4 rahanarvoista vinkkiä sähkön kilpailuttamiseen
Sähkön hinta ja sähkönsiirron hinta ovat puhuttaneet paljon suomalaisia viime vuosina. Joissakin tapauksessa perheiden on jopa pitänyt muuttaa omakotitalosta kerrostaloon, kun lämmityskustannukset ovat nousseet talvella pilviin.
Pitääkseen sähkölaskut maltillisina, kuluttajilla on onneksi muitakin tapoja kuin vain vähentää omaan sähkönkäyttöään. Esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimukset kuluttajat voivat saada tuntuvia säästöjä aikaiseksi.
1. Ota selvää sähkönkulutuksestasi
Sähkömarkkinoilla on tarjolla nykyisin aiempaa enemmän erilaisia sähkösopimusmalleja. Moni kuluttaja on esimerkiksi siirtynyt käyttämään pörssisähköä, jossa sähkön hinta vaihtuu jokaisena tuntina. Vaikka uudet mallit tarjoavat mahdollisuuden säästöille, voi ne väärinkäytettynä myös kasvattaa sähkölaskuja merkittävästi. Asiakkaan on siis syytä olla tietoinen, mihin hän on ryhtymässä.
Sähkösopimukset kilpailuttamalla asiakas voi löytää itselleen edullisen ja muutenkin sopivan sähkösopimuksen. Jotta kilpailuttamisesta saa parhaan hyödyn irti, tulisi asiakkaan tietää suunnilleen se, paljonko heidän kotitaloudessaan sähköä kulutetaan kilowatteina per kuukausi. Kulutetun sähköenergian määrä nimittäin vaikuttaa siihen, minkä sähköyhtiön sähkösopimus tulee lopulta edullisimmaksi.
Asiakkaan on syytä pohtia tarkkaan myös itselle sopiva sopimustyyppi, sillä sähkön hintavertailu antaa tähän monta erilaista vaihtoehtoa. Se, valitseeko asiakas itselleen pörssisähkön, kiinteän, pakettisähkön tai hybridin, voi näkyä ratkaisevasti sähkölaskun suuruudessa.
2. Kiinteähintainen vai pörssisähkö?
Vaikka pörssisähköä on hehkutettu viime vuosina paljon, ei pörssistä ostettu sähkö tarkoita automaattisia säästöjä. Kiinteähintainen sopimus tarjoaa ennakoitavuutta, sillä sähkö maksaa saman verran koko sopimuskauden ajan, riippumatta markkinahintojen vaihteluista. Kiinteähintainen sopiikin hyvin esimerkiksi asiakkaille, jotka eivät jaksa seurata sähköhintojen kehittymistä arjessaan.
Pörssisähkö perustuu pohjoismaisen sähköpörssin spot-hintoihin, jotka vaihtelevat tunneittain. Tämä voi tarjota säästöjä erityisesti silloin, kun sähkön kysyntä on alhainen ja hinnat laskevat. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että asiakas voi säästää sähkössä siirtämällä sähkönkulutustaan yöaikaan.
Jos esimerkiksi sähköautonsa saa ladattua yön hiljaisina tunteina, voi tämä tuoda suuria säästöjä aikaiseksi etenkin vuositasolla tarkasteltuna.
Hintojen voimakas vaihtelu voi tehdä pörssisähkön kustannusten ennakoimisesta kuitenkin haastavaa, ja korkean kysynnän aikana pörssisähkö voi tulla kalliiksi. Varsinkin, jos sähkönkulutustaan ei saa siirrettyä hiljaisille tunneille, kannattaa pörssisähköä harkita kaksi kertaa.
Ennen kaikkea valinta kiinteähintaisen sähkön ja pörssisähkön välillä riippuu kuitenkin siitä, arvostaako ennakoitavuutta vai mahdollisuutta säästää seuraamalla hintoja aktiivisesti.
3. Määräaikainen sopimus vs. toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Määräaikaisilla sopimuksilla on Suomessa hieman huono kaiku tällä hetkellä, mutta esimerkiksi sähkösopimuksissa määräaikainen sopimus voi useinkin olla edullinen vaihtoehto. Valinta määräaikaisen sopimuksen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen välillä on yksi isoista päätöksistä, joka jokaisen sähkön kilpailuttajan on tehtävä.
Määräaikainen sopimus sitoo asiakkaan tiettyyn hintaan ja ehtoihin yleensä 1–3 vuodeksi. Tämä tarjoaa vakautta, koska hintaan ei tule muutoksia sopimuskauden aikana. Määräaikainen sopimus on fiksu valinta myös silloin, kun sähkömarkkinoilla ennustetaan hintojen nousua. Uutisten seuraaminen siis kannattaa, koska sillä tavoin voi ennustaa esimerkiksi poliittisten tapahtumien vaikutuksia sähkön hintoihin tulevaisuudessa.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus puolestaan tarjoaa joustavuutta, sillä sen voi irtisanoa yleensä kuukauden varoitusajalla. Tämä voi sopia esimerkiksi opiskelijoille ja muille nuorille, jotka muuttavat usein.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on viisas valinta, kun et halua sitoutua pitkiksi ajoiksi tiettyyn hintaan (tai sähköntarjoajaan) ja jos sähkön hinnan voidaan ennustaa laskevan. Jos esimerkiksi Suomessa saadaan tuotettua entistä enemmän sähköä, voi sen ennustaa alentavan sähkön hintaa, sillä sähkön hintakin elää pitkälti kysynnän ja tarjonnan mukaan.
4. Kilpailuta sähkösopimukset aina ennen muuttoa
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on viisasta aina ainakin muuton yhteydessä. Uuteen kotiin muuttaessa sähkösopimus on käytännössä aina uusittava, sillä sopimus on asuntokohtainen, eikä vanhan asunnon sopimus siirry automaattisesti uuteen kotiin. Valitettavasti moni muuttaa uuteen asuntoon solmimatta uutta sähkösopimusta, jolloin ensimmäiset päivät voi joutua keksimään tapoja elää arkeaan ilman sähköä.
Muutto tarjoaa siis myös tavan päästä eroon vanhasta huonosta sähkösopimuksesta ja tilaisuuden hyötyä sähkön kilpailuttamisesta. Kilpailuttamisen avulla voi parhaimmillaan nauttia jopa pienemmistä sähkölaskuista, vaikka sähkönkulutus kasvaisi neliöiden kasvaessa.
Koska uuden asunnon tarkkaa sähkönkulutusta ei kuitenkaan usein tiedä, sopimus tehdään yleensä arvioihin perustuen. Tämä tekee kilpailuttamisesta erityisen tärkeää, sillä hintaerot eri tarjoajien välillä voivat olla merkittäviä.
Kilpailuttamalla sähkösopimuksen ajoissa varmistat, että saat parhaan mahdollisen tarjouksen, ja pääset muuttamaan asuntoon, jossa sähkö on kytkettynä jo muuttohetkellä.