Paikallisuutiset
Naisyrittäjärjestöille on yhä tarvetta ‒ valtakunnallinen tapahtuma Levillä kuun lopussa
”Jos naisen euro on 86 senttiä, yrittäjänaisen euro on melkein puolet siitä”, Tunturi-Lapin Yrittäjänaisten puheenjohtaja Marja-Leena Magga sanoo.
Marja-Leena Maggan ajatukset ovat vahvasti kuun viimeisessä viikonlopussa. Levillä järjestetään silloin Suomen Yrittäjänaisten naisyrittäjäpäivät ja liittokokous, joihin odotetaan noin pariasataa kävijää. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset, ja Magga on yhdistyksen puheenjohtaja.
– Mietimme toimintasuunnitelmaa, ja silloin rohkeat naiset sanoivat, että mitä hulluja, ei tässä ruveta räpelöimään, järjestetään valtakunnallinen tapahtuma, Magga muistelee paikallisyhdistyksessä saatua ideaa tapahtuman toteuttamisesta Levillä.
Naisyrittäjäpäivät järjestetään yleensä vuorovuosin Helsingissä ja muualla maassa, ja maakunnan tapahtumapaikka valitaan paikallisyhdistysten halukkuuden mukaan. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Iisalmessa, ja nyt olisi ollut oikeastaan Helsingin vuoro.
– Meille ehdotettiin vuotta 2024, mutta totesimme, että met emmä rupea odottelemaan, Magga sanoo.
Historian pohjoisin tapahtuma sai tuntureiden innoittamana nimekseen Korkianpaikanleiri, ja tapahtumaviikonloppu pitää liittokokouksen lisäksi sisällään seminaaripäivän iltajuhlineen, jossa palkitaan yhdistyksiä ja yhdistysaktiiveja.
Seminaaripäivänä alustuksia pitävät tunturilappilaiset yrittäjät ja yritysten edustajat eri aloilta, ja mukana on myös esimerkiksi tietokirjailija ja yrityspuhuja, Poliisin valmiusyksikkö Karhussa pitkään työskennellyt kittiläläislähtöinen Harri Gustafsberg.
Viikonlopun lisäksi Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset on organisoinut ohjelmaa, kuten erilaisia hoitoja ja retkiä, koko edeltävälle viikolle.
Niin kauan kuin naisen euro on 86 senttiä ja niin kauan kuin perhevapaiden kustannukset ovat yrittäjien vastuulla, tarvitaan yrittäjäyhdistyksiä. Kukaan muu ei hoida naisyrittäjien asioita. Marja-Leena Magga
Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset on ollut olemassa vuoden. Naisyrittäjäjärjestön historia alueella on kuitenkin paljon pitempi. Kittilän Yrittäjänaiset perustettiin vuonna 1966, ja koska siinä oli mukana yrittäjiä myös naapurikunnista, yhdistyksen nimi vaihdettiin elokuussa 2022 kuvastamaan paremmin jäsenistöään. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä 52.
Yhdistys järjestää jäsenillan noin kerran kuussa, ja niitä pyritään pitämään eri puolilla toiminta-aluetta.
– Tänä vuonna voimavarat on kuitenkin keskitetty naisyrittäjäpäivien järjestämiseen, Magga toteaa.
Yhdistyksellä on ollut vuosittain koju Ruskamaratonilla ja Kittilän kesämarkkinoilla, ja se on mukana Ruskamaratonilla tänäkin vuonna. Varoja kerätään myös sponsoriavustuksina sekä esimerkiksi myymällä t-paitoja ja huppareita, joissa on kittiläläistaiteilija Reijo Raekallion maalaus.
Magga perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 1999, ja työnsä ohessa hän on ajanut aktiivisesti naisyrittäjien asiaa. Hän on muun muassa ollut mukana Suomen Yrittäjänaisissa, seitsemän vuotta hallituksessa joista kaksi varapuheenjohtajana.
– Niin kauan kuin naisen euro on 86 senttiä ja niin kauan kuin perhevapaiden kustannukset ovat yrittäjien vastuulla, tarvitaan yrittäjäyhdistyksiä. Kukaan muu ei hoida naisyrittäjien asioita, Magga sanoo.
– Jos naisen euro on 86 senttiä, yrittäjänaisen euro on melkein puolet siitä, hän lisää.
Magga toteaa, että naisten yritykset ovat yleensä pieniä yrityksiä, jotka työllistävät vain yrittäjän itsensä. Jos yrittäjä ottaa työntekijän, se on yleensä nainen — ja noidankehä on valmis.
– Naiset maksavat perhevapaiden kustannukset siltä osin kuin Kela ei niitä korvaa.
Se on se suola. Vaikka tulemme erilaisista työympäristöistä, meillä on yhteinen päämäärä. Kaikki me taistelemme samanlaisten asioitten kanssa. Yhteenkuuluvaisuuden tunne kantaa seuraavan rapakon yli. Marja-Leena Magga
Järjestötoiminta on antanut Maggalle itselleen paitsi valtavan määrän tietoa myös tärkeitä ystävyyssuhteita.
– Yhteenkuuluvaisuuden tunne, vertaistuki ja ajatusten vaihto antavat paljon elämän polulla. Sen takia kehotan muitakin yrittäviä naisia mukaan toimintaan — omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan.
Tunturi-Lapin Yrittäjänaisissa on eri-ikäisiä jäseniä eri aloilta. Hyvinvointiala ja matkailu painottuvat, ja mukana on myös kivijalkakauppiaita, kuten Magga itse.
– Se on se suola. Vaikka tulemme erilaisista työympäristöistä, meillä on yhteinen päämäärä. Kaikki me taistelemme samanlaisten asioitten kanssa. Yhteenkuuluvaisuuden tunne kantaa seuraavan rapakon yli.
Marja-Leena Maggalla on kello- ja koruliike yhdessä miehensä kanssa Kittilässä ja Sodankylässä.
Valtakunnalliset Naisyrittäjäpäivät ja Suomen Yrittäjänaisten liittokokous Kittilän Levillä 29.-30. syyskuuta.