Paikallisuutiset
Tarjolla arktisia makuja – Mikkolan kesäkahvila huokuu historiaa ja Lapin yrttejä
Kittilän Kiistalassa toista kesää toiminnassa oleva Noora Heikinheimon ja Timo Helanivan Mikkolan kesäkahvila huokuu historiaa ja tarjoaa makupaloja Lapin yrttien maailmasta.
Kesäkahvilaan on Leviltä Könkään kautta matkaa noin 40 kilometriä. Retkestä saa vaikka helposti mukavan sadan kilometrin rengasreitin, jos ajaa takaisin etelästä Kittilän kautta. Kiistalasta löytyy myös esimerkiksi yhdeksänväyläinen frisbeegolfrata.
Tilaa asuttaa nyt seitsemättä sukupolvea suvun jatkajana isäntä Timo Helaniva sekä emäntä Noora Heikinheimo. Helanivan esivanhempien 1700-luvulla rakentamassa entisessä asuinrakennuksessa on esillä monenlaista museoesinettä ja kahvilassa pääsee hellimään makuhermojaan Heikinheimon valmistamista, villiyrttejä sisältävistä syötävistä.
Yrtit ovat peräisin tilan pihapiiristä, josta niitä on talonväen toimesta kerätty muun muassa tarjolla olevien vohveleiden päällysteiksi ja mehun raaka-aineiksi.
– Pyrimme hyödyntämään kahvilassa kaikkia yrttejä mahdollisuuksien mukaan ja keräämme niitä myös itselle talveksi. Pihapiiristä löytyy muun muassa suolaheinää, nokkosta, maitohorsmaa ja erilaisia putkikasveja, Heikinheimo luettelee ja pitää omana yrttisuosikkinaan kuusenkerkkää.
– Koska pihapiirin nokkonen ei tahdo riittää, niin olen ajatellut, että voisin kasvattaa sitä lisää itse.
Viime kesänä kolme viikkoa pop-up-tyyppisesti avoinna ollut Mikkolan kesäkahvila on tänä kesänä saanut lisää asiakaspaikkoja, mikä tarkoittaa, että sisälle mahtuu samanaikaisesti parikymmentä henkeä. Ilmojen suosiessa kahvilan antimista pääsee nauttimaan myös pihapiiristä löytyvän pöydän ääressä.
Mikkolan kesäkahvila on avoinna keskiviikosta lauantaihin kello 12–20. Kahvila sulkee kesältä ovensa asiakkaiden vähentyessä, mistä ilmoitetaan somessa.
Mikkolan tila sijaitsee pienen Sammakkojärven rannalla. Helanivan mukaan saamamiehet nostavat järvestä haukea, ahventa ja toisinaan myös siikaa. Pariskunta ei sulje pois jatkossa kalankaan hyödyntämistä kahvilatoiminnassa.
– Minä olen meillä se, joka kalastaa ja Timo perkaa, Heikinheimo naurahtaa.
Kahvilan asiakaskunta koostuu paikallisten asukkaiden lisäksi viereisen kultakaivoksen työntekijöistä ja matkailijoista.