Paikallisuutiset

78-vuotias Levin huskypuiston isäntä lähtee vielä kilpailuihin – katso video husky-ajelusta

Huskyajelut ovat varsinkin ulkomaalaisten turistien ehkäpä suosituin aktiviteetti Levillä. Kuva: Janne Pussila

Levin Huskypuisto on yksi Lapin ensimmäisistä safariyrityksistä.

Kittilän Könkäällä noin 11 kilometrin päässä Leviltä sijaitsevan kennelin rekikoirat ovat alkuperäisessä siperianhuskyn käyttötarkoituksessa eli rekikoirina, jotka tarjoavat Levillä turisteille elämyksiä.

Rekikoira-ajeluilla lumi pöllyää ja maisema vaihtuu. Kuva: Janne Pussila

Levin Huskypuiston perustaja Reijo Jääskeläinen muistuttaa, että koira on ollut kautta aikain ihmisen kaveri, joka on toiminut apuna monella tavalla. Se on helppo nähdä, kun katsoo vetokoirien intoa ennen ajelulle lähtöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

12 koiran vetämässä reessä idyllinen maisema vaihtelee nopeasti muutaman kilometrin mittaisella reitillä, mikä kulkee puiden siimeksessä ja järven jäällä.

Huskyajelu:

Video: Janne Pussila

78-vuotias Reijo Jääskeläinen on yhä edelleen ohjaksissa, kun vieraat käyvät Huskypuiston rekiajeluilla. Itse asiassa voi olla vaikeaa löytää kokeneempaa kuljettajaa ajelulle, laajensipa hakualuetta mihin päin ja kuinka laajalti tahansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Totta kai sitä haluaa jo vastuuta jakaa, mutta kun olen ollut näitä kasvattamassa, niin tietenkin ne johtokoirat juoksevat parhaiten sille, joka on eniten niiden kanssa ollut. Olen noudattanut ajatusta, että vierivä kivi ei sammaloidu, joten teen tätä niin kauan kuin kunto säilyy, Jääskeläinen kertoo.

Reijo Jääskeläinen antaa napakettu Napille herkkuja. Kuva: Janne Pussila

Jääskeläinen on kasvattanut työ- ja kilpalinjaisia siperianhuskyja jo yli 50 vuoden ajan.

Jääskeläisen yhteys eläimiin syntyi jo huomattavasti aiemmin lapsena.

– Jouduin lapsena muuttamaan kolmeen kertaan eri murrealueilta. Välillä oli sellaisia vaiheita ettei kauheasti uskaltanut puhua, kun pelkäsi puhuvansa väärällä murteella. Luonto ja eläimet tulivat silloin läheisiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisen koiransa Jääskeläinen sai 12-vuotiaana.

– Se oli sellainen hyvin kaunis maatiaispystykorva nimeltään Tessu.

Jääskeläinen käytti lapsena myös luovuuttaan eläinkavereidensa kanssa.

– Kehittelin sellaisen ekoruohonleikkurin, kun tein kaarihallin muotoisia kanien häkkejä, missä oli harvempi verkko pohjana. Niitä kun siirteli, niin nurmi tuli leikattua. Välillä kani pääsi kuitenkin karkuun, joten koulutin Tessu-koiran hakemaan niitä kotiin.

Jääskeläisen kiinnostus vetokoiria kohtaan heräsi myös jo hyvin nuorena.

– 14-vuotiaana sain karhukoiran kaveriksi, joka sitten veti myös vähän pulkkaa. Naparetket ja koiravaljakot kiinnostivat jo lapsena, ja luin kirjoja aiheesta.

Kirjallisuuden myötä Jääskeläinen tiesi, mitkä koirat ovat oikeita vetohommiin.

– Suomeen huskyt tulivat vuonna 1965, ja melko pian niistä jo kiinnostuin, vaikka ensimmäiset olivatkin amerikkalaisten pilaamia näyttelyhuskyja.

Jääskeläinen on kasvattanut huskyjä yli puolen vuosisadan ajan. Kuva: Janne Pussila

Pian Jääskeläinen osti kuitenkin kaverinsa kanssa puoliksi ”oikean” huskynartun, mitä kautta hän sain ensimmäisen huskypentunsa.

Vaikka kaikki Jääskeläisen huskyt polveutuvat samasta linjasta, ovat ne yksilöitä. Kuva: Janne Pussila

Ei aikaakaan, kun rekikoirakilpailut aloitettiin ja Jääskeläinen oli jo starttiviivalla.

– Kolmesta eri perheestä kokosin viiden koiran valjakon, jota treenasin. Vuonna 1975 voitin ensimmäisen Suomen mestaruuteni, samaan syssyyn kuutena vuonna peräkkäin SM-kultaa pokannut Jääskeläinen muistelee.

80-luvun alussa Jääskeläinen voitti myös kolmesti peräkkäin Pohjoismaiden mestaruuden.

Jääskeläinen lähti hakemaan Pohjois-Amerikasta maailmanmestaruus-tason huskya. Löytöönsä tyytyväinen Jääskeläinen on rakentanut kennelinsä tälle pohjalle.

Jääskeläinen on kouluttanut rekikoiria omalla tavallaan, vastoin yleistä linjaa.

– Sain ohjeita, että älä kouluta, ne lakkaavat vetämästä, äläkä päästä irti, ne karkaavat. Rikoin näitä kaikkia ohjeita, kun juoksin metsässä 20 koiran kanssa ja heittelin niille tennispalloja. Hyvin on toiminut.

Jääskeläisen mittava ja menestyksekäs kilpaura on vienyt hänet muun muassa Alpeille ja Pyrenneille, mistä hän on kantanut mukanaan muistojen lisäksi myös pokaaleja, joita on nähtävillä Huskypuistossa.

Jääskeläisen palkintokaappi pursuaa pokaaleja ympäri maailmaa eri vuosikymmeniltä. Kuva: Janne Pussila

Palkintokaapin vieressä on myös kuvia ja lehtileikkeitä vuosikymmenten varrelta Jääskeläisen kilpailuista ja seikkailuista, jotka ovat vieneet hänet muun muassa 700 kilometrin mittaiselle retkelle eskimokoirilla Grönlannissa.

– 50 vuoden aikana tullut koiravaljakoilla niin paljon kilometrejä, että kolmatta kierrosta maapallon ympäri mennään. Pelkästään Alpeilla tuli 12 reissun aikana yli 7000 kilometriä, Jääskeläinen kertoo.

Kilpaileminen ei ole Jääskeläiselle pelkästään hienoja muistoja, sillä hänet nähtäneen starttiviivalla vielä tänäkin keväänä.

– Kultakylässä on jälleen perinteinen kevätkilpailu, minne on vähän ajatuksia käydä vielä ajamassa, Jääskeläinen suunnittelee kolme kertaa 45 kilometrin mittaiseen kuuden koiran -luokkaan osallistumista.

Eläintenhoitaja Aaro Haataja tuli Levin huskypuistoon harjoitteluun ja jäi töihin. Kuva: Janne Pussila

Huskypuistossa on myös esimerkiksi elokuvasusia, jotka ovat kameroihin ja ihmisiin tottuneita. Tuorein puiston asukin näyttävämpi esiintyminen oli poro Taigolla, jolla oli roolia tv-sarja Poromafiassa.

Tutustumiskierroksella pääsee ihastelemaan naalia nimeltään Nappi, joka on tottunut vierailijoihin.

Puistossa on tavattavissa myös kettuperhe ja poroja.

Ketut ovat tottuneet ihmisiin. Kuva: Janne Pussila
Ilmoita asiavirheestä