 


neljantuulenfest2014

Upea iltarusko taivaallisine väreineen juhlisti päätöskonserttia.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas