Paikallisuutiset

Voiko hienoon ravintolaan mennä monot jalassa? – ”Tietenkin voi, me olemme hiihtokeskuksessa!”

Tiia Hänninen selvitti tiensä Vuoden Tarjoilija -kisan finaaliin.

King Crab Housen Tiia Hänninen selvitti karsintojen kautta tiensä Vuoden Tarjoilija -kisan finaaliin. Kuva: Janne Pussila

Kun astuu sisään Levin King Crab Houseen ja kohtaa aurinkoisen Tiia Hännisen, huomaa heti, miksi hän on jälleen selvittänyt tiensä tarjoilijoiden SM-kisojen finaaliin. Hymy on aito, tunnelma lämmin ja kohtaaminen kertakaikkisen miellyttävä. Tässäpä on mukava olla.

Tarjoilijoiden SM-kisoissa mitataan ammattitaitoa. Samalla halutaan myös edistää tietoisuutta ravintola-alasta ja palvelukulttuurista. Finaali kisataan Helsingin Messukeskussa Viini & Ruokamessuilla lokakuun lopulla.

Hänninen on ollut kilpailemassa kaksi kertaa aikaisemminkin Vuoden Tarjoilija -kisassa, joten ihan uuteen tilanteeseen hän ei joudu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen saanut kisoista rohkaisua, itseluottamusta ja verkostoja. Luvassa on ainakin saliruoan valmistusta, viinien valintoja ruoille, kattamista ja varmasti jotain yllättävääkin, Hänninen kertoo tulevasta kisasta.

Mutta minkälainen on Suomen paras tarjoilija?

– Sellainen, joka mukautuu tilanteeseen hyvällä ja avoimella persoonalla kuitenkaan olematta mikään päätähti. Hän ottaa asiakkaan kaikki toiveet huomioon ja osaa lukea tilannetta täydellisesti ja ennakoivasti. Myös tuotetuntemus on tärkeää lisäarvon tuottamiseksi. Lisäksi juomien ja ruokien yhdistäminen on osattava lisämyyntiä unohtamatta.

Kokenut ja hyvä tarjoilija aistii herkästi, millaista ravintolaelämystä asiakkaat kaipaavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Seurueesta näkee heti, jos he haluavat privaatimpaa hetkeä, kun taas jotkut toiset kaipaavat selkeästi enemmän kanssakäymistä.

Tarjoilija on myös paikallisopas, sillä varsinkin Levillä suuri osa asiakkaista on vieraana täällä.

– Haluamme, että vierailla on hyvä kokemus koko Levistä, ja me olemme osa sitä. Tietenkin kun ollaan hiihtokeskuksessa niin kysytään vaikka paikkoja, mistä revontulia kannattaa katsoa tai jopa sitä moneltako ne alkaa, Hänninen naurahtaa.

Hänninen kohtaa myös usein juuri hiihtokeskukselle tyypillisen tilanteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Usein tullaan monot jalassa tuohon ovelle, että tämä onkin tällainen hieno paikka, voiko tänne tulla monot jalassa? Tietenkin voi, me olemme hiihtokeskuksessa!

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Hänninen on ollut ravintola-alalla vuodesta 2006 alkaen Levin lisäksi Rukalla, Kanariansaarilla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa. Nyt hän asuu lähes ympärivuotisesti Sirkassa ja työskentelee Levin King Crab Housessa kolmatta vuotta.

Hännisen tie tarjoilijaksi oli hieman erikoinen, sillä koulutukseltaan hän on ravintolakokki. Eräänä päivänä Kanarialla hän työskenteli sattuman vuoksi salin puolella ja huomasi, että ehkäpä hänen paikkansa on kuitenkin ihmisten keskellä.

– Keittiössä ne päivät ovat vähän samalaisia, mutta salin puolella saa toteuttaa itseään ihan eri tavalla ja kohdata koko ajan uusia ihmisiä, Hänninen sanoo.

Kuningasrapu on jännittävä elämys

Levillä on hyvin monipuolinen ja laadukas ravintolatarjonta. King Crab House on erikoistunut jo nimensäkin mukaan äyriäisiin. Ravintolan ylpeydenaihe on kuningasrapu.

– Kuningasrapua näkee harvoin listoilla. Se on arvokas raaka-aine, mitä pitää osata käyttää hyvin, jos sitä haluaa tarjota. Sinisimpukat on toinen meidän suosituimmista ruokalajeista. Myös suomalaista kalaa sekä paikallista poroakin löytyy, Tiia Hänninen sanoo.

Hänninen iloitsee aina, kun pääsee tarjoamaan uusia elämyksiä.

– Minusta on jännittävä nähdä asiakas ensi kertaa kuningasravun äärellä. On helppo lähtökohta uniikin elämyksen tuottamiselle, kun ollaan uuden kokemuksen äärellä. Jotkut ehkä vähän sitä jännittävätkin, että osaako sitä avata, mutta se on leikattu valmiiksi auki. Totta kai jätetään se elämys kuorimisesta asiakkaalle, joten liian helpoksi sitä ei tehdä, sillä äyriäisen pointti on siinä, että kuoret on mukana.

Kuningasrapua saatetaan verrata hummeriin tai katkarapuun, mutta Hänninen vakuuttaa, että kyse on täysin eri asiasta.

– Ei niitä voi verrata. Kuningasrapu on paljon lihaisampaa ja sellainen tosi mehukas. Se ei ole kalaisa tai muistuta katkarapua mitenkään. Se ei ole vahva kuten riista. Siinä on aika hento fuusioitunut ja äyriäismäinen makumaailma. Se täytyy itse kokea.

Ilmoita asiavirheestä