Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Turistit, menkää kotiinne

Barcelonassa oli lämmin ja oikein mukava elokuinen ilta, kunnes jotain tapahtui.

Olin jo sulkenut silmäni joiltain seiniin spreijatuilta tourists go home -teksteiltä, mitä jotkut olivat toisaalta myös maalanneet yli. En myöskään halunnut muistella aiemmin kesällä lukemiani uutisia matkailun ja erityisesti lyhytvuokrauksen vastaisesta liikehdinnästä muun muassa juuri Barcelonassa. Samaa ilmapiiriä on muuten jo niinkin lähellä kuin Rovaniemellä.

Paikallista katufestivaalia rakenneltiin jollain pienellä torilla ja ihmiset elivät energisesti, isosti sekä iloisesti. Yhtäkkiä pistaasijäätelö alkoi maistua aika karvaalta, kun ohi kulki ikävää henkeä huokunut soihtukulkue. Kielimuurin vuoksi olin sen verran tonttu, että en aluksi ymmärtänyt, mitä mielenilmauksessa huudettiin, vaikka aavistus minulla oli. Lopulta tulkki myönsi nolona, mistä oli kyse, tosin lisäkaneetilla, että se ei ole kaikkien paikallisten yhteinen kanta, vaikka asumisen hinnan nousu vaikuttaneekin lähes kaikkiin barcelonalaisiin. Lisäksi joidenkin turistien törttöily on ilmeisesti saanut paikallisten mittarit punaiselle. Tai sitten yli 10 miljoonaa vuosittaista vierasta on vain yksinkertaisesti liikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

En mennyt heti kotiini, vaikka kävi sekin mielessä, vaan menin Gironaan, missä turismi oli pienimuotoisempaa ja hyväksyttävämpää. Ja se oli Pyöräilykaupunki.

Sen jälkeen menin vielä pienempiin katalonialaiskyliin, missä en vaatimattoman kolmen sanan varastoni vuoksi tiennyt enää mistään mitään, mutta ihmiset vaikuttivat oikein ystävällisiltä ja jopa vieraasta kiinnostuneilta. Onneksi isäntäperheessä löytyi yhteinen kieli ja pääsin vähän kärryille, että missä ollaan ja millä fiiliksellä.

Reissuni muistutti jälleen, että matkailu ei ole vain viihdettä, vaan se voi olla jopa erityisen tärkeää näinä aikoina, kun kahtiajako ja vastakkainasettelu vain kiihtyy. Kokemusperäisen tietoisuuden kasvattaminen toisenlaisista kulttuureista ja ihmisistä on merkityksellistä sekä ehkä lopulta jopa maailmaa paremmaksi muuttavaa, jos massaturismin lieveilmiöineen ei anneta kasvaa liian suuriksi.

Ilmoita asiavirheestä