Urheilu
Olosuhteet ovat otolliset myös miesten maailmancupia varten
Eurooppa Cup ja naisten perinteinen maailmancup-kisa osoittavat, että Levillä voitaisiin laskea jälleen korkeimmalla tasolla myös miesten puolella.
Levillä laskettiin viikonloppuna pujottelun miesten Eurooppa Cupin osakilpailu. Mukana oli lähes sata laskijaa 18:sta eri maasta, joista osa on menestynyt myös maailmancup-tasolla.
Rinteen laidalla jutusteluissa nousi jatkuvasti esiin yksi asia: miesten maailmancup, jota Levillä laskettiin ensimmäisen kerran kaudella 2006–2007.
Naisten maailmancupin lisäksi Levillä on laskettu miesten maailmancupia syksyn 2006 lisäksi vuoteen 2019 saakka, sillä poikkeuksella, että kisa peruttiin lumipulan vuoksi vuosina 2007, 2011 ja 2015.
Miesten Levin kisa putosi kisakalenterista 2020, kun Kansainvälinen hiihtoliitto halusi karsia koronan aikana osallistujien ja taustajoukkojen määrää.
Naisten maailmancupia on laskettu Levillä kaudesta 2003–2004 saakka. Kisa on jäänyt välistä vuosina 2004, 2007, 2011, 2015.
– Joukkueilta tullut palaute olosuhteista on ollut vain ja ainoastaan positiivista. Rinteen pinta on ollut molemmissa rinteissä todella hyvä ja moni onkin ihmetellyt sitä, miksei täällä lasketa miesten maailmancuposakilpailua, Levi World Cup Training Centerin koordinaattori Jukka Leino sanoi.
Lauantain kisan espanjalainen voittaja Joaquim Salarich oli yksi Leinon mainitsemista monista ihmettelijöistä.
– Tämä on hieno paikka ja rinteet toimivat hyvin kisakäytössäkin. Toivottavasti jo ensi vuonna Levillä järjestetään myös miesten maailmancupin osakilpailu. Levi sopisi todella hienosti alkukauden kisakalenteriin jo hyvien lumiolosuhteidenkin vuoksi.
Kahdesti olympialaisiin ja viidesti MM-kisoihin osallistuneen Salarichin mielipiteeseen vaikuttanee vahvasti myös se, että hän on menestynyt Levillä aina hyvin. Ennen viikonlopun kisaa maailmancupiakin kiertäneellä espanjalaisella oli vyöllään jo yksi Levin FIS-kisan voitto. Perjantain kilpailussa Salarich sijoittui toiseksi sveitsiläisen Tanguy Nefin jälkeen.
Salarichin mukaan Levin kilpailuolosuhteet eivät kalpene Keski-Euroopan kisapaikkoihin verrattuna. Lapin luonnon ja eksotiikan lisäksi Levin kisarinteet erottuvat myös lumen laadultaan, mikä sopii esimerkiksi Salarichille mainiosti.
– Rinteet ovat hyvin hoidettuja, kuten Keski-Euroopassakin. Täällä on niin kylmä, että lumi on erilaista, mikä vaatii vähän aggressiivisempaa laskemista. Minä pidän tällaisesta tavasta lähestyä portteja.
Porttien kolinaa oli kuuntelemassa ja kisatunnelmaa fiilistelemässä myös eräs entinen kisajyrä, joka viihtyi Levin rinteissä paremmin kuin hyvin, ja viihtyy edelleen, mutta ilman kilpanumeroa.
– Mahtava kokea tällaista, sillä en ole pitkään aikaan nähnyt näin läheltä miesten Eurooppa Cupia. Tuossa kun jyrkän päällä katsoi, niin kyllähän ne kovaa tulee. On kyllä kova taso, Tanja Poutiainen-Rinne kertoi.
Poutiainen-Rinne sanoi, että suomalaisen alppihiihdon taso on nousussa ja tulevaisuus näyttää valoisalta.
– Meillä oli nyt hienosti kaksi suomalaista Eurooppa Cupin pisteillä, mikä ei ole ihan jokapäiväistä. Nuoret suomalaiset ovat tulossa kovaa vauhtia, ja ehkä suomalaisia saadaan nähdä taas lähivuosina palkintopallillakin.
Lumi on erilaista, mikä vaatii vähän aggressiivisempaa laskemista. Joaquim Salarich
Levi on tullut tunnetuksi kansainvälisessä alppihiihtomaailmassa naisten maailmancupin osakilpailun myötä. Kisa järjestettiin Levillä ensimmäistä kertaa vuonna 2004, jolloin voittajaksi nousi kuin suomalaisten laatiman käsikirjoituksen mukaan Poutiainen-Rinne. Kisa oli ikimuistoinen Suomen kaikkien menestyneimmälle alppihiihtäjälle, joka saavutti urallaan muun muassa 11 maailmancupin osakilpailuvoittoa, kolme lajicupin kokonaisvoittoa, olympiahopeaa ja neljä MM-mitalia.
– Se oli minulle ensimmäinen maailmancupin osakilpailuvoitto, minkä pääsin pokkaamaan melkein kotipihalla. Se on piirtynyt muistiin yhtenä oman uran hienoimpana hetkenä, Poutiainen-Rinne muisteli.
Poutiainen-Rinne uskoo, että Levi nousee maailmancupin kisakartalle myös miesten puolella.
– Levi on aivan huippupaikka järjestää kisoja, ja täällä on jo tosi kokenut organisaatio. Olipa kyseessä sitten Eurooppa Cup tai maailmancup, niin täällä on todella laadukkaat kisat. Rinne on aina hyvässä kunnossa, mikä kertoo osaamisesta. Urheilijoiden on kiva tulla tänne, kun olosuhteet ovat tasavertaiset. Levi on lunastanut paikkansa hyvänä kisajärjestäjänä.
Levin loistavat harjoittelu- ja kisaolosuhteet keräävät alppihiihtäjiä tunturiin, nykyään jo kahdeksan kuukauden ajan vuodesta.
– Kiinnostus eturinteen uutta jäätikköä kohtaan on ollut suuri, varsinkin norjalaisten ja ruotsalaisten joukkueiden puolesta. Pystymme tarjoamaan eturinteen jäätiköllä hyvät harjoitteluolosuhteet lokakuun alusta lähtien joukkueille ympäri maailman. Harjoittelukausi täällä Levillä on pitkä, sillä viimeiset treenipäivät viime keväänä oli 12. toukokuuta, Jukka Leino muisteli.
Kevään aikana Levillä kisataan vielä muun muassa Fearless Finns Freeski Tourin finaalit 14.–16.4. sekä kumparelaskun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 20.–23.4.
Korjattu virheellinen tieto, että miesten maailmancupia olisi laskettu Levillä vain kaudella 2006–2007 ja lisätty tieto, minä vuosina Levillä on kilpailtu maailmancupissa.