Urheilu

Miesten paluusta Levin maailmancupiin käytiin kovaa kisaa ja vääntöä – ”puheilla pitää olla teot takana”

Naiset kilpailivat viime marraskuussa Levin maailmancupissa kauniissa talvisäässä napakassa pakkasessa. Kuva: World Cup Levi

Pujottelun maailmancup-kiertue käynnistyy Levillä marraskuun puolivälissä. Erityisen hienoksi asian tekee se, että myös miehet kilpailevat nyt Levin maailmancupissa.

Miesten Levin maailmancupkisa katosi kisakalenterissa koronan myötä, kun kisatapahtumaa piti pienentää koronasäädösten vuoksi.

– Järjestely jäi jo vähän pysyväksi, mutta nyt saimme onneksi miehet takaisin, jotka tulivat kyllä jäädäkseen, Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) alustavan kilpailukalenterin mukaan miesten maailmancupin pujottelun ensimmäinen osakilpailu palaa Leville neljän vuoden tauon jälkeen. Asia vahvistetaan toukokuun alussa pidettävässä FIS:n ja lajiliittojen välisessä kokouksessa 8.5. Alustavan tiedon mukaan Levillä kilpaillaan 16.-17.11.2024.

Käytännössä kisojen määrä ei lisäänny, sillä naiset kilpailivat Levillä kaksi kilpailua. Tänä vuonna naiset kilpailevat lauantaina ja miehet sunnuntaina. Levin kisaviikonlopun näkyvyys kasvaa merkittävästi.

– Onhan tämä todella mahtava asia ja luottamuksen osoitus koko Levin matkailualueelle ja hiihtokeskukselle, että pystymme rakentamaan hienon maailmancup-tapahtuman sekä miehille että naisille, Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen sanoo.

Mustonen korostaa, että taustalla on määrätietoinen työ olosuhteiden, lumivarmuuden, kilpailuorganisaation ja matkailualueen globaalin kiinnostavuuden eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kisoja ei myönnetä kevein perustein. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kun tehdään töitä ja uskotaan asiaan, niin asioita saadaan toteutumaan.

Tanja Poutiainen voitti Levin ensimmäisen maailmancup-kisan vuonna 2004.

Palosaari pitää koko maailmancupkauden avaavan Levin kisatapahtuman laajenemista myös miesten puolelle palkintona kovasta työstä, sillä kilpailu on kovaa.

– FISin kalenteri on aina täysi, joten nyt tämä Levin kisa on jostain pois. Käytännössä pieni Suomi sai kisan Keski-Euroopalta, Palosaari sanoo.

Miesten paluusta Leville on puhuttu paljon ja asian eteen on tehty töitä monella taholla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lobbaus on jatkuvaa työtä, jota jokainen tekee omalla rintamallaan. Lajiliitto tekee lobbaustyötä kansainvälisen liiton suuntaan, me teemme hiihtokeskuksena töitä olosuhteiden ja sen eteen, että missä kategoriassa me olemme hiihtoalueena, Mustonen sanoo.

Palosaari korostaa, että merkittävin asia on ollut se työ, mitä täällä on kisojen eteen tehty ja miten lumivarmat kisat Levillä voidaan järjestää.

– Puheilla pitää olla teot takana, sillä ne kertovat eniten, Palosaari sanoo.

Levin maailmancupkisojen pääsihteeri Janne Leskinen sanoo, että miesten kisan saaminen takaisin Suomeen ja Leville on koko lajiyhteisön yhteistyön voitto.

– Tässä yhdistyvät Levin investoinnit olosuhteisiin, kokenut järjestelyorganisaatio ja hyvä keskusteluyhteys FIS:iin. Kisat tarjoavat Suomelle ja Leville ainutlaatuista matkailumarkkinointia ja lajiliitolle tapahtuma on paras mahdollinen areena edistää lajikulttuuriamme, Leskinen sanoo.

Leskinen nostaa esiin, että lumivarmuudestaan tunnettu World Cup Levi on lumen kierrättämisen ansiosta onnistunut tarjoamaan niin urheilijoille kuin yleisölle takuuvarmat olosuhteet.

– Tänä talvena Levitunturilla on nautittu ennätyspitkästä talvesta, kun ensilumi satoi jo lokakuussa ja yhä tälläkin hetkellä lunta riittää pitkälle toukokuuta, Leskinen jatkaa.

– Tämä kertoo meidän pitkäjänteisestä työstä lumiolosuhteiden eteen, mitä olemme omalla toiminnallamme luoneet lumetusjärjestelmin ja lumen säilönnällä. Lunta säilötään tänä vuonna entistäkin enemmän, Palosaari sanoo.

Vastuullisuusnäkökulma nousee yhä vahvemmin esiin kaikessa toiminnassa ja Levilläkin asiaan on paneuduttu, mikä huomioidaan myös kisatapahtumia jaettaessa.

– Vastuullisuudesta käy esimerkkinä kuinka kustannus- ja energiatehokkaasti teemme lumenkierrättämistä. Sitä tulosta halusimme koko kisaviikon näyttää ja kävimme siitä myös keskusteluja. Nyt samat olosuhteet ovat niin miesten kuin naistenkin käytettävissä niin kisoissa kuin harjoittelussakin, Mustonen sanoo.

Pääsihteeri Jussi Töyrylä ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Jouni Palosaari Levin mc-kisoissa vuonna 2006.
Ilmoita asiavirheestä