Paikallisuutiset

Jouluruoasta ei synny hävikkiä, kun otat mielikuvituksen ja oikeat reseptit käyttöön – Kinkkua voi upottaa vaikka piirakkaan, munakkaaseen tai gratiiniin

Pipareista voi valmistaa esimerkiksi kakkupohjan tuorejuustokakulle tai herkullisia jälkiruokia. Keski-Pohjanmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Heidi Peltosen mukaan ruoan hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kinkkua, laatikoita, rosollia, kaloja ja paljon muuta. Jouluna pöytään on katettu monenlaista herkkua runsain määrin – usein valitettavasti niin paljon, että osa tarjottavista uhkaa päätyä jäteastiaan pyhien jälkeen.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Keski-Pohjanmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Heidi Peltonen muistuttaa, että ruoan uudelleenhyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Jos jouluruokia sattuu jäämään, lähes kaiken voi jollakin tapaa hyödyntää.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että uusiokäyttö ei tee ruoasta tuoretta, lisää Peltonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hävikkiruokaa kannattaakin valmistaa silloin, kun jouluruoat ovat vielä käyttökelpoisia.

Heidi Peltonen kertoo, että ylipäätään kaikkien jouluruokien säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa se, kuinka usein niitä nostellaan huoneenlämpöön ja kuinka kauan ne esimerkiksi ruokapöydässä ovat tarjolla.

Jos tiettyä ruokaa on valmistanut enemmänkin, kannattaa pöytään laittaa tarjolle vain sen verran, kuin ajattelee sitä yhdellä aterialla kuluvan.

– Säilyvyyteen vaikuttaa myös se, että pitää huolta käsihygieniasta ja käyttää puhtaita astioita. Jos ruokaa ottaa likaisella haarukalla, niin sinne pääsee ylimääräisiä pöpöjä, ja se vaikuttaa säilyvyyteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Herkästi pilaantuvana tuotteena kala kannattaa kotonakin laittaa tarjolle jääkivien päälle.

Jos jääkaapin tilat käyvät jouluruokien paljoudessa ahtaiksi, voi pakkasten niin salliessa säilyttää ruokia kylmälaukussa myös terassilla tai parvekkeella. Kinkut ja muut herkut tulee kuitenkin suojata linnuilta ja eläimiltä.

Laatikot säilyvät jääkaapissa hyvin viikonkin, kunhan niitä ei lämmitä moneen kertaan uudelleen. Myös rosolli säilyy viileässä lähes viikon.

Porkkana- ja lanttulaatikoiden tähteet voi käyttää esimerkiksi sämpylä- ja rieskataikinoihin, kasvispihveihin tai kasvissosekeittoihin. Sosekeittoihin voi käyttää ylijääneitä juustoja ja kermoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rosollistahan tulee myös erittäin herkullisia punajuurisämpylöitä, vinkkaa Heidi Peltonen.

Kesken keskustelun Peltonen saa idean, että kalasta ja porkkanalaatikosta voisi tehdä myös kalapihvejä tai -pyöryköitä.

– Ne kun muhentaa yhteen ja pyörittelee palloiksi, niin varmasti tulisi hyviä! Kalaa voi käyttää myös keittoihin, kiusauksiin ja piirakoihin.

Mäti on kalaruoista yksi herkimmin pilaantuvista. Se säilyy jääkaapissa vain vuorokauden, korkeintaan kaksi.

– Samoin graavilohen käyttäisin melko pian pois.

Sillivalmisteet säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Kaupasta ostetut avaamattomat tuotteet toki säilyvät pakkauksessa ilmoitettuun päivämäärään saakka.

Kinkku säilyy jääkaapissa noin 4–7 vuorokautta. Se kannattaa suojata tiiviisti esimerkiksi kelmulla tai foliolla.

Kinkun jämät uppoavat perinteisesti hernekeittoon, pitsaan, piirakoihin, laatikkoruokiin ja kiusauksiin. Myös munakas on kiitollinen hävikkiruoka, sillä siihen voi upottaa melkeinpä mitä vain kalasta kinkkuun ja rosolliin.

Kinkkua voi huoletta pilkkoa pieniin pusseihin ja pakastaa. Peltosen mukaan ne kannattaa käyttää kuitenkin parin, kolmen kuukauden sisällä. Hän muistuttaa, että kerran pakastettuja tuotteita ei saa pakastaa uudestaan.

Juuri kinkusta ja rosollista Heidi Peltosella onkin antaa hiukan perinteisistä hävikkiruoista poikkeava resepti. Niistä syntyy nimittäin mainio gratiini.

Marttojen reseptissä rosollista ja kinkusta valmistetun gratiinin kastike syntyy 125 grammasta piparjuurituorejuustoa ja ¾ desilitrasta maitoa. Lisäksi tarvitaan kaksi valkuaista vaahdoksi vatkattuna, 2 desilitraa juustoraastetta sekä ripaus mustapippuria. Gratiinia paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia.

– Sinne voi kuitenkin upottaa mitä vain juustoja ja kermoja, joita on jäänyt joululta yli.

Jotta välttyisi ruokahävikiltä, kannattaa tämän joulun jälkeen ottaa muistiinpanovälineet esille ja suunnata katse jo ensi vuoteen.

– Minulla on tapana kirjata kalenteriin määriä, että paljonko mitäkin jouluruokaa on mennyt. Näin tiedän seuraavana jouluna varautua siihen, paljonko ruokia kannattaa tehdä, Heidi Peltonen vinkkaa.

Suunnittelu onkin kaiken a ja o, jos haluaa vähentää joulun ruokahävikkiä.

– Siihen vaikuttaa paljon sekin, minkälaisiin ruokaperinteisiin on tottunut. Toiset syövät jouluruokaa monta päivää, toiset taas yhden kattauksen aattona ja toisen joulupäivänä, silloin ruokaa ei hirveästi mene. Varsinkin, jos ruokaa on tarjolla kovin montaa eri lajia, yhden ruoan menekki ei ole kovin iso.

Peltonen muistuttaa, että elintarvikkeiden kustannusten noustessa ruokahävikin vähentäminen on myös taloudellista.

Ilmoita asiavirheestä