Syksyn pimeys ja auton kunto: Varmista auton turvallisuus ja näkyvyys

Syksy tarkoittaa koulujen alkamisen ja kesälomien loppumisen lisäksi auttamatta myös öiden ja iltojen pimenemistä. Autoilijoille syksyisin onkin tärkeää pitää huolta siitä, että autonvalot ovat valmiina pimeään ja havaitsemaan kaikki tiellä liikkujat. Syksyisin olisi hyvä muutenkin tarkastaa auton kunto kesän kuumuuksien jälkeen ja ennen talviliukkauksien tuloa.

Jarrujen kunto syytä tarkistaa ajoturvallisuuden varmistamiseksi

Syksyn pimenevät illat ja yhä haastavammiksi muuttuvat ajo-olosuhteet tekevät jarrujen kunnon tarkistamisesta erityisen tärkeää ajoturvallisuuden varmistamiseksi. Syksyisin jarrutusmatkat pitenevät vesisateiden aiheuttamien liukkauksien vuoksi, joten on tärkeää, ettei huonokuntoiset auton jarrupalat ja -levyt pidennä matkaa entisestään.

Jos on tottunut korjaamaan pikkuvikoja kulkuneuvoissaan, jarrupalat ja -levyt voi vaihtaa itsekin. Netissä auton jarrupalat on mahdollista tilata edullisesti esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupassa. Vaihtamalla nämä osat itse, voi auton ajoturvallisuutta kohentaa merkittävästi hyvin edullisesti. Jos kuitenkaan ei ole kokenut ajoneuvojen korjaaja, ei ajoturvallisuuden kannalta tärkeät auton jarrupalat ja -levyt ole oikeita osia aloittaa korjaustöiden harjoittelua.

Jarrut joutuvat kesän kuumuuksissa ja pitkillä lomamatkoilla erityisen koville, joten siksi syksy on hyvää aikaa tarkistaa jarrujen kunto. Kuluneet jarrut voivat pidentää pysähtymismatkaa ja heikentää auton hallittavuutta, mikä lisää onnettomuusriskiä.

Ajovalot ovat myös muita liikkujia varten

Iltojen pimetessä auton valojen kuntoon on syytä kiinnittää huomiota. Ajovalot vaikuttavat omaan ajoturvallisuuteesi, mutta ne myös kertovat muille tielläliikkujille olemassaolostasi sekä aikeistasi.

Oikein säädetyt ajovalot varmistavat, että muut näkevät sinut ajoissa, ja että sinä näet mahdolliset esteet, jalankulkijat, pyöräilijät ja eläimet. Takavalot ja suuntavilkut ovat puolestaan välttämättömiä selkeän ja ennakoitavan ajotavan ylläpitämiseksi. Muiden kuljettajien voi olla vaikea havaita heikentyneet ja huonokuntoiset valot varsinkin sateella ja kuran lentäessä, joten syksy on hyvä aika tarkistaa kaikki auton valot. On tärkeää tarkistaa, että valot toimivat moitteettomasti ja että ne ovat puhtaat ja kirkkaat.

Polttimoiden vaihtaminen on erittäin edullista ja polttimoita voi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta. Polttimoita ja muita auton valojen osia voi nykyisin tilata edullisesti myös netistä. Esimerkiksi Trodo myy verkossa auton valoja eri automerkkeihin ja -malleihin. Trodo tarjoaa myös kotiinkuljetuksen toimituksille.

Kiinnitä huomiota myös näihin

Syksyn pimenevät illat ja vaativat ajokelit tekevät auton huolellisen tarkastuksen erityisen tärkeäksi. Ajovalojen ja jarrujen lisäksi on hyvä tarkistaa myös tuulilasin pyyhkijät. Yleensä huonokuntoiset pyyhkijät on helppo havaita syksyisin niiden pyyhkiessä huonosti tai pitäessä kummallista ääntä. Kuluneet ja heikkokuntoiset pyyhkijät voivat heikentää näkyvyyttä merkittävästi, mihin ei ole lainkaan varaa pimeissä ja sateisissa illoissa.

Moottoriöljyn sekä jarru- ja jäähdytysnesteiden tarkastus olisi myös hyvä tehdä syksyisin. Öljyt ja nesteet ovat tärkeitä paitsi auton käyttöiän myös ajoturvallisuuden suhteen. Myös akun kunto on syytä tarkistaa, sillä syksyn kylmenevät yöt voivat koetella heikkokuntoista akkua ja kukaan ei halua myöhästyä töistä auton käynnistymisongelmien vuoksi.

Vaikka monet osat onkin mahdollista päivittää ja vaihtaa itse, on auton korjaamolle vieminen aina turvallinen vaihtoehto pitää huolta kulkuneuvon kunnosta. Esimerkiksi auton jarrupalat ja -levyt on syytä vaihtaa aina varman päälle. Jos korjauskustannukset hirvittävät, niin netistä monet varaosat on mahdollista tilata myös itse huomattavan edullisesti. Jopa Black Friday -tarjouspäivä sisältää nykyisin tarjouksia myös auton osista.