Kulttuuri

Reijo Raekallion maalaama Pokan pakkastaulu kestää kovaa säätä nyt paremmin

Pokan pakkastaulu on kunnostettu pakkasenkestäväksi. Kuva: Miika Sirkiä

Pokan legendaariset pakkaset näkyvät kyläkuvassa. 25 vuoden takaista ennätystä hätyyteltiin viime talvena, mutta todellista vaaraa valtikan menettämisestä ei ollut.

Kittilän Pokassa sijaitseva Suomen pakkasennätyksestä kertova pakkastaulu on korjattu ja asennettu paikoilleen. Taiteilija Reijo Raekallion maalaama taulu oli vuosien saatossa säiden vaurioittama.

Raekallio kunnosti taulun maalaamalla uuden kuvan, mutta tutun maiseman ja huurteisen ukon. Taulua suojaa vahva polykarbonaattilevy. Taulun kunnostamisesta ja asentamisesta on huolehtinut Lions Club Kittilä-Levi ry. Kustannuksista neuvottellaan Tielaitoksen ja Kittilän kunnan kanssa. Ne ovat Lions Clubin mukaan osallistuneet aikanaan alkuperäisen maalauksen kustannuksiin.

Reijo Raekallio kertoo, että vuoden 1999 ennätyspakkanen on ikimuistoinen. Tuolloin Galleria Raekalliossa oli hiljaista, mutta vanhalla Seat Ibizalla käytiin hakemassa arvovaltainen vieras lentokentältä. Raekallion puoliso Maria Grandell kyyditsi Finnairin johtohenkilön vierailulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Autohan oli pakkasella sisältäkin, mutta tuulilasi pysyi puhtaana, ja renkaat olivat neliskanttiset. Takassa oli isot tulet, kun odotin vierasta. Sieltä hän tulikin nappaskengät jalassa, nilkat aivan paljaina, Raekallio sanoo.

Ensimmäinen tehtävä olikin sulattaa herran sääret. Siinä oli Raekallion mukaan ihmettelemistä kun kesäkamppeissa oli lähdetty pakkasiin.

25 vuoden takaista ennätystä ei ole rikottu, mutta viime talvena Pokan pakkasennätyksiä hätyyteltiin tiukemmin kuin vuosikausiin. Yhdestä ennätyksestä Pokka joutuikin jo luopumaan, kun Enontekiön lentoasemalla mitattiin 5. tammikuuta uusi 2000-luvun pakkasennätys. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä pakkanen laski —44,3 asteeseen. Edellinen tämän vuosituhannen pakkasennätys, —43,6 mitattiin Pokassa 20. tammikuuta 2006. Kaikkien aikojen pakkasennätys, —51.5 on yhä Pokan nimissä, sen rikkomiseksi olisi tarvittu pitempää pakkasjaksoa.

Pokan pakkasmittari siirrettiin vuonna 2008 alavasta jokilaaksosta korkeammalle paikalle. Tämän jälkeen vuosittaiset pakkasennätykset on rekisteröity naapurikunnissa.

Pokan aiempi pakkastaulu valmistui vuonna 2011.
Ilmoita asiavirheestä