Kotimaa
Lumivyöryihin liittyvät etsinnät ovat lisääntyneet – Levillä harjoiteltiin ja hiottiin viranomaisten yhteistyötä
Helikopterit ja viranomaisajoneuvot liikkuivat keskiviikkona Levitunturin Lammaskurussa kuin olisi ollut suurikin hätä, mutta onneksi kyseessä oli vain harjoitus.
Moniviranomaisharjoituksen teemana oli henkilöetsintä talviolosuhteissa sekä lumivyöryistä pelastaminen. Harjoituksen käsikirjoituksen mukaan pelastajat löysivät muun muassa kaksi elotonta henkilöä.
Harjoituksissa pyritään jäljittelemään todellisuutta, kuten myös tällä kertaa. Pallaksen onnettomuus, jossa hiihtovaelluksella olleet äiti ja poika kuolivat karuissa olosuhteissa, on vaikuttanut myös pelastajien toimintaan. Onnettomuus yhdisti eri tahoja ja sai jopa aikaan muutosta ajattelutavoissa.
– Lumivyörypelastamisen toimintaa on jo kehitetty etenkin viimeisen viiden vuoden ajan. Pallaksen harmillinen tapahtuma tukee sitä ajatusta, että meidän täytyy kehittää omaa toimintaamme entisestään tällä saralla, Lapin pelastuslaitoksen palomestari Risto Tolonen sanoo.
Tolosen mukaan lumivyöryihin liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet viime vuosina.
– Pelastuslaitoksella on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 2-5 lumivyöryihin liittyvää tehtävää joka talvi, kun aikaisemmin ne olivat harvinaisempia, Tolonen sanoo.
Moniviranomaisharjoitus Levillä:
Video: Janne Pussila
Ylipalomies Joonas Kortelainen kertoo, että etenkin tämäntyyppisissä erityislaatuisissa tehtävissä, mitkä ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, on yhteistoiminnassa ja toimintamalleissa edelleen hiottavaa.
– Koulutusta on lisättävä ja sitä on kehitettävä. Pelastuslaitoksella alkaa olla jo kalustoa, mutta tällaisissa tilanteissa toimintaympäristö on erittäin haastava, sillä lumivyörymaasto on riski myös pelastajille.
– Meillä on enemmän kokemusta tulipaloista, missä riskit ovat selkeämmin näkyvillä, kun tuli on kuumaa ja savu myrkyllistä, Tolonen kuvailee.
Lumivyöryt ovat yhä yleisempiä ja tuntureilla liikkujien määrä on kasvanut, mikä tietänee etsintätehtäviä myös jatkossa. Useat tahot arvioivat, että tänä talvena lumivyöryjä on ollut enemmän kuin aikaisemmin.
– Nykyaikana vapaalaskijat ovat aika valistuneita ja kouluttautuneita. Heillä on myös usein varusteet kunnossa. Tunturimaastossa liikkuu myös paljon muitakin ryhmiä, joilla ymmärrys riskeistä ei välttämättä ole maaston vaatimalla tasolla, Tolonen sanoo.
Keskiviikon harjoitus oli osa laajempaa koko viikon kestävää vuotuista Poliisin talvietsintäviikkoa. Vanhempi konstaapeli Risto Mertala Lapin poliisilaitokselta kertoo, että haastavien etsintöjen herättämänä harjoitukseen on saatu mukaan osallistujia laajemmalta rintamalta.
– Ilmastonmuutoksen myötä myös lumivyöryriski on korkeampi. Meidän täytyy olla, ja koko ajan olemme, valmiimpia tähän hommaan. Harjoittelemalla valmius ja yhteistyö paranee. Meillä Lapissa on niin pitkät etäisyydet, että eri viranomaisten pitää pystyä tukemaan toisiaan, Mertala sanoo.
Pallaksen traaginen onnettomuus on edelleen laajalti muistissa ja se nousee esiin pelastajien kanssa keskustellessa.
– Kyllähän se kosketti meitä kaikkia todella paljon. Tällaisia asioita on harjoiteltu ennenkin, mutta nyt näihin kiinnitetään entistäkin enemmän huomiota. Vakavan turman myötä rahoitusta ja kalustoa on lisätty, neljä kertaa moniviranomaisten pelastusharjoitukseen osallistunut Levi Ski Resortin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi sanoo.
Saarensalmi on liikkunut ja laskenut tuntureissa koko ikänsä. Esimerkiksi Pallas on hänelle enemmän kuin tuttu paikka. Muutos olosuhteissa on selvä.
– Riskit ovat kasvaneet. Tänä talvena on ollut aika erikoisiakin kelejä, mitkä ovat vaihdelleet nopeasti. Kosteus on ollut tosi kova tänä talvena, mikä saattaa olla osatekijä muuttuneisiin olosuhteisiin, Saarensalmi sanoo.
Moniviranomaisharjoitus oli poliisin, Pelastuslaitoksen, Rajavartiolaitoksen, Levi Ski Resortin sekä Vapepan yhteisharjoitus. Harjoituksissa oli mukana muun muassa poliisikoiria, pelastuskoiria, moottorikelkkapoliiseja, droneja ja kaksi helikopteria.