Paikallisuutiset

Villiyrttihommissa on omat vaaransa – ”maisema saattaa unohtua, kun katse kääntyy aina maahan”

Suvi Toivolan lemppariyrtti on nokkonen, jota hän pitää villiyrttien aatelisena.

Suvi Toivola opasti kerääjäkurssilaisia muun muassa nokkosen saloihin. Kuva: Janne Pussila

Leviläisen Saivo Naruralsin toinen yrittäjä Suvi Toivola on huomannut läheltä kulttuurin muutoksen luonnon raaka-aineiden arvostuksessa.

– Haluan olla kohottamassa Lapin luonnon raaka-aineiden arvostusta ja käyttömahdollisuuksia kestävästi siten, että myös luonto säilyy, Toivola sanoo.

Tietyllä tavalla tässä asiassa on jopa palattu menneeseen, jolloin oli itsestään selvää, että luonnon raaka-aineita hyödynnetään kaikin mahdollisin keinoin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmiset ovat selvästi yhä enemmän kiinnostuneita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta, joten luonnon raaka-aineetkin ovat alkaneet kiinnostaa enemmän, Toivola sanoo.

Kiinnostus näkyy luonnon raaka-aineita keräävien ihmisten määrän lisääntymisen lisäksi myös kuluttajien ostoskäyttäytymisessä.

– Villiyrttejä ja muita luonnon raaka-aineita hyödynnetään yhä enemmän ravintolapalveluissa ja muutkin yritykset jatkojalostavat niistä esimerkiksi mausteita, teetä tai luonnonkosmetiikkaa.

Koska perimätieto ei enää välttämättä ole kulkenut samaan tapaan kuin joskus aikaisemmin, on kiinnostus lisääntynyt esimerkiksi villiyrtti-kursseja kohtaan, sillä ihmiset haluavat myös varmuutta kasvien keräämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On oltava ihan varma siitä, että tietää mitä kerää, sillä myös myrkyllisiä kasveja on olemassa. Esimerkiksi kursseille osallistumalla saa varmuutta, Toivola sanoo.

Villiyrtit saatetaan mieltää rikkaruohoiksi, joista halutaan eroon. Toivola muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi voikukista pääsee parhaiten eroon syömällä niitä.

– Rikkaruohot ovat enemmän kuin rikkaruohoja. Lopulta niitä haluaa vaalia, kun niihin tutustuu paremmin.

Villiyrtteihin tutustuminen saattaa viedä mukanaan ja mahdollisuudet vain kasvavat tiedon lisääntymisen myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä tässä sellainen vaara on, että jos villiyrttihommat vievät mukanaan, niin silloin luonnossa liikkuessa ei välttämättä muista katsella maisemia, kun katse kääntyy aina maahan.

Suvi Toivola löytää luonnosta lähes loputtomasti mahdollisuuksia. Kuva: Janne Pussila

Toivola innostui keräilystä omassa puutarhassaan viljelyn ja kasvatuksen myötä, mutta hänellä on ollut aina tietynlainen kiinnostus luonnon raaka-aineita kohtaan.

– Jo lapsena tuli syötyä suolaheinää, mikä oli miellyttävän makuista, vaikka isä sanoi, että se on lehmien ruokaa.

Lopullisesti luonnon antimet veivät Toivolan mukanaan, kun hän tutustui nykyiseen yhtiökumppaniinsa Kati Hakalaan.

– Yhteisten metsäretkien kautta tutustuin kaikkiin mahdollisuuksiin, mitä luonto tarjoaa. Käänteentekevä kohta tapahtui koronavuosien aikaan, kun jäin työstä pois ja lähdin opiskelemaan luonnontuotealaa, Toivola kertoo.

Toivola ja Kati Hakala perustivat Saivo Naturalsin, joka tuottaa Tunturi-Lapissa valmistettua luonnonkosmetiikkaa sekä koulutus-, neuvonta- ja elämyspalveluita.

Nuoria kuusenkerkkiä voi syödä vaikka sellaisenaan tai niistä voi tehdä esimerkiksi teetä. Kuva: Janne Pussila

Lapin luonto on hyvin poikkeuksellinen, sillä kasvukausi on lyhyt, mutta tehokas.

– On paljon tutkittua tietoa, että Lapin luonnon raaka-aineet ovat ravintorikkaampia kuin esimerkiksi Etelä-Suomessa. Niiden pitää selvitä pitkän pimeän jakson yli ja tuottaa tosi nopeasti satoa lyhyen kesän aikana, jolloin auringonvaloa tulvii ympäri vuorokauden.

Toivola kertoo, että hänenkin pitää välillä muistuttaa itseään siitä, miten mahtava Lapin luonto on.

– Täällä on tutkitusti maailman puhtain ilma, joten myös luonnon raaka-aineet ovat puhtaita. Me emme aina muista tai ymmärrä tätä upeaa asiaa.

Toivolan lemppariyrtti nokkonen on oiva esimerkki siitä, miten ristiriitaisesti johonkin kasviin suhtaudutaan.

– Nokkosta saatetaan pitää pihojen ja puutarhojen pahimpana vihollisena, mitä yritetään tuhota. Minulle nokkonen on villivihannesten aatelinen.

Toivola muistuttaa, että nokkonen on todella ravintorikas ja siitä saa satoa pitkälle loppukesään saakka. Vielä alkusyksystä nokkosista saa kerättyä siemeniä, missä kaikki ravintoarvot ovat hyvin pienessä pakkauksessa.

– Nokkosta voi käyttää ruuissa kuten pinaattia. Siinä on esimerkiksi tuplasti rautaa pinaattiin verrattuna ja neljä kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa. Lisäksi siinä on paljon muitakin vitamiineja.

Nokkosta voi hyödyntää myös muuten kuin ravintona.

– Nokkosta käytetään myös esimerkiksi palashampoossa. Sitä voi hyödyntää myös puutarhassa tuholaisten torjunnassa ja lannoitteena tai vaikka tekstiilikuituna.

Ilmoita asiavirheestä