Paikallisuutiset

K-Levinportti avaa uuden kauppiaan voimin – ”Elämässä tulee tilaisuuksia ja niihin joko tarttuu tai ei”

Katja Haavisto on K-Levinportin uusi kauppias. Kuva: Janne Pussila

Levin PoronPortin liikekeskuksen toukokuusta saakka tyhjillään olleessa ruokakaupassa on jälleen elämää, kun uusi kauppias Katja Haavisto aloitti toiminnan.

Ruokakaupalla on uusi nimi ja uusi kauppias, mutta henkilökunta on pitkälti entuudestaan tuttua. Kauppa työllistää kolme vakituista työntekijää ja joitakin yksittäisiä tunteja tekeviä.

Ruokakauppa K-Levinportti viettää avajaisiaan torstaina 12. syyskuuta, mutta ovia pidetään jo auki, jotta järjestelmiä saadaan ajettua sisään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katja Haavisto muutti Sirkan kylään vain muutamia viikkoja sitten Rovaniemeltä. Neljän lapsen äiti on syntyjään Kemijärveltä. Levi on hänelle entuudestaan tuttu paikka.

– Rovaniemeläisille Levi on lähitunturi ja olen ollut täällä joskus vapaa-ajan asukkaana, joten maisemat ovat tuttuja. Itse asiassa tämä kauppa oli silloin lähikauppamme. Enpä silloin olisi tosin osannut kuvitellakaan, että olisin vielä joskus itse tässä kauppiaana, Haavisto sanoo.

Haaviston ensimmäinen työpaikka oli aikoinaan juuri ruokakaupassa. Hänellä on myös yrittäjätaustaa ja hän on tehnyt uraa kalustamisen ja sisustamisen parissa sekä matkailualalla. Ruokakauppiaaksi ryhtyminen on kuitenkin tavallaan kuin hyppy tuntemattomaan.

– Elämässä tulee tilaisuuksia ja niihin joko tarttuu tai ei. Minulla on ollut tapana tarttua. Lapset ovat jo siinä iässä, että tämä oli mahdollista, ja kun muutkin asiat järjestyivät, niin tässäpä ollaan, Haavisto sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kaupppias vaihtuu, niin kaupassa nähdään tuttuja kasvoja työntekijöinä.

Haavisto innostui ruokakauppiaan urasta muun muassa siksi, että hän tykkää ihmisistä ja kauppapaikka vaikutti houkuttelevalta.

– Ohikulkevaa liikennettä on paljon, ja edellisten yrittäjien jälkeen on tietyllä tavalla helppo lähteä jatkamaan, vaikka kauppa onkin tavaroitettu nollasta. Asiakkaat ovat selkeästi odottaneet kaupan uudelleen aukeamista, joten täällä on tehty asioita oikein. Lähtökohdat ovat hyvät. Myös paikalliset yrittäjät ovat ottaneet uuden tulokkaan hienosti vastaan, Haavisto sanoo.

Haaviston odotuksissa on, että niin asiakkaat kuin työntekijätkin viihtyvät kaupassa. Tulevaisuudessa siintää hyviä kehitysideoita, mutta toiminta käynnistetään perusasioilla. Pakettipalveluita ei ainakaan alkuvaiheessa ole tarjolla.

– Laitetaan ensin kaupan arki pyörimään ja sen jälkeen voimme lähteä hifistelemään esimerkiksi verkkokauppaa ja mökkitoimituksia. Olemme valikoimista vapaa kauppapaikka, joten pystymme reagoimaan toiveisiin herkästi ja ottaa myyntiin vaikka kuivauskaappeja tai strutsia, mutta lähdetään siitä, että palvelemme ruualla, ja katsotaan sitten, mitä keksitään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levillä on omat erikoispiirteensä ja lainalaisuutensa, kuten esimerkiksi sesonkiluonteisuus ja tietyt ruuhkahuiput. K-Levinportti on kuitenkin auki ympäri vuoden. Avajaisista lähtien kauppa on auki päivittäin aamuyhdeksästä iltakahdeksaan tai -yhdeksään.

– Omassa työhistoriassani on matkailupuolen kokemusta, joten tiedän sen, että kun asiakkaat tulevat tunturiin, niin muiden tehtävä on mahdollistaa se, että he saavat ajastaan täällä kaiken mahdollisen irti. Asioinnin nopeus ja helppous on tärkeää, joten meillä on kaksi kassaa, joista toinen voi toimia myös itsepalvelukassana, Haavisto kertoo.

Kauppaan tulee muun muassa Lappi-aiheinen osasto, mistä asiakkaat löytävät esimerkiksi paikallisia herkkuja.

– Meiltä löytyy myös lounassalaatit, täytetyt patongit ja paistopisteen tuotteet, Haavisto sanoo.

Viime vuonna Haavisto oli Levillä juoksemassa Ruskamaratonilla, mutta tänä vuonna tapahtumaviikonloppuna hänellä on aivan muuta tekemistä.

– Kun ruskaretkeilijät tulevat, niin laitamme rallin täysillä käyntiin, Haavisto sanoo.

Ilmoita asiavirheestä