Paikallisuutiset

Pakkausjätettä syntyy jouluna huomattavasti tavanomaista viikonloppua enemmän.

Jouluroskan kierrätyksessä ei ole hoppua – katso lajittelutärpit

Pakkausjäte, kuten pahvilaatikot ja alumiinivuoat, säilyvät muutaman päivän kotona.

Pakkausjätteen suuret määrät sekä arkipäiville sijoittuvat joulun pyhäpäivät saattavat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä pakkausjätekeräyspisteiden tyhjennysajoissa.

Jouluna syntyvä kartonkipakkausjätteen litistäminen kannattaa, sillä litistämällä keräysastioihin mahtuu pakkauksia jopa kaksinkertainen määrä.

Joulunviettäjä voi välttää ruuhkaiset keräyspisteet säilyttämällä pakkausjätettä muutaman päivän kotona. Täyttyneen ekopisteen ympäristöön jätettä ei tule missään tapauksessa jättää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisesti suuret pahvilaatikot voivat aiheuttaa tukoksen täydellä ekopisteellä. Muutaman päivän säilytyksestä kotona ei synny hajuhaittoja. Tyhjää laatikkoa voi hyödyntää kartonkijätteen keräysastiana tai viedä sen vaikka varastoon hetkeksi, kommentoi Rinki-ekopisteistä vastaava operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Lahjapakettien pahvilaatikot ja jouluruokien kartonkipakkaukset kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla. Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskertojen määrä mahdollista jopa puolittaa. Suuret pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin, jotta ne mahtuvat kartonginkeräysastian suusta helpommin sisään.

– Syntyvän pakkausjätteen määrää voi myös pyrkiä vähentämään suosimalla uudelleenkäytettäviä lahjapakkauksia, kuten lahjakasseja, tai antamalla aineettomia lahjoja, vinkkaa Tammivuori.

Joulun lajitteluohjeet

Lahjapaperit eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen, vaan sekajätteeseen. Ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, jotka aiheuttavat ongelmia kierrätysprosessissa. Rikkinäiset jouluvalot taas tulee viedä sähkölaitekeräykseen. Kotona lojumassa tai väärin lajiteltuna sekajätteessä tai pakkausjätekeräyksessä litiumioniakut ja -paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Suomen kierrätyspisteet pakkausjätekeräyksestä sähkölaitekeräykseen löytyvät osoitteesta kierratys.info

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös kinkun ja muiden jouluruokien valmistamisesta aiheutuvan paistinrasvan voi kierrättää. Kinkkutemppu-kampanja kerää paistinrasvaa uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Paistinrasvan keräyspisteitä on ympäri Suomen lähes 250 kappaletta.

Lajittelutärpit joulunviettäjälle

Lahjapaperit ja -nauhat sekajätteeseen

Tuikkukynttilöiden kuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat metallipakkauskeräykseen

Rikkinäiset joulukoristeet, kuten kuusenkoristeet sekä lasiset kynttilälyhdyt sekajätteeseen

Hautalyhdyt sekajätteeseen

Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät sähkölaitekeräykseen, muista teipata akkujen ja paristojen navat!

Konvehtirasioiden pahvinen kuori kartonginkeräykseen, rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta muovipakkauskeräykseen

Jouluruokien paistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen.

Ilmoita asiavirheestä