Urheilu

Ruskamaraton on elämyksiä ja itsensä ylittämistä

Ruskamaratonin pitkässä historiassa on värikkäitä käänteitä.

Ruskamaratonille osallistui viime vuonna 1300 juoksijaa.

Aamun kirpeys väistyy hiljalleen, kun Levin Eturinteen juurelle alkaa kerääntyä väkeä. Zero Pointin lähtöalueella vallitsee odottava tunnelma – ympärillä näkyy hymyileviä kasvoja ja kuullaan naurun sävyttämiä keskusteluja. Juoksijat venyttelevät ja tekevät viimeisiä valmistelujaan, kun katsojat asettuvat tien varteen.

Kun lähtöaika lähestyy, väkijoukon pulssi kiihtyy. Katsojien kannustus ja tsemppihuudot täyttävät ilman, kun osallistujat ryhmittäytyvät lähtöviivalle. Kaikki odottavat jännittyneinä starttiääntä, ja kun se vihdoin kajahtaa, taputukset ja huudot kaikuvat kylän raitilla. Juoksijat lähtevät liikkeelle reippain askelin, ja heidän taakseen jäävä yleisö jatkaa kannustamista, kunnes viimeinenkin juoksija on kadonnut näkyvistä.

Näihin tunnelmiin palataan jälleen lauantaina 14. syyskuuta, kun Ruskamaraton juostaan jo 41. kerran Levitunturin ympäristössä upeiden ruskan värjäämien maisemien keskellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruskamaraton ei ole pelkkä juoksutapahtuma – se on kaikkien maraton, jossa kohtaavat niin ensikertalaiset kuin kokeneet konkaritkin.

Tapahtuma tarjoaa jokaiselle jotain, olipa kyseessä sitten täysmaraton, puolimaraton, 16 km polkujuoksu tai 10 km juoksu. 6,5 km Ruskareissu on erinomainen vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia reitistä rauhallisemmin, kävellen tai sauvakävellen. Myös lapsille ja nuorille on omat juoksumatkansa, jotka innostavat tulevia juoksijalupauksia liikkumaan ja nauttimaan ulkoilmasta.

Polkujuoksijat pääsevät reitillään komeisiin tunturimaisemiin.

Ruskamaratonin monipuolisuus näkyy myös osallistujissa: nuorimmat viilettävät mukana lastenrattaissa, kun taas kokeneet maratoonarit tavoittelevat uusia ennätyksiä ja itsensä ylittämistä. Viime vuonna tapahtumaan osallistui peräti 1300 juoksijaa, ja tänä vuonna odotetaan jälleen suurta osanottoa.

6,5 kilometrin mittaisella Ruskareissulla ei pidetä kiirettä.

Ruskamaratonilla on pitkä ja ikimuistoinen historia. Vuonna 1984 Martti Vainio osallistui kilpailukiellosta huolimatta ensimmäiselle Ruskamaratonille rullasuksilla ja palasi myöhemmin voittamaan maratonin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös kansainvälisiä tähtiä on nähty, kuten vuonna 2011, kun brittiläinen huippumaratoonari Fiona Oakes voitti täysmaratonin ylivoimaisesti. Vuonna 2017 juoksijat kohtasivat yllätyksen Golfrannan huoltopisteellä, kun tokka härkäporoja liittyi juoksuun.

Pitkäaikaiset osallistujat, kuten 33 kertaa Ruskamaratonilla juossut Martti Huotari, ovat esimerkkejä siitä, miten tapahtuma vetää puoleensa vuodesta toiseen.

Myös lapsille on tarjolla useita sarjoja.

Ruskamaratonin vetovoima piilee sen monipuolisuudessa. Monet työpaikat osallistuvat tapahtumaan joukkueina. Vaikka joukkueet tulevat yhdessä, jokainen voi valita itselleen sopivan matkan ja juosta omaan tahtiin.

– Osallistun puolimaratonille, ja se tulee olemaan elämäni ensimmäinen juoksukilpailu sekä pisin matka, jonka olen tähän mennessä juossut. Olen juossut pisimmillään 15 kilometriä, mutta olen henkisesti valmistautunut matkaan ja tiedän suurin piirtein, millaista vauhtia aion juosta ja missä kohtaa otan loppukirin, kertoo Visit Levin matkailuneuvoja Nelli Sjöholm hymyillen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Visit Levin matkailualueorganisaatiosta osallistuu Ruskamaratonille kahdeksan työntekijää kolmelle eri matkalle.

Ruskamaraton on enemmän kuin vain juoksutapahtuma – se on yhteisöllinen kokemus, joka tuo ihmiset yhteen nauttimaan luonnosta ja liikunnasta.

– Syyskuun 14. päivä tulee olemaan päivä, jolloin jokainen osallistuja saa kokea jotain erityistä, olipa kyseessä sitten ensimmäinen kertasi tapahtumassa tai monivuotinen perinne, kertoo kilpailujohtaja Jari Kinnunen.

Kärkijuoksijoilta on odotettavissa tänäkin vuonna kovia aikoja.

Ruskamaraton

Tapahtumapäivä: Lauantai 14. syyskuuta 2024

Järjestäjä: Sporttiklubi Levin Heinäkengät

Matkat: Täysmaraton: 42,195 km, Puolimaraton: 21,097 km, Polkujuoksu: 16 km, Kymppi: 10 km, Ruskareissu: 6,5 km (kävellen tai sauvakävellen), Lasten ja nuorten sarjat: eripituisia matkoja

Lähtö ja maali: Zero Pointin edestä Hissitieltä, ensimmäinen lähtö klo 10.30

Ensimmäinen Ruskamaraton: 1984, reitti kulki Kittilän kirkonkylältä Levi Hotellille (nyk. Lapland Hotels Sirkäntähti) ja takaisin.

Muutokset reitissä: Vuonna 2010 Ruskamaraton siirrettiin kokonaan Levin maisemiin. Polkujuoksu lisättiin mukaan vuonna 2017.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä