Paikallisuutiset

Kuiva syksy ja sopivat yöpakkaset toisivat Lappiin parhaan mahdollisen ruskan

Pohjoisessa lehdet kellastuvat jo, mutta syytä huoleen ei ole – ruskan väriloistosta taidetaan päästä nauttimaan tänäkin vuonna.

Nämä lehdet eivät ilostuta enää ruska-aikana, sillä ne kellastuivat ja putosivat jo ennen elokuun puoltaväliä. Kuva: Eetu Kupulisoja

Koivujen lehdet ovat jo hyvän aikaa sitten alkaneet kellastua, vaikka eletään vasta elokuun puoltaväliä. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä kirkkaammin ruska-ajalta tutut värit loistavat ja sitä useampi puu on jo alkanut tiputtaa lehtiään.

Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevon asemanjohtajalta Otso Suominen sanoo, ettei ole aiheen varsinainen asiantuntija, mutta koska asiasta kysytään Kevon tutkimusasemalta vuosittain, on tietotaitoa karttunut.

– Pääosin tämänvuotinen lehtien kellastuminen johtuu kuivuudesta. Myös koivunruoste kellastuttaa lehtiä, mutta sitä ei tänä vuonna ole erityisen paljon. Joinain vuosina se vaikuttaa huomattavasti, mutta nyt pääsyy on kuivuus, Suominen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivunruoste on sienitauti, joka kellastuttaa koivunlehdet ja saa ne varisemaan ennenaikaisesti. Sitä esiintyy tavallisesti enemmän kosteina kesinä.

Tässä vaiheessa herää se tärkein kysymys, kun varsinainen ruska-aika alkaa lähestyä.

Pitääkö olla huolissaan, että lehtiruska jää tavallista vaisummaksi?

– En olisi huolissaan. Kuivuus vaikuttaa niin, että ne puut, jotka ovat jo kellastuneet, pudottavat lehtensä ennen sitä. Muuten ruska tulee samalla tavalla kuin normaalistikin, tuskin tällä on sen isompaa vaikutusta, Suominen rauhoittelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keltaista näkyvissä.

Lämmin kesä sinänsä antaa ruskalle erinomaiset lähtökohdat. Kasvien ja puiden lehtiin varastoituu silloin paljon sokeria.

Monelle yllättävä tieto on, että ruskan värit, etenkin keltainen, ovat lehtien todellisia värejä ja kesällä nähtävä vihreä vain ”peiteväri”.

– Keltainen väri on olemassa, mutta punasävyisiä värejä kasvit tuottavat ruska-aikana muun muassa suojaamaan ultraviolettisäteilyltä, Otso Suominen täydentää biologin näkökulmasta.

Kun syksyllä valon määrä vähenee ja lämpötila laskee, alkavat kasvit ja puut valmistautua talvea varten ja lehtivihreä hajoaa tuoden todelliset värit esiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yöpakkaset tekevät ruskan värien syntymiselle hyvää, minkä vuoksi ruska on pohjoisessa taatumpaa. Kuivuus taas helpottaa sikäli, että se pitää ruostesienen vähempänä.

Eli mahdollisimman voimakkaan ja näyttävän ruskan kannalta optimaaliset olosuhteet olisivat kuiva syksy ja sopivasti yöpakkasia?

– Näin se on. Ideaalitilanteessa puissa ei myöskään ole ruostetta. Ruskan sanotaan alkavan Kevolla 10.9. kello 14, eli jos lehdet pysyvät siihen saakka mahdollisimman hyvässä kunnossa, ainekset ovat hyvät.

Heinä tummanvihreää, koivut keltavihreitä.
Ilmoita asiavirheestä