Välineet tikkiin kevätkeleille – asiantuntijan vinkit maastoon ja rinteeseen
Levi Ski Resortin välinehuollon vastaava Jarkko Kantola tietää, miten saada suksi luistamaan parhaiten kevään vaihtelevissa keleissä niin hiihtoladuilla kuin laskettelurinteessäkin.
Huhtikuussa keväiset ulkoilukelit houkuttelevat ladulle ja rinteeseen. Lämpötila voi kuitenkin vaihdella päivän aikana jopa kymmenen astetta, kun aamulla on pakkasta ja iltapäivällä lumi pehmenee auringossa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, miten sukset tai lumilauta käyttäytyvät. Ilman kunnollista huoltoa tai voitelua luisto voi loppua kesken tai pito pettää.
Levi Ski Resortin ammattitaitoinen henkilökunta huoltaa sekä vuokravälineitä että asiakkaiden omia laskettelu- ja hiihtovälineitä kahdessa pisteessä, Zero Pointilla ja South Pointilla. Työssään he ovat huomanneet, että yksi tärkeä perussääntö unohtuu varsinkin hiihtokansalta yllättävän usein.
– Suksia kannattaisi huoltaa säännöllisesti, mieluiten useammin kuin kerran talvessa. Hyvä nyrkkisääntö on voidella sukset muutaman sadan kilometrin välein, Zero Pointilla välinehuollon vastaavana työskentelevä Jarkko Kantola sanoo.
Keväälle tyypilliset lämpötilanvaihtelut tuovat erityisiä haasteita etenkin pitovoiteluun. Maastohiihdossa tilannetta on helpottanut karvapohjasuksien yleistyminen.
Täysin huoltovapaita nekään eivät kuitenkaan ole, Kantola muistuttaa.
– Karvapohjasuksi toimii lähestulkoon kaikilla keleillä, mutta karvojakin täytyy huoltaa ja niille on omat puhdistus- ja hoitoaineet. Suksen luistopinnat voidellaan normaalisti luistovoiteella.
Erittäin jäisellä ladulla karvakin voi alkaa lipsua. Silloin apua löytyy säädettävästä siteestä: sen paikkaa muuttamalla voidaan vaikuttaa pitoon tai luistoon. Siirtämällä sidettä eteenpäin saadaan lisää pitoa, ja vastaavasti taaksepäin siirtämällä enemmän luistoa.
Kantolan mukaan kuntohiihtäjä selviää pitkälle muutamalla voiteella. Jos käytössä on perinteisen sukset ilman karvapohjia, riittää pakkaskelille yksi pitovoide ja märälle kelille liisteri, jolla saadaan kunnon pito kostealle lumelle.
Jos itseltä ei löydy kaikkia tarvittavia huoltovälineitä, Kantola suosittelee suksien ja lasketteluvälineiden huollattamista ammattilaisella ainakin kerran kaudessa.
Levi Ski Resortin monipuolisesta välinehuollosta löytyy alan uusimmat hioma- ja huoltokoneet, joilla onnistuu laskettelu- ja maastohiihtovälineiden huollot, niin harrastajatason kuin kilpatason välineisiin.
Perusteellinen huolto helpottaa myös jatkoa.
– Esimerkiksi luistovoitelussa puhdistetaan ensin lika ja vanhat voiteet pois, sen jälkeen laitetaan kunnon luistoparafiinit. Sen jälkeen pärjää pitkään myös nestemäisellä pikaluistovoiteella, jota vain lisätään uusi kerros päälle ja harjataan kevyesti ennen hiihtolenkkiä.
Maastohiihtosuksien tavoin myös laskettelusukset ja lumilaudat kaipaavat säännöllistä huoltoa. Säännöllinen voitelu pitää pohjan hyvässä kunnossa, ja kanttien teroitus parantaa pitoa erityisesti jäisissä rinteissä.
Kantolan mukaan huoltoväli riippuu paljolti laskupäivien määrästä.
– Perushuolto eli voitelu, pohjien hionta ja kanttien teroitus kannattaisi tehdä ainakin kerran kaudessa. Voitelua suosittelen noin viiden laskupäivän välein, sillä tavoin pohja pysyy hyvässä kuosissa, hän toteaa.
Kantola muistuttaa, ettei välineitä kannata kauden päätteeksi vain unohtaa varaston nurkkaan. Pohjaan olisi hyvä laittaa suojavaha, joka estää sen kuivumista. Lisäksi välineet tulisi mieluusti säilyttää kuivassa ja lämpimässä tilassa.