5 tapaa saada rahaa, kun arki yllättää

Rahan tarve iskee joskus äkillisesti ja yllättäen. Koska moni elää ilman taloudellista puskuria, voi äkillisesti iskevät talousongelmat tuntua henkisestikin hyvin vaikeilta. Vaikka matti olisikin kukkarossa, ei syytä hätään, sillä jokaiselle on olemassa tapoja, joilla voi saada rahaa yllättäviä kuluja varten.

Omien tavaroiden myyminen

Monille on kertynyt kaappeihin ja komeroihin ylimääräisiä vaatteita, laitteita ja tarvikkeita, joita ei ole käyttänyt enää pitkiin aikoihin. Vaikka niille ei ole itsellä löytynyt käyttöä, voi niistä olla paljon iloa jollekin muulle. Netin ansiosta jokainen voi ryhtyä myymään omia tavaroitaan 10 minuutissa, ilman tarvetta varata kirpputoripaikkaa.

Netissä on useita markkinapaikkoja, joissa kuluttajat voivat myydä omia tavaroitaan ja vaatteitaan suoraan toisille kuluttajille. Näin iltojaan tai viikonloppujaan ei enää tarvitse mennä seisoskelemaan kirpputoreille. Ilmoituksen tekeminen ja ostajien kyseleihin vastaamisen voi hoitaa silloin kun se itselle parhaiten sopii ja kaupankäynti ei voisi juuri olla helpompaa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että netissä asiakkaat ovat usein hyvin hintatietoisia, joten tavaroistaan pitää normaalisti luopua melko edullisesti. Jos komeroistasi kuitenkin löytyy harvinaisuuksia, kuten suosittujen artistien LP-levyjä tai Muumimukeja, voi ostajat olla valmiita maksamaan niistä pitkänkin pennin.

Pikavippi tilille alle tunnissa

Jos omien tavaroiden myyminen tuntuu liian hitaalta ja rahalle olisi heti käyttöä, voi pikavippi olla sopiva ratkaisu. Esimerkiksi Saldo Bank voi siirtää rahat asiakkaalle jopa 15 minuutissa sen jälkeen, kun asiakas on hyväksynyt lainatarjouksen. Pikavippiä haetaan normaalisti noin 100–5 000 euroa.

Vaikka pikavippi onkin nopea ratkaisu, kannattaa lainaa hakea aina vastuullisesti. Lainarahaan kuuluu aina korko, joten on viisasta pohtia lainan ottamista rauhallisesti. Pikavippien korkoja on nykyisin rajoitettu korkokatoilla, joten nykyaikaiset pikavipit ovat niin sanotusti mainettaan parempia vaihtoehtoja.

Pikavippi on siis kätevä tapa saada pankkitililleen nopeasti ylimääräistä rahaa. Tyypillisesi lainaa maksetaan takaisin kuukausierissä tämän jälkeen, ja asiakas voi vaikuttaa kuukausierien määrään. Mitä pidemmän laina-ajan asiakas valitsee, sitä pienempi on myös kuukausierä.

Lisäansiot ja freelancer-työt

Varsinkin suurimmilla paikkakunnilla pientä ekstratyötä on mahdollista saada usein hyvinkin nopeasti. Monilla aloilla ja työpaikoilla tarvitaan auttavia käsiä esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin, ja rahantarpeessa olevalle tämä voi olla kätevä keino saada raha-asiat kuntoon. Monista työpaikoista löytyy tietoa netistä sekä sosiaalisen median työpaikka-aiheisilta kanavilta.

Netistä on mahdollista löytää myös freelancer-töitä, varsinkin jos osaat digitaaliseen mediaan liittyviä taitoja. Netissä tarjotaan freelancer- ja pätkätöitä esimerkiksi graafikoille ja digitaalisen markkinoinnin osaajille. Tämä ei välttämättä ole nopein keino saada rahaa kasaan, ja vaatii niin sanotusti nollasta lähtemistä, eli positiivisen maineen kartuttamista nettialustalla.

Kun olet kerran luonut hyvän maineen ja saanut positiivisia asiakasarvioita, työmahdollisuuksia voi tulla nopeasti lisää. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa vakaampiin tuloihin ja jopa jatkuvaan asiakasvirtaan. Kannattaa myös harkita oman osaamisprofiilin kehittämistä ja erikoistumista, mikä voi lisätä kysyntää sekä tuntipalkkaa.

Tutuilta lainaaminen

Jos rahantarve on välitön ja pikavippi ei tule kysymykseen, voit harkita myös ystäviltä, perheenjäseniltä ja muilta tutuilta lainaamista. Asia on syytä tehdä hienovaraisesti, eikä pidä loukkaantua, jos joku kieltäytyy lainaamasta. Ihmisillä voi olla lukuisia eri syitä olla lainaamatta rahaa, joten kielteistä vastausta ei tule ottaa henkilökohtaisena loukkauksena.

Tutuilta voi saada lainarahaa jopa ilman korkoa, kunhan hoitaa lainan takaisinmaksun sovitusti. Moni ystävyyssuhde on loppunut, kun lainaa ei ole maksettu sovitusti takaisin, joten takaisinmaksun kanssa kannattaa olla huolellinen.

Moni voi nolostella lainaamista omilta tutuiltaan, koska se voi näyttäytyä heikkoutena ja kyvyttömyytenä huolehtia itsestään. Tosiasiassa melkein kaikilla ihmisillä on ollut rahavaikeuksia jossakin vaiheessa elämäänsä, joten moni on varmasti valmis antamaan ystävälleen esimerkiksi sadan tai kahden sadan euron lainan.

Kuluista nipistäminen

Kuluista tinkiminen voi auttaa nopeasti tasapainottamaan taloutta. Kannattaa aloittaa siitä, että karsii kaikki turhat kulut. Jos esimerkiksi syö joka päivä työpaikalla 10 euron lounaan, muodostaa se kuukaudessa 200 euron kulun. Kotiruoan tuominen työpaikalle säästää siis pitkän pennin.

Usein säästökohteita on helppo keksiä, mutta harva on valmis luopumaan esimerkiksi rakkaasta harrastuksesta tai autoilusta. Ihmiset ovat kuitenkin erinomaisia sopeutumaan, joten kun rahantarve on suuri, moni löytää kyllä keinoja vähentää omaa kulutustaan.