Urheilu

Ruskamaratonin osallistujamäärässä merkittävä kasvu

Levin Ruskamaratonin eri matkoille osallistui tänä vuonna 1675 juoksijaa. Kuva: Timo Koivisto

Ruskamaraton keräsi lauantaina 14. syyskuuuta jälleen huiman joukon juoksijoita Levitunturin maisemiin, kun lähes 1700 innokasta osallistujaa otti osaa kuudelle eri matkalle. Tapahtuma järjestettiin jo 41. kerran.

Tänä vuonna Ruskamaratonille osallistui yhteensä 1675 juoksijaa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kilpailujohtaja Jari Kinnusen mukaan ajankohta oli erityisen onnistunut, sillä ruska oli parhaimmillaan ja väkeä liikkeellä enemmän kuin aiemmin.

– Osallistujamäärä on kasvanut tasaisesti viimeiset kolme vuotta, ja nyt nähtiin merkittävä harppaus. Paikallisia yrityksiä ja kumppaneita on tullut paljon mukaan, ja tänä vuonna pystyimme jakamaan palkintoja yhteensä 13 000 euron arvosta, kertoo Kinnunen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruskamaratonin voitto meni Norjaan Svein Roger Kaspersenille. Kuva: Janne Pussila

Miesten täysmaratonin voittoon juoksi Norjan Svein Roger Kaspersen ajalla 2:44:07. Toiseksi sijoittui Jukka Vaara ajalla 3:00:52 ja kolmanneksi Ruotsin Andreas Salmi ajalla 3:08:05.

– Tämä oli vaikea kisa minulle. Ensimmäinen kierros tunturin ympäri oli vaikea, mutta toinen kierros parempi. En ehkä ollut palautunut viime viikonlopun maastopyöräkilpailusta vielä täysin, kertoi Svein Roger Kaspersen.

Tämä oli hänelle ensimmäinen Ruskamaraton, mutta jo kolmas maraton tälle vuodelle.

Naisten täysmaratonin voittajaksi kruunattiin 18 minuutin voittomarginaalilla norjalainen Kaisa Hjelløkken ajalla 3:11:18. Toinen oli Pauliina Vierinen ja kolmas Elli Hemminki.

Puolimaratonin voittajia olivat Minna Huovinen ja Petteri Koivisto. 10 kilometrin kisassa voitot jäivät Kittilään, kun naisissa ykkönen oli T16-sarjassa kilpaillut Laura Juntunen ja miehissä triathlonistina menestynyt Santeri Hänninen.

16 kilometrin Trailrunin hallitsijaksi nousi jälleen kerran hiihtotähti Riitta-Liisa Roponen, joka otti kolmannen peräkkäisen voittonsa tällä matkalla ajalla 1:09:53. Jenna Puljujärvi sijoittui toiseksi ajalla 1:14:29.

Myös miesten polkujuoksussa hiihtotausta oli valttia, kun voittoon juoksi Oskari Hökkä ennen Jyri Uusitaloa.

Nuorten Ruskajuoksussa mitalikolmikot olivat T4-sarjassa Aata Niilimaa, Oona Pitkänen, Matilda Sailamaa, P4-sarjassa: Aati Niilimaa, Reino Rytkönen, Alex Törmänen, T6-sarjassa: Linnea Karppinen, Milka Ronkainen, Eevi Pikänen, P6-sarjassa: Leon Loukko, Risto Rytkönen, Ilmo Uusi-Illikainen, T8-sarjassa: Aino Tarsa, Kerttu Satokangas, Minea Nieminen, P8- sarjassa: Rasmus Kantola, Vertti Ailu Aarre Haverinen, Joona Alhoke, T10-sarjassa: Anne Kajsa Gunelie Kalstas Bjørngård, Inna Kaikkonen, Meimi Myllylä, P10-sarjassa: Matias Visuri, Väinö Elias Haverinen, Alek Lassila, T12-sarjassa: Elle Johanne Westerfjell Bjørngård, Elina Saarinen, Siina Pintamo-Kenttälä, P12-sarjassa: Aate Auer, Joona Vilppola, Eino Myllylä.